22110 vizualizări 29 mar 2010

Închiderea unui card bancar, de debit sau de credit, în România, este o adevărată aventură birocratică. Chiar şi în cazul în care clientul reuşeşte totuşi să scape de card este posibil ca el să fie somat la un moment dat pentru plata unor datorii la cardul pe care iniţial îl credea închis. Motivul este că unele bănci nu oferă niciun document prin care se confirmă închiderea contului, ceea ce înseamnă că, dacă funcţionarul de la bancă nu închide contul pe calculator, clientul nu are dovada că a renunţat la card.

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) îi sfătuiesc pe cei care îşi închid un cont la bancă, fie el de card, fie pentru un credit achitat integral, să solicite băncii o confirmare de închidere a contului, confirmare care este de altfel obligatorie, conform legilor în vigoare. "Noi am recomandat băncilor să confirme clienţilor închiderea unui cont. Au fost cazuri când unii clienţi de bancă s-au trezit că aveau datorii la bancă, deşi ştiau că şi-au închis de multă vreme respectivul cont", a declarat pentru Gândul Mihail Meiu, director în cadrul ANPC.

El a dat şi exemple de plângeri primite la ANPC privind cardurile. "O persoană avea un împrumut la bancă şi odată cu acesta primise şi un card, aşa-zis cadou. Când a terminat de plătit creditul, după ce a închis contractul, omul a rămas cu cardul, nu l-a folosit, şi la un moment dat s-a trezit că avea o datorie de plătit, drept cost de ţinere în funcţiune a cardului. Şi era să ajungă la Biroul de Credit", ne-a povestit Meiu.

Băncile nu vor să îţi închidă cardul

Băncile ezită să închidă cardurile, fie din motive birocratice, fie prin promovarea agresivă a altor servicii bancare disponibile doar cu acest instrument de plată.

La BCR, unui client care avea un card de debit pe care nu îl mai folosea i s-a spus că nu îşi poate închide cardul. Motivul îl constituie, culmea, un depozit pe care acesta îl are la aceeaşi bancă. "Dacă doriţi să vă închidem cardul, ar trebui să vă închideţi şi depozitul la termen pe care îl aveţi (depozitul fusese făcut la câţiva ani după emiterea cardului-n.red.) Motivul este că acel card are un IBAN, dar depozitul nu are alocat un IBAN", a venit răspunsul funcţionarei de la ghişeul BCR.

O altă persoană, care a avut un card de credit emis de Banca Românească, s-a trezit, după ce achitase integral creditul, că a fost sunată de o firmă de recuperatori care i-a comunicat că avea o datorie de achitat drept taxă de întreţinere a contului, la care se adăugaseră şi penalizări. Clientul nu a primit la închiderea contului vreun document oficial în acest sens.

La sfârşitul anului trecut, în România erau în circulaţie 2,25 milioane carduri de credit valide şi 10,6 milioane carduri de debit valide. Pentru un card de debit, în general, băncile percep 15-20 de tipuri de taxe şi comisioane.

INFO Condiţii de închidere a cardului

l Cardul poate fi închis numai dacă au fost plătite toate obligaţiile. Formularul de închidere a contului trebuie completat cu 30 de zile înainte de data închiderii
l Cei care doresc ca banca să nu le mai emită automat un nou card trebuie să notifice banca, în scris, cu cel puţin două luni înainte
l În situaţia în care există şi un alt card - utilizator autorizat - pentru închiderea contului trebuie predate băncii toate cardurile ataşate acelui cont.
l De anul trecut, băncile nu mai au voie să trimită carduri nesolicitate, cu excepţia cazului când trebuie înlocuit un card vechi

Citește și: