6132 vizualizări 26 apr 2017

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Reşiţa, din delegaţia de antreprenori şi investitori care a participat la întâlnirea de afaceri organizată în judeţul Caraş-Severin au făcut parte companiile Innovation 4.4, Zoetic Energy, Interra, Freudenberg Group, TUM sau Lykke. De asemenea, la eveniment a participat şi un cluster al Universităţii Tehnice din Munchen, aCar.

Primarul Reşiţei, Ioan Popa, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că există posibilitatea ca în oraş să se realizeze autovehicule electrice.

„Am avut o întâlnire extrem de concentrată. A participat la întâlnire şi Freundenberg, o companie germană care are undeva la 48.000 de angajaţi în lume, opt miliarde de euro cifră de afaceri anuală, peste 500 de filiale, dintre care două în România. Am mai avut un cluster, aCar, care este coordonat de Universitatea Tehnică din Munchen. Ei lucrează cu Bosch, Siemens şi Drexlmaier la un concept de maşină electrică. Au un prototip deja funcţional şi caută o locaţie şi parteneri cu care să facă produse de serie în Europa de Est şi cu care vom merge, cu siguranţă, mai departe. Eu văd o foarte bună oportunitate aici pentru oraş. Ca în loc să aşteptăm să vină companii şi să ne scoată din situaţia în care suntem, poate chiar să intrăm într-o colaborare şi să căutăm să ne finanţăm astfel încât să facem împreună cu acest cluster, să producem la Reşiţa maşini electrice”, a afirmat Ioan Popa.

Potrivit primarului Reşiţei, o altă companie interesată să investească în judeţul Caraş-Severin a fost Zoetic Energy, care implementează noi soluţii energetice hidromecanice.

Compania ar putea realiza turbine hidrocinetice la Reşiţa.

De asemenea, astfel de turbine ar putea fi instalate chiar şi pe Dunăre, pentru producerea de energie electrică. Acestea sunt subacvatice şi se folosesc pentru a recolta energia dezvoltată de curenţii din apă.

„În ceea ce priveşte Zoetic, am identificat două potenţiale acţiuni ulterioare, care pot să fie pozitive pentru Reşiţa. Am vizitat Uzina Constructoare de Maşini (UCM) din Reşiţa şi există posibilitatea ca împreună cu acea companie germană cu care dânşii au dat drumul la prototipurile de turbine hidrocinetice, acestea să fie executate la UCM. Pentru că, dacă piaţa este în expansiunea pe care dânşii o estimează, cu siguranţă vor avea nevoie de capacităţi de producţie. A doua parte pozitivă este faptul că am vizitat Porţile de Fier 1 şi a apărut această idee poate de a implementa acest gen de flotoare de turbine chiar şi pe Dunăre, la Porţile de Fier şi pe alţi afluenţi sau pe alte bazine hidrografice din România”, a mai spus Ioan Popa.

La întâlnirea cu antreprenorii şi investitorii străini, care a durat trei zile, au participat şi primarul Timişoarei, Nicolae Robu, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, dar şi preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene din vestul ţării. Reprezentanţii companiilor străine au vizitat şi o parte dintre obiectivele turistice din judeţul Caraş-Severin, printre care şi staţiunea Văliug – Crivaia.

Citește și: