Versiunea Beta

Autostrada Comarnic-Braşov. Când ar putea fi demarate lucrările pe CEL MAI AŞTEPTAT ŞANTIER DIN ROMÂNIA

de Loredana VOICULESCU

Foto: CNADNR

Lucrările la construcţia tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov (58 de km) ar putea demara în 2014, autorităţile optând pentru varianta concesiunii, "tot un fel de PPP (parteneriat public-privat)", în care concesionarul va trebui să asigure finanţarea, urmând să îşi recupereze ulterior investiţia, prin taxa pe autostradă, a declarat pentru gândul Mircea Pop, directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR).

Deocamdată la CNADNR este în curs de derulare procedura pentru reactualizarea studiului de fezabilitate, termenul pentru deschiderea ofertelor fiind amânat de mai multe ori în acest an. Pe lângă actualizarea studiului de fezabilitate, consultantul care va câştiga licitaţia va elabora şi documentaţia de atribuire a contractului de concesiune.

Concesionarul îşi va recupera investiţia în 20 de ani, prin taxa de autostradă

După alegerea consultantului, Compania Naţională de Autostrăzi va organiza o licitaţie pentru selectarea concesionarului care va finanţa şi executa lucrările.

"Deschiderea ofertelor pentru reactualizarea studiului de fezabilitate a fost amânată încă două săptămâni, nu va fi pe 5 septembrie. Trebuie să răspundem la mai multe solicitări. Lucrările (la Comarnic-Braşov) ar putea demara undeva în 2014. Concesionarul - care poate fi un consorţiu, care să cuprindă şi o bancă - trebuie să vină cu finanţarea, iar banii şi-i va recupera în 20 de ani prin exploatarea autostrăzii, prin taxa pe autostradă", ne-a explicat Mircea Pop.

Termenul pentru selectarea consultantului, amânat

CNADNR a amânat de trei ori în acest an termenul până la care pot fi depuse ofertele în cadrul licitaţiei pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru Comarnic-Braşov.

Termenul iniţial era 26 iunie, fiind amânat pentru 28 august, apoi pentru 5 septembrie, ca ulterior termenul să mai fie amânat cu încă două săptămâni, după cum ne-a precizat şeful CNADNR.

Amânările au survenit în urma contestanţiilor depuse la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) de către trei case de avocatură: Dragomir şi Asociaţii - societate civilă de avocaţi, Boştină şi Asociaţii SPRL şi respectiv Raţiu & Raţiu - societate civilă de avocaţi.

Acestea au acuzat criteriile prevăzute de CNADNR în documentaţia de atribuire ca fiind "restrictive şi disproporţionate" raportat la scopurile urmărite, solicitând Companiei de autostrăzi eliminarea "prevederilor nelegale" din documentaţia de atribuire.

Viteza de proiectare, 120 km/oră

Pe de altă parte, într-o informare recentă a CNADNR se arată că în documentaţia de atribuire a contractului de servicii de consultanţă pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Bucureşti-Braşov din care face parte tronsonul Comarnic-Braşov se va opera o modificare.

Astfel, în caietul de sarcini în loc de "viteza de proiectare 80-120 km/oră", va scrie "viteza de proiectare 120 km/oră". În plus, "prestatorul va realiza, pentru Autostrada Bucureşti-Braşov, sectorul Comarnic-Braşov, un nou Studiu de Evaluare a Impactului asupra Mediului şi va obţine un nou Acord de Mediu urmând procedura impusă de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului".

"Având în vedere că traseul propus trece prin zone cu climă aspră în sezonul rece, se vor elabora studii de specialitate pentru realizarea unor perdele de protecţie împădurite, pe direcţia vânturilor dominante", se arată în documentaţia de atribuire pentru reactualizarea studiului de fezabilitate.

Victor Ponta: "Trebuie să continuăm autostrada Comarnic - Braşov"

În luna iulie, premierul Victor Ponta a declarat, la recepţia de Ziua Franţei, că trebuie continuate proiectele comune pe care cele două ţări le au, dând drept exemplu lucrările la autostrada Comarnic - Braşov.

"Sunt foarte convins că trebuie continuate proiectele comune pe care le-am închis, nu ştiu de ce. Trebuie să continuăm autostrada Comarnic - Braşov care, din păcate pentru toţi românii, nu este terminată", a declarat la acea vreme Victor Ponta, citat de Agerpres.

Tronsonul Comarnic-Braşov avea ca termen de finalizare anul 2014. După terminarea lucrărilor, statul român ar fi plătit în 26 de ani în total 4,8 miliarde de euro. Comarnic-Braşov face parte din autostrada Bucureşti-Braşov (173 km), valoarea estimată a proiectului fiind de 982,85 de milioane de euro (proiectare şi construcţie -4 ani, operare şi întreţinere - 25 de ani. Proiectul iniţial prevedea ca pe cei 58 de km să fie construite 57 de poduri şi 5 pasaje.

Sursa: CNADNR

Nemulţumirile caselor de avocaţi

- Bostină şi Asociaţii au solicitat în primăvară Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) să oblige CNADNR să modifice în documentaţia de atribuire a contractului pentru alegerea consultantului anumite condiţii pe care trebuie să le îndeplinească ofertantul. Astfel, ofertantul trebuie să facă dovada că a prestat în ultimii 5 ani cel puţin un contract de servicii de consultanţă al cărui obiect trebuie să conţină şi atribuirea unui contract de concesiune/Parteneriat Public Privat (inclusiv închiderea financiară aferentă) pentru construcţie nouă şi /sau reabilitare de autostradă, iar valoarea serviciilor prestate, aferente atribuirii (inclusiv inchiderea financiară aferentă) acestui contract de concesiune /PPP să fie de minim 10.000.000 lei fara TVA", se arată în cerinţele stabilite de CNADNR.

- Solicitarea prezentării unui contract de consultanţă având ca obiect atribuirea unui contract de concesiune/PPP pentru construcţia nouă şi/sau reabilitarea de autostradă este considerată discriminatorie de Dragomir şi Asociaţii.

"Se observă că Autoritatea Contractantă (CNADNR n.r.) a solicitat că team leaderul propus să aibă studii de PPP Specialist. În opinia noastră această cerinţă este restrictivă şi nu poate fi îndeplinită cu uşurinţă de către majoritatea operatorilor economici", se arată în contestaţia depusă de Dragomir şi Asociaţii. Casa de avocatură cerea CNSC să oblige CNADNR să elimine prevederile nelegale din documentaţia de atribuire şi prelungirea perioadei de depunere a ofertelor.

În luna mai şi Raţiu & Raţiu - societatea civilă de avocaţi a depus o contestaţie la CNSC care vizează în principal aceleaşi aspecte sesizate şi de celelalte două case de avocatură.

CNSC a admis "în parte" contestaţiile formulate de avocaţi

În luna iunie CNSC a admis "în parte" contestaţiile formulate de Boştină şi Asociaţii, Raţiu & Raţiu şi Dragomir şi Asociaţii, în contradictoriu cu CNADNR respectiv criticile cu privire la experienţa similară a ofertanţilor şi a experţilor propuşi de către aceştia în vederea executării viitorului contract referitoare la prezentarea de contract de servicii de consultanţă ale căror obiecte să conţină şi atribuirea unor contract de concesiune/PPP.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a obligat CNADNR să completeze documentaţia de atribuire astfel încât să fie înlăturat caracterul restictiv al cerinţelor.

La începutul acestui an, Ministerul Transporturilor a anunţat că va revizui studiul de fezabilitate aferent autostrăzii Comarnic-Braşov, proiect abandonat în 2010, iar la începutul lunii mai CNADNR a lansat licitaţia, valoarea estimată a contractului fiind de 23,6 milioane lei, fără TVA, pentru o durată de 20 luni.

Statul a mai încercat de două ori să construiască autostrada Comarnic-Braşov, ultima tentativă având loc în 2010, când câştigătorul licitaţiei, asocierea Vinci (Franţa)-Aktor (Grecia), a renunţat la contract. Autostrada Comarnic-Braşov ar fi fost primul mare proiect care ar fi fost construit prin PPP. Grupul elen Ellaktor, din care face parte compania Aktor, a anunţat că a anulat contractul de construcţie a autostrăzii pentru că statul român nu a acceptat anumite clauze, situaţie care a făcut imposibilă asigurarea finanţării.

Fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, declara în 2010 pentru gândul că, pentru că nu au reuşit să facă rost de bani, constructorii străini au încercat să prelungească termene şi să modifice substanţial obligaţiile de plată care-i revin statului român. "N-au insistat să prelungească termene, au venit şi au zis cu voce mică să mai lungim, că n-au de unde să facă rost de bani. Eu le-am spus: dom`ne, ce vreţi voi nu-i posibil, că vine DNA şi facem puşcărie. I-am spus unuia de acolo în franceză celebra expresie «PMP», adică Police - Menottes - Prison (poliţie - cătuşe - puşcărie - n. red.)", a declarat la acea vreme pentru gândul ministrul Radu Berceanu.

Loredana Voiculescu este redactor al ziarului Gândul

 


 

 

23 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 Gandul.info@yahoo.com 28.08.2012 20:01

Esti Pasionat de Fotbal ? ...intra Aici: http://SmartUrl.it/RoML Faci cont, creeaza-ti propria ta echipa de fotbal si dueleaza-te cu alti Useri din intreaga lume pentru a castiga Titlul, Cupa, Europa League (SSC), chiar Trofeul UEFA Champions League (MLCL)! Poti castiga Telefoane Mobile Samsung, Trofee, Diplome, etc! http://SmartUrl.it/RoML

ManagerLeague este un joc Multiplayer de fotbal management online, pentru mii de jucători din toată lumea. Odată intrat sunteţi la comanda propriei echipe, şi veţi putea să cumpăraţi şi să vindeţi jucători, să-i antrenaţi pentru a le perfecţiona atributele care vă interesează, să-i trimiteţi în cantonamente în timp ce dvs. vă focalizaţi atenţia pe îmbunătăţirea stadionului.

ManagerLeague este cel mai dinamic manager de fotbal din lume, cu două meciuri în ligă (şi antrenamentele aferente) pe zi, astfel încât un sezon se joacă într-o lună. Amicalele sunt esenţiale pentru a ajuta echipa să capete experienţă, şi puteţi provoca pe oricine, oricând, la un meci amical.

Înscrieţi-vă acum Aici: http://SmartUrl.it/RoML şi convingeţi-vă, nu trebuie să plătiţi nimic şi veţi avea echipa gata de joc în câteva minute!

Esti Pasionat de Fotbal ? ...intra Aici: http://SmartUrl.it/RoML Faci cont, creeaza-ti propria ta echipa de fotbal si dueleaza-te cu alti Useri din intreaga lume pentru a castiga Titlul, Cupa, Europa League (SSC), chiar Trofeul UEFA Champions League (MLCL)! Poti castiga Telefoane Mobile Samsung, Trofee, Diplome, etc! http://SmartUrl.it/RoML

 
#2 bobuk 28.08.2012 20:57

Iar vrobit amboulea. Cel mai asteptat e Nadlac-Deva-Sibiu-Pitesti. D'aia a fugit Mercedes in Ungaria...ca cea mai asteptata autostrada inca asteapta. Ford se milogeste de ani buni sa primeasca o autostrada care sa ii permita exporturi in Europa...da' miticii ce stiu? Drum la munte si la mare...

 
#3 marius 28.08.2012 20:57

articol la comanda plin de "ar putea" "undeva prin 2014" "e posibil ca"


PSD a mai facut o "autostrada" in Romania in 2003 ...cu Bechtel deci stim ce pot face

 
#4 Gandul.info@yahoo.com 28.08.2012 20:59

Esti Pasionat de Fotbal ? ...intra Aici: http://SmartUrl.it/RoML Faci cont, creeaza-ti propria ta echipa de fotbal si dueleaza-te cu alti Useri din intreaga lume pentru a castiga Titlul, Cupa, Europa League (SSC), chiar Trofeul UEFA Champions League (MLCL)! Poti castiga Telefoane Mobile Samsung, Trofee, Diplome, etc! http://SmartUrl.it/RoML

ManagerLeague este un joc Multiplayer de fotbal management online, pentru mii de jucători din toată lumea. Odată intrat sunteţi la comanda propriei echipe, şi veţi putea să cumpăraţi şi să vindeţi jucători, să-i antrenaţi pentru a le perfecţiona atributele care vă interesează, să-i trimiteţi în cantonamente în timp ce dvs. vă focalizaţi atenţia pe îmbunătăţirea stadionului.

ManagerLeague este cel mai dinamic manager de fotbal din lume, cu două meciuri în ligă (şi antrenamentele aferente) pe zi, astfel încât un sezon se joacă într-o lună. Amicalele sunt esenţiale pentru a ajuta echipa să capete experienţă, şi puteţi provoca pe oricine, oricând, la un meci amical.

Înscrieţi-vă acum Aici: http://SmartUrl.it/RoML şi convingeţi-vă, nu trebuie să plătiţi nimic şi veţi avea echipa gata de joc în câteva minute!

Esti Pasionat de Fotbal ? ...intra Aici: http://SmartUrl.it/RoML Faci cont, creeaza-ti propria ta echipa de fotbal si dueleaza-te cu alti Useri din intreaga lume pentru a castiga Titlul, Cupa, Europa League (SSC), chiar Trofeul UEFA Champions League (MLCL)! Poti castiga Telefoane Mobile Samsung, Trofee, Diplome, etc! http://SmartUrl.it/RoML

 
#5 Marius 28.08.2012 21:38

@#2 asa e frate si Boc e mitic si Ponta e mitic si Basescu, toti sunt nascuti si crescuti in Bucuresti! De cate ori va vad comentariile nu vad decat ura si invidia pe oamenii din sud. De parca noua nu ne-ar conveni sa mergem mai repede si mai elegant spre Sibiu, Arad sau spre Europa. De parca daca suntem nascuti si crescuti in Bucuresti nu avem rude in Transilvania.

 
#6 jhx 28.08.2012 21:52

@Marius
Nu,nu aveti rude,Carpatii ne-au protejat de semintia voastra timp de 1000 de ani.

 
#7 @jhx 28.08.2012 21:58

Pe noi de voi nu ne-au protejat!
Atunci cum se face ca am rude acolo? Rude care pun pariu ca au semintia mai veche pe aceste meleaguri decat orice izvor al istoriei despre neamul tau sovinule!

 
#8 Gandul.info@yahoo.com 28.08.2012 22:49

Esti Pasionat de Fotbal ? ...intra Aici: http://SmartUrl.it/RoML Faci cont, creeaza-ti propria ta echipa de fotbal si dueleaza-te cu alti Useri din intreaga lume pentru a castiga Titlul, Cupa, Europa League (SSC), chiar Trofeul UEFA Champions League (MLCL)! Poti castiga Telefoane Mobile Samsung, Trofee, Diplome, etc! http://SmartUrl.it/RoML

ManagerLeague este un joc Multiplayer de fotbal management online, pentru mii de jucători din toată lumea. Odată intrat sunteţi la comanda propriei echipe, şi veţi putea să cumpăraţi şi să vindeţi jucători, să-i antrenaţi pentru a le perfecţiona atributele care vă interesează, să-i trimiteţi în cantonamente în timp ce dvs. vă focalizaţi atenţia pe îmbunătăţirea stadionului.

ManagerLeague este cel mai dinamic manager de fotbal din lume, cu două meciuri în ligă (şi antrenamentele aferente) pe zi, astfel încât un sezon se joacă într-o lună. Amicalele sunt esenţiale pentru a ajuta echipa să capete experienţă, şi puteţi provoca pe oricine, oricând, la un meci amical.

Înscrieţi-vă acum Aici: http://SmartUrl.it/RoML şi convingeţi-vă, nu trebuie să plătiţi nimic şi veţi avea echipa gata de joc în câteva minute!

Esti Pasionat de Fotbal ? ...intra Aici: http://SmartUrl.it/RoML Faci cont, creeaza-ti propria ta echipa de fotbal si dueleaza-te cu alti Useri din intreaga lume pentru a castiga Titlul, Cupa, Europa League (SSC), chiar Trofeul UEFA Champions League (MLCL)! Poti castiga Telefoane Mobile Samsung, Trofee, Diplome, etc! http://SmartUrl.it/RoML

 
#9 Radu 28.08.2012 23:01

#2 bobuk
Corect, autostrada Pitesti -Sibiu este de 100 de ori mai utila pentru economie, dar sclavii trebuie sa plateasca miliarde de euro (nefiind coridor european nu poate accesa fonduri europene) pentru ca posesorii de vile la munte - obositi de smenurile dambovitene de peste zi - sa ajunga intr-o ora la racoare si aer curat. Recuperarea investitiei din taxe de autostrada e o gluma, un calcul matematic de clasa a III-a cu date usor de gasit in presa (5 miliarde/ 25 ani = 550.000 euro/zi ceea ce la un trafic de sa zicem cu indulgenta 20.000/de autovehicole pe zi - http://www.roportal.ro/stiri/1400-de-masini-pe-ora-pe-valea-prahovei-1106542.htm - inseamna vreo 25 de euro taxa) dovedeste ca nea Mircea Pop ar trebui dat afara in suturi pentru nesimtire si rea credinta.

 
#10 Oferta Zilei: ADIO AMENZI ! 29.08.2012 00:36

.
.
ADIO AMENZI: Detectoare pt Noile Radare de la 320 Lei !
Promo: GPS Cartek X200 5" fabricate 23.06.2012 stil IPhone4, full Europa 06.2012, harti inclusiv pt CAMIOANE: 359 RON ! Stoc LIMITAT !
Noi, Garantie 2 ANI. SUPER-REDUCERE 20% pana pe 31 August !
Detalii pe A n t i r a d a r e . r o
.
.

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
O judecătoare din România s-a ”trezit” cu 10.000 de euro în poşetă. Este incredibil cum a încercat să se justifice în faţa procurorilor