no author
Gabriel Pecheanu
1538 vizualizări 26 apr 2017

Preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu, a declarat, pentru Mediafax, că protestatarii au ajuns la o înţelegere cu Guvernul, în acest sens fiind semnat un protocol.

Protocolul prevede că, în maximum 30 de zile, va fi promovat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă cu privire la modificarea legii nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, proiect care a fost transmis în consultare prealabilă de Ministerul Transporturilor către Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Dezvoltării Regionale.

"Din cadrul legii 38 se vor scoate cele două sintagme: «în mod repetat» şi «în mod permanent». Astfel, poliţiştii, organele abilitate ale statului să ia toate măsurile legale împotriva celor care pe teritoriul României vor mai face transport neautorizat, nelicenţiat. Eu zic că am cerut lucruri pertinente, de aceea ni s-au dat atât de repede. În protocol nu cerem bani, nu cerem subvenţii, cerem ca toată lumea să respecte legea. Dacă nu se va respecta, nici nu vreau să ştiu ce se va întâmpla. Acum am venit în număr mic, dar data viitoare vor veni toate coloanele din ţară. Să nu uitaţi că legea RCA nu a ieşit nici până acum. Nu pot să spun ca UBER va fi interzis, înseamnă că toata lumea care va face transport de persoane va fi autorizată. Nu se poate face transport virtual, închid ochii şi mă trezesc la Constanţa", a declarat, pentru Mediafax, preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu.

Totodată, acordul încheiat de sindicalişti cu Executivul mai prevede că dialogul pentru rezolvarea celorlalte probleme cu care se confruntă transportatorii, inclusiv atribuirea traseelor Bucureşti-Ilfov, se va menţine deschis şi că reprezentanţii COTAR renunţă la acţiunile de protest anunţate joi şi vineri.

Sindicaliştii au ajuns la un acord cu Guvernul după ce o delegaţie a Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a fost chemată, miercuri, la o discuţie cu ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, în urma protestului din Piaţa Victoriei, au declarat surse guvernamentale pentru Mediafax.

Câteva sute de taximetre au participat la protestul din faţa Guvernului, nemulţumiţi de "pirateria online" din domeniu.

Protestul transportatorilor a fost autorizat de Primăria Capitalei pentru miercuri şi joi, între orele 9.30 şi 21.00.

"Taximetriştii şi transportatorii rutieri de persoane au cerut Guvernului o Ordonanţă de Urgenţă pentru eliminarea pirateriei din această piaţă, dar până acum nu a fost dat niciun răspuns. Conform aprobării CG al PMB protestatarii pot aduce în faţa sediului Guvernului până la 6.000 de maşini — taxiuri, autobuze şi microbuze. În cele două zile de protest, 26 şi 27 aprilie, transportatorii participanţi la protest nu vor efectua nicio cursă. Ne cerem scuze pentru disconfortul pe care-l vom crea clienţilor noştri, locuitorilor din Ilfov, care nu vor mai avea mijloace de transport în zilele de protest, şi bucureştenilor, pentru a ne cere drepturile garantate de Constituţia României, care spune că nimeni nu este mai presus de lege", se arăta într-un comunicat al COTAR.

Transportatorii au reluat, în comunicat, şi acuzaţiile la adresa platformei Uber.

„Pe 10 martie, domnul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, ne-a promis că va promova OUG pentru modificarea a două articole din Legea 38/2003, în aşa fel încât activitatea neautorizată de transport să fie sancţionată, iar aplicaţiile de tip UBER să fie obligate să se autorizeze, astfel încât să funcţioneze legal, dacă vor să-şi desfăşoare activitataea în România. Cât timp există o legislaţie clară, nu este posibil ca unii transportatori să se supună legilor şi alţii să funcţioneze sfidând aceeaşi legislaţie, fără a fi sancţionaţi”, se mai arăta în comunicatul COTAR.

Citește și: