38675 vizualizări 18 oct 2013

Primăvara trecută, tanti Zali, o femeie trecută de 60 de ani din comuna Sânmihaiu Român din judeţul Timiş, s-a pomenit cu caţiva muncitori care dădeau găuri, întindeau fire şi băgau explozibil în cultura ei de grâu. Muncitorii de la Prospecţiuni, firma omului de afaceri Ovidiu Tender, explorau zona în căutare de gaze. Însoţită de nepotul său, care a filmat întregul incident, tanti Zali s-a dus să îi alunge pentru că se aflau pe terenul ei în mod ilegal.         

Tanti Zali ştia ce se întâmplă: „primarul şi cu viceprimarul au luat bani” pentru asta. În timp ce grăbeşte nervos pasul, scăpând o înjurătură printre dinţi şi cercetând gropile în care se afla explozibil, le explică foarte răspicat muncitorilor că aranjamentul a fost făcut cu primăria, dar că pământul este al ei şi le cere să plece. Muncitorii încearcă să-i explice că există o înţelegere, dar tanti Zali nu se lasă şi ia cu asalt un steag de marcaj pe care îl scoate furioasă din pământ şi îl aruncă cât colo. Muncitorii se uită nedumeriţi la femeia care le cere să scoată explozibilul din pământul ei. „Le scoţi afară sau le scot eu!”, ameninţă femeia fără să-i pese de eventuale consecinţe ale actului său de curaj. „Îl scot eu să văd ce se întâmplă. Mor? Mor, mor!”. „Nu, nu glumiţi”, îi spune un muncitor. „De ce, care e problema?”, se arată nedumerită tanti Zali. Primeşte răspunsul prompt: „Că ne băgaţi pe toţi la puşcărie!”

Tanti Zali e însă hotărâtă, în ciuda avertismentelor venite din partea nepotului care îi spune că îşi pune viaţa în pericol şi continuă să filmeze şi să ceară, la rândul său, socoteală. „E pericol un drac! Lasă că îţi arăt eu cum le trag”, insistă tanti Zali care pare neînfricată. „Vai de mine, ce frică mi-i!”, exclamă femeia ironic, acompaniindu-şi vorbele cu gest larg din mâini.  

Femeia nu trece însă la fapte. Între timp, unui muncitor îi vine ideea salvatoare. Sună la firmă să spună ce s-a întâmplat şi cheamă ajutoare pe care „să le ia în pene” tanti Zali. Dar ea nu are nevoie de explicaţii, pentru că ştie ce se întâmplă, ea vrea doar ca angajaţii  Prospecţiunii să plece de pe pâmântul ei cu tot cu explozibil. Degeaba încearcă aceştia să-i explice că în cazul în care se găsesc resurse, exploatarea poate începe şi peste 20 de ani. „La dracu! Hai să fim oameni serioşi, că doar nu ni-s proşti nici care. Că dacă găseşte, imediat se şi face (exploatarea –n.r)”, dă verdictul femeia. Unul dintre muncitori insistă şi îi explică posibilele avantaje ale unei viitoare exploatări. Tanti Zali nu se lasă înduplecată: „Pe mine nu mă interesează banii, mă interesează pământul meu”.

Discuţia continuă în jurul aceleaşi teme până când la faţa locului ajunge o reprezentantă a firmei, care dăduse „verde” pentru lucrare. Aceasta explică că există o înţelegere cu cel căruia i-au dat în arendă terenul agricol în cauză, un aşa-numit domn Vitalie. Din acest punct, discuţia este purtată aproape în întregime de nepotul lui tanti Zali, care îi spune reprezentantei firmei că era nevoie de acordul proprietarului, nu de al arendaşului, şi că va da firma în judecată. 

 Consilierii de la primărie au votat aprobarea, apoi s-au răzgândit

La sfârşitul lunii februarie, consilierii locali din Sânmihaiu Român, comună situată la 13 kilometri de municipiul Timişoara şi aflată în colegiul pesedistului Ilie Sârbu, au votat un proiect de hotărâre prin care firmei Prospecţiuni SA i se permitea să facă explorări geologice în zonă, scrie presa locală. La scurt timp, aceştia au votat în unanimitate pentru revocarea acestei hotărâri, după ce mai mulţi localnici s-au arătat nemulţumiţi. 

Viceprimarul comunei, Adrian Engelmann, nu îşi mai aminteşte exact ce documente au prezentat reprezentanţii companiei care veniseră după aprobare, dar promite că se va documenta. Între timp, încearcă să justifice bâlbâiala consilierilor din primărie.  

„Au venit, s-au înscris (reprezentanţii firmei Prospecţiuni SA n.r.) pe ordinea de zi şi au venit să ne expună. (...)Au prezentat o plansă, ne-au spus aşa în mare parte că nu afectează, nu nimic, şi cam atâta. (...) Nu mai ştiu exact ce mi-a prezentat. Mă documentez dacă vreţi (...) Părea totul ok, în regulă. Care, cum, ce ... şi apoi, când am văzut că nu e aşa, li s-a retras aprobarea. Una e când vine şi prezintă în momentul ală, ad-hoc. Altfel gândeşti. După aia, când le iei la calculat, să vezi exact cum şi ce, nu îţi ies socotelile”, a explicat pentru gândul Engelmann. După ce au votat, reprezentanţii locali şi-au dat seama că firma nu avea toate avizele şi certificat de urbanism aşa că s-a votat în unanimitate pentru revocarea aprobării. Atât de rău s-au supărat consilierii că reprezentanţii companiei „nu au fost cinstiţi”, aşa cum spune viceprimarul, şi că ei au avut încredere oarbă în aceştia, încât au şi amendat firma pentru că nu au oprit lucrările în timpul convenit.

Dincolo de aprobarea de la primărie, necesară pentru explorarea terenurilor care îi aparţin, firma care făcea explorări avea nevoie de permisiunea proprietarilor terenurilor. Lui tanti Zali nu i-a cerut însă nimeni acceptul.  

Explicaţia companiei: „Nimeni nu vrea să spună situaţia reală a pământului”

Reprezentantul companiei Prospecţiuni SA, Mihai Mitroi, director QHSE, a declarat pentru gândul că incidentul prezentat „a fost o regretabilă eroare” şi că au avut aprobare de la majoritatea proprietarilor.

„Sunt tot felul de înstrăinări, închirieri şi nimeni nu vrea să spună situaţia reală a pământului. Discutăm cu proprietarul, se supără arendaşul; discutăm cu arendaşul, se supără proprietarul. Aceste împrumuturi de terenuri sunt făcute cu acte sau fără acte. Probabil, din acest motiv, nu ni se spune situaţia reală (...) Nu suntem în stare întotdeauna să identificăm proprietarul oricărei parcele, se fac confuzii de nume, sunt doi oameni cu acelaşi nume, sunt arendaşi şi proprietari, arendaşi care nu au acte pe terenul de arendă. Există dispute între ei privind persoana care ar trebui despăgubită”, a încercat să justifice reprezentantul Prospecţiuni SA incidentul de la Sânmihaiu Român.

Viceprimarul comunei a declarat că majoritatea terenurilor agricole sunt date în arendă la trei-patru agricultori mari şi sunt foarte puţini cei care îşi mai lucrează pământul individual.

Compania Prospecţiuni nu avea toate avizele

Firma omului de afaceri Ovidiu Tender a început lucrările de explorare la Sânmihaiu Român fără o autorizaţie de construire, potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Timiş, care a preluat cazul.

„Li s-a pus în vedere că este necesară obţinerea autorizaţiei de construire chiar şi pentru prospectare şi cercetare. La acel moment nu aveau această autorizaţie. Acum au început să facă demersurile. Au obţinut un certificat de urbanism pentru prospectare şi cercetare aşa cum prevede legea şi acum urmează să emitem autorizaţia la fază de cercetare. (...)Nu ştiau că trebuie să obţină autorizare şi la faza de cercetare”, a declarat pentru gândul Loredana Pălălău, arhitect şef al Consiliului Judeţean Timiş, care a precizat că explorările nu sunt neapărat pentru gazele de şist.

Aceasta a precizat că este nevoie de aprobări ale Consiliului Judeţean pentru că lucrările nu se desfăşoară pe o singură unitate teritorial-administrativă. Compania Prospecţiuni a fost contractată de compania ADX Energy, care a câştigat licenţa de concesiune de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale pentru perimetrul în care se află Sânmihaiu Român şi alte opt comune, potrivit reprezentantului Prospecţiuni.

 

Citește și: