Versiunea Beta

TAXA AUTO 2013. Care este noua formulă de calcul pentru timbrul de mediu

de Andrei Luca POPESCU, Andreea Ofiteru

Guvernul a stabilit formula de calcul a noii variante pentru TAXA AUTO, care acum se numeşte timbru de mediu. Proiectul de ordonanţă de urgenţă, obţinut de gândul, arată cum se calculează noua TAXĂ AUTO.

PLUS: Cât vor costa poliţele RCA

PLUS: Cum să-ţi recuperezi banii din taxa auto. Câţi şoferi au făcut-o deja

PLUS: DECIZIA de ultimă oră care îi va afecta pe toţi ŞOFERII din România începând cu 1 februarie!

Astfel, pentru autovehiculele de tip M1 (cu maximum 8 locuri) cu normă de poluare Euro 5, Euro 4 şi Euro 3, timbrul de mediu se calculează pe baza emisiilor de dioxid de carbon (CO2) prevăzute la anexa nr. 1, şi a cotei de reducere a timbrului de mediu, prevăzută în coloana nr. 2 din anexa nr. 2, după formula:

Suma de plată = [(A x B x(100 - C)]/100, unde:

A = valoarea combinată a emisiilor de CO2, exprimată în grame/km menţionate in Cartea de Identitate a Vehiculului;
B = valoarea timbrului de mediu pentru emisiile poluante, exprimată în Euro/1 gram CO2, prevăzută în anexa nr. 1;
C = cota de reducere a timbrului prevăzuta in coloana nr 2 din Anexa nr 2

Pentru autovehiculele de tip M1 (cu maximum 8 locuri) cărora le corespund normele de poluare non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 şi pentru care nu este specificată valoarea combinată a emisiilor de CO2, după formula:

Suma de plată = [E x D x (100 -C)]/100, unde:

C = cota de reducere a timbrului prevăzuta in coloana nr 2 din Anexa nr 2;
D = cilindreea - capacitatea cilindrica;
E = timbrul de mediu, prevăzut în coloana nr. 3 din anexa nr. 3.

ANEXA 1

Mai jos sunt exemple de valori ale timbrului de mediu, calculate de Ministerul Mediului, comparativ cu vechea taxă auto care este în vigoare acum.

Cine plăteşte. Maşinile înmatriculate înainte de 2007 nu scapă

Timbrul de mediu va fi plătit o singură dată, la prima înmatriculare în România a unei maşini. În cazul maşinilor deja înmatriculate în România, care nu au plătit vreuna dintre vechile variante de taxă auto, timbrul de mediu va fi plătit la prima vânzare a maşinii, de către cumpărător.

Maşinile înmatriculate înainte de 2007 nu au scăpat de timbrul de mediu, aşa cum declarase premierul Victor Ponta că intenţiona.

"O scutire exclusiv pentru aceste maşini nu se poate realiza, pentru că acest lucru ar constitui discriminare şi ar fi sancţionat la nivel european; de asemenea, ar genera noi procese şi noi despăgubiri", a explicat Ministerul Mediului.

Guvernul a optat pentru o reducere a taxei, bazându-se pe ideea că maşinile vechi au o durată de viaţă redusă şi că vor ieşi în curând din circulaţie.

"Dacă oamenii nu şi-ar putea vinde maşinile foarte vechi, le-ar folosi tot pe acestea, poluând în continuare", mai argumetează Ministerul Mediului.

Exemplu de calcul

Pentru un autoturism Volkswagen Golf 4, an de fabricaţie 2000, normă de poluare Euro 2, cu motor de 1598 centimetri cubi, timbrul auto se calculează astfel, folosind cea de a doua formulă avansată de Guvern: Suma de plată = [E x D x (100 -C)]/100, unde: C = cota de reducere a timbrului prevăzuta in coloana nr 2 din Anexa nr 2; D = cilindreea - capacitatea cilindrica; E = timbrul de mediu, prevăzut în coloana nr. 3 din anexa nr. 3.

[2,90x1598x (100-84)]/100 = 741 euro.

Andrei Luca Popescu este reporter special al ziarului Gândul

 


 

 

131 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 rudy 23.01.2013 15:58

Mama de cand o scalda astia cu taxa auto....USL-ul e de vina

 
#2 shut_down 23.01.2013 16:08

era miting cu taxa asta in piata universitatii. a venit useleu a a zis c-o elimina, etc.

na acum, aceeasi taxa sub alta denumire

USL :)

 
#3 rudy 23.01.2013 16:20

Iar ninge ma... Nu mai ninge va spun eu....:)):)):)) iar celula de criza...:)):)):))

 
#4 rudy 23.01.2013 16:31

Ce ati mai face voi cu Dumnezeu daca l-ati prinde mai USL...numai zapada ati da peste romani...:)) :)) :))

 
#5 diu 23.01.2013 16:40

acest popor are 60% cretini facuti la betie! Cum altfel ar fi posibil ca 40 de ani sa fie prostiti de aceeasi oameni si ei sa nu aiba nici o reactie?

 
#6 Cris 23.01.2013 16:46

NISTE ESCROCI. Iesiti in strada.

 
#7 rudy 23.01.2013 16:46

Auzi una tare vine o bunica la usa domne sa mutam masina de acolo ca e locul ei de parcare de 25 de ani cand o intrebi daca plateste zice ca nu-i plac intrebarile astea...:)) :)) :)) deci ati inteles decat ea are voie sa intrebe...:)) :)) :))

 
#8 rudy 23.01.2013 17:01

Concluzia fossil communist s-a nascut cu loc de parcare...i l-a dat Ceausescu...:)) :)) :))

 
#9 Banateanul 23.01.2013 17:14

Pfoai ce mi-au spulberat astia visele, am inceput sa castig si eu un pic mai multi bani si ma gandeam ca e vremea sa imi schimb rabla, dar cu taxele astea nu o mai dau in veci si nici sa inmatriculez alta masina nu imi permit, pana la masina noua sunt departe. Sunt convins ca in situatia mea sunt foarte multi romani. Ce parsivi sunt USL-istii astia, au acum majoritate, tot ce se propune se si voteaza. Anul trecut cand a fost miting-ul din piata am participat si eu, si am scandat si jos taxa auto, si au venit si mi-au promis ca daca vin ei la putere dispare sigur aceasta taxa nesimtita. Oare pot sa ii dau in judecata pentru declartii mincinoase, sau asta e valabil doar in instanta.

 
#10 rudy 23.01.2013 17:21

Ponta ia parcarile la puricat ca nu plateste nimeni parcarea in fata blocului ...Bani la Buget...

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
O păţeşte şi cel mai puternic om de pe pământ! Când şi-au dat seama era deja prea târziu! FOTO Imagine TRUCATĂ cu Obama dată publicităţii. TOP GAFE