Versiunea Beta

Băncile uită să închidă cardurile la cerere. Solicitaţi un document oficial

Un card „uitat“ prin buzunar poate să vă facă surprize neplăcute

Unele bănci confirmă doar verbal închiderea cardului, care rămâne de fapt în baza de date, fiind posibil să ajungeţi la Biroul de Credit pentru restanţe la un card pe care îl credeaţi închis

Închiderea unui card bancar, de debit sau de credit, în România, este o adevărată aventură birocratică. Chiar şi în cazul în care clientul reuşeşte totuşi să scape de card este posibil ca el să fie somat la un moment dat pentru plata unor datorii la cardul pe care iniţial îl credea închis. Motivul este că unele bănci nu oferă niciun document prin care se confirmă închiderea contului, ceea ce înseamnă că, dacă funcţionarul de la bancă nu închide contul pe calculator, clientul nu are dovada că a renunţat la card.

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) îi sfătuiesc pe cei care îşi închid un cont la bancă, fie el de card, fie pentru un credit achitat integral, să solicite băncii o confirmare de închidere a contului, confirmare care este de altfel obligatorie, conform legilor în vigoare. "Noi am recomandat băncilor să confirme clienţilor închiderea unui cont. Au fost cazuri când unii clienţi de bancă s-au trezit că aveau datorii la bancă, deşi ştiau că şi-au închis de multă vreme respectivul cont", a declarat pentru Gândul Mihail Meiu, director în cadrul ANPC.

El a dat şi exemple de plângeri primite la ANPC privind cardurile. "O persoană avea un împrumut la bancă şi odată cu acesta primise şi un card, aşa-zis cadou. Când a terminat de plătit creditul, după ce a închis contractul, omul a rămas cu cardul, nu l-a folosit, şi la un moment dat s-a trezit că avea o datorie de plătit, drept cost de ţinere în funcţiune a cardului. Şi era să ajungă la Biroul de Credit", ne-a povestit Meiu.

Băncile nu vor să îţi închidă cardul

Băncile ezită să închidă cardurile, fie din motive birocratice, fie prin promovarea agresivă a altor servicii bancare disponibile doar cu acest instrument de plată.

La BCR, unui client care avea un card de debit pe care nu îl mai folosea i s-a spus că nu îşi poate închide cardul. Motivul îl constituie, culmea, un depozit pe care acesta îl are la aceeaşi bancă. "Dacă doriţi să vă închidem cardul, ar trebui să vă închideţi şi depozitul la termen pe care îl aveţi (depozitul fusese făcut la câţiva ani după emiterea cardului-n.red.) Motivul este că acel card are un IBAN, dar depozitul nu are alocat un IBAN", a venit răspunsul funcţionarei de la ghişeul BCR.

O altă persoană, care a avut un card de credit emis de Banca Românească, s-a trezit, după ce achitase integral creditul, că a fost sunată de o firmă de recuperatori care i-a comunicat că avea o datorie de achitat drept taxă de întreţinere a contului, la care se adăugaseră şi penalizări. Clientul nu a primit la închiderea contului vreun document oficial în acest sens.

La sfârşitul anului trecut, în România erau în circulaţie 2,25 milioane carduri de credit valide şi 10,6 milioane carduri de debit valide. Pentru un card de debit, în general, băncile percep 15-20 de tipuri de taxe şi comisioane.

INFO Condiţii de închidere a cardului

l Cardul poate fi închis numai dacă au fost plătite toate obligaţiile. Formularul de închidere a contului trebuie completat cu 30 de zile înainte de data închiderii
l Cei care doresc ca banca să nu le mai emită automat un nou card trebuie să notifice banca, în scris, cu cel puţin două luni înainte
l În situaţia în care există şi un alt card - utilizator autorizat - pentru închiderea contului trebuie predate băncii toate cardurile ataşate acelui cont.
l De anul trecut, băncile nu mai au voie să trimită carduri nesolicitate, cu excepţia cazului când trebuie înlocuit un card vechi


 

 

17 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 Cornel 29.03.2010 22:35

Eu am patit ceva asemanator cu Euroline, care nu e banca dar da imprumuturi, si lucreaza cu Altex. Am luat un monitor de la Altex acum vreo 5-6 ani si l-am achitat integral, cei drept cu multe peripetii si nervi, pe care nu le mai spun aici, valora 4 milioane dar n-am scapat de ei pana nu le-am dat 10-11 milioane in total inapoi. Ma rog, am achitat si am crezut ca am scapat. Zilele astea am vrut sa fac un credit de nevoi personale la o banca si am fost anuntat ca figurez la biroul de credit cu 27 milioane datorie la o societate comerciala, nu scria si numele. Ne-am gandit care * societate o fi, unde datoram noi bani. Pana la urma am dedus ca numai imputiti de la Euroline ne puteau face asta. am mers la Altex, am intrebat si am luat legatura cu imputitii. Ne-au confirmat ca ei sunt aia care ne trecusera datori si ne-au explicat de ce. Cardul nefiind inchis, trebuia sa facem o cerere atunci dar nu am stiut, ne-au bagat fortat pe card 27 de milioane pe care nu i-am folosit si nu i-am cerut. Acum ma rog de ei de o luna de zile sa-mi inchida cardul, am trimis si o cerere pe fax in sensul asta, dar tot nu am disparut cu datoria de la biroul de credit. Am fost si la protectia consumatorului Giurgiu dar ei cica nu se baga fara sa le prezint dovezi si documente. Am cerut bancii unde am vrut sa iau credit sa-mi dea dovada ca figurez la biroul de credit dar nu au vrut ca cica nu au voie sa-mi dea asa ceva ca este documentul lor intern. Atunci ce naiba o trebui sa fac? Sa-mi dau foc in fatza bancii? Mai suntem mult timp de acum incolo batjocoriti de ciocoii astia de la banci? Avem vreun drept in tara asta? Cred ca avem doar dreptul de a fi exploatati fara sa deschidem pliscul.

 
#2 Miron 29.03.2010 23:39

Studiaza site-ul Biroului de credit. Te poti adresa personal pentru eliberarea situatiei proprii (chiar si on-line) - o data pe an raspunsul e gratis. Succes!

 
#3 NG 30.03.2010 01:01

Daca tot exista exprimari de genul "..să solicite băncii o confirmare de închidere a contului, confirmare care este de altfel obligatorie, conform legilor în vigoare"..este bine sa mentionati si articolul de lege sau reglementarea care contine aceasta prevedere...

 
#4 ionut 30.03.2010 13:47

@Cornel
salut si eu am avut un card euroline.deschis la eurogsm insa l-am inchis la sucursala lor din piata vitan bucuresti,trebuie sa vii tu sau titularul contului cu buletinul si se rezolva...
la mine a durat 10 minute
oricum cea mai mare teapa e Euro line

 
#5 mamaie 30.03.2010 17:21

Nu m-am gandit vreodata ca o sa am necazuri cu anumite banci. Dar mi-am facut de lucru singura.
Fiind pensionara, am facut un card. Apoi mi-am zis ca pot sa economisesc cate 200 de lei pe luna pentru o casa, prin Reiff., dar nu am reusit sa-mi duc la capat gandul. Mi-au trebuit banii pentru altceva. S-a incheiat o intelegere intre mine si Banca adica,am anulat contractul, dar culmea nesimtirii.. in luna martie m-i sa retinut de doua ori cate 200 de lei, dupa incheierea contracului de anulare. M-am adresat in scris la agentia de care apartin, mi-au virat in cont doar 200 de lei, lundu-mi comision de 3 lei, nu mai spun ca mi-au mai luat si alt comision de 100 de lei pt. o suma de care n-am beneficiat. Acum urmeaza sa-mi ramburseze urmatorii 200 lei, dar nu stiu cand.
Bancile sunt tepuitoare!!!!

 
#6 PETRONELA 30.03.2010 17:30

da cea mai mare teapa e Euro line si cetelemul si eu sint patita si nu stiu cum sa mai ma scap de ei cu cardurile alea date cadou la inprumutul facut la ei.si ne jetmanesc de tot .NU STII CE SA MAI FACI CUM SA MAI FACI ROST DE BANI CA SA O SCOTI CUMVA LA CAPAT .CRED CA TOATA VIATA O SA AM DE PLT LA EI .LA NISTE SUME DERIZORII TREBUIE SA LE PLTESC TRIPLU .

 
#7 Sandu 30.03.2010 19:02

Am fost concediat de la fostul servici cu mai bine de doi ani in urma. Mi-am retras banii de pe cardul de debit bagat pe gat cu forta de patron(fara sa-mi puna la dispozitie vreun contract de la banca din care sa aflu ceva despre contul asociat cardului, costuri de intretinere, penalizari etc.) si m-am angajat in alta parte uitand vechiul card intr-un sertar. Dupa 20 de luni am fost amenintat printr-o notificare cu inscrierea gratuita in Biroul de Credit pentru o datorie de 140 lei. Aceasta suma provenea din cheltuielile de intretinere a contului asociat cardului de debit dupa 20 de luni de nefolosinta. In UE, un asemenea cont de debit nealimentat 3-6 luni este inchis automat. Desi am intrat in UE in 2007 aceasta regula nu se aplica in Romania. Bancile se fac ca ploua. Am platit suma si am facut cerere de inchidere de cont. De atunci de fiecare data cand vad un sediu BRD traversez pe partea cealalta. Si tot n-am scapat: m-am pomenit cu o instiintare de la BRD in care ei se declara foarte multumiti de colaborarea cu mine si pentru a dovedi aceasta, sunt invitat sa-mi ridic noul card (nesolicitat de mine) de la nu-stiu-care-sucursala-*-BRD. Adica se reia un nou ciclu...Cred ca trebuie sa emigrez...

 
#8 Clujanul 31.03.2010 10:23

Banditii de la Unicredit T iriac mi-au comunicat ca am de platit vreo 200 lei pentru administarea unui cont curent cu suma 0 lei , inchis in urma cu 5-6 ani. La deschiderea contului, in contract nu figura nici un comision de administrare, intre timp nu am primit nici o instintare prin care sa fiu anuntat ca s-a modificat ceva, dar banditii de la Unicredit tiriac imi comunica ca sut dator la ei pentru ca mi-au administrat un cont curent cu zero lei. Mai sa fie! Beeelittti voi pyyyla!

 
#9 Marius 4.05.2010 12:30

Eu sunt patit cu cei de la CEC. In data de 20.11.2009 am refinantat un credit la ei si acuma pe 03.05.2010 m-am trezit cu un tel de la ei cum cica nu am semnat nush ce hartie si creditul nu a fost inchis si ca de fapt din banii care i-am virat eu in cont se opreste in fiecare luna rata. Cei de la RBS Bank in schimb mi-au spus ca nu trebuia sa mai semnez nici o hartie la CEC si ca eu sunt achitat fata de ei. Astept un sfat de la voi cum sa procedez..

 
#10 federciuc liliana-brandusa 15.08.2012 21:07

va rog sa-mi spunrti cum sa procedez sa fac inchiderea de card ca eu sunt in spania si nu am formular de complectat va rog sa ma ajutati

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
O judecătoare din România s-a ”trezit” cu 10.000 de euro în poşetă. Este incredibil cum a încercat să se justifice în faţa procurorilor