985 vizualizări 28 apr 2017

Edilul a precizat că la registratura Primăriei Municipiului Bucureşti a fost primită vineri, la ora 09.00, o informare din partea asocierii Astaldi SPA – Euroconstruct Trading 98 SRL – RCV Global Group SRL, în care se preciza că traficul a fost deschis parţial, pe un fir dus şi unul întors, prin pasajul Piaţa Sudului, începând cu ora 11.00.

"Am primit şi eu azi-dimineaţă, în jurul orei 09:00, la registratura Primăriei Generale o informare din partea asocierii de constructori Astaldi şi Euroconstruct, că de azi, de la ora 11:00, se redeschide circulaţia pe un fir dus, pe un fir întors, la Pasajul Piaţa Sudului. S-au primit avizele atât de la Brigada de Poliţie Rutieră cât şi de la Comisia tehnică de circulaţie de la Primăria Capitalei. În momentele următoare se aşteaptă să se livreze şi apoi să se monteze lifturile şi scările rulante. Practic, aceste aspecte ar mai trebui definitivate până când pasajul să fie finalizat în totalitatea sa. Mi-aş dori ca la întâlnirea pe care am stabilit-o deja cu executanţii, asocierea Astaldi-Euroconstruct, să putem să venim în faţa bucureştenilor cu un termen final al acestei investiţii, pentru că cel anunţat de constructor - 30 octombrie, nu ne mulţumeşte şi nu dorim să îl acceptăm. În cazul în care ei vor susţine în continuare acest termen, vom proceda la rezilierea contractului. Îmi doresc un termen rezonabil, să spunem la mijlocul lunii iulie, astfel încât în luna septembrie să se poată circula în condiţii decente", a declarat Gabriela Firea.

Marţi, primarul general a somat, pentru a doua oară, consorţiul de firme care realizează pasajul rutier de la Piaţa Sudului, asocierea Astaldi SPA – Euroconstruct Trading 98 SRL – RCV Global Group SRL, să accelereze ritmul lucrarilor, în caz contrar va fi reziliat contractul.

Într-o scrisoare adresată constructorilor şi remisă MEDIAFAX de biroul de presă al Primăriei Capitalei, Gabriela Firea preciza: "Deşi am solicitat mobilizarea Dvs. şi reanalizarea graficului de execuţie al lucrarilor în sensul finalizării cât mai urgente a acestora, nu am constatat niciun progres semnificativ, fiind observată, în linii mari, aceeaşi lipsă de implicare, ceea ce induce o stare de nemulţumire generală în rândul cetăţenilor, cărora le este grav afectată în continuare viaţa economică şi socială. Revenim astfel la solicitarea fermă făcută anterior şi vă reamintim că există pârghii contractuale prin care să denunţăm unilateral contractul din culpa exclusivă a Executantului. Având în vedere că ne aflăm în situaţia prevăzută în contract potrivit căreia aţi neglijat în mod flagrant şi repetat să vă îndepliniţi obligaţiile contractuale, deşi aţi fost notificaţi în repetate rânduri, vă punem în vedere ca de urgenţă să procedaţi la executarea obligaţiilor. În caz contrar vom parcurge procedura privind rezilierea contractului conform prevederilor contractuale".

În comunicatul PMB se mai arăta că acest contract de lucrări încheiat între Municipiul Bucureşti şi Asocierea ASTALDI SPA - EUROCONSTRUCT TRADING 98 SRL – RCV GLOBAL GROUP SRL, nr. 183/08.05.2014, la capitolul 16 sunt prevăzute sancţiuni pentru neîndeplinirea culpabilă a obligaţiilor, achizitorul putând solicita rezilierea contractului.

Lucrările la pasajul subteran de la Piaţa Sudului au început în primăvara anului 2014 şi ar fi trebuit să se încheie în decembrie 2015. După începerea lucrărilor, însă, constructorii au descoperit o serie de conducte de gaze, apă şi canalizare care nu erau trecute în planurile de infrastructură ale companiilor de utilităţi, iar devierea acestora a produs o serie de întârzieri. În plus, greşelile comise de funcţionarii publici privind avizarea lucrărilor au produs, de asemenea întârzieri. Din această cauză, Primăria Generală a Capitalei nu a mai putut obţine finanţare europeană pentru acest pasaj.

Costurile estimative de realizare a pasajului de la Piaţa Sudului depăşesc 127 de milioane de lei, bani care ar fi trebuit decontaţi în proporţie de peste 80% din fonduri europene, dar din cauza întârzierilor Primăria Generală a Capitalei nu a putut deconta decât puţin peste 18 milioane de lei.

Citește și: