Versiunea Beta

BANII BISERICII. Patriarhia Română, profit mai mare decât băieţii deştepţi din energie, regii asfaltului sau McDonald's. Ce spune BOR că face cu "excedentul"

de Loredana VOICULESCU

BANII BISERICII. Patriarhia Română, profit mai mare decât băieţii deştepţi din energie, regii asfaltului sau McDonald's. Ce spune BOR că face cu "excedentul". FOTO: Răzvan Chiriţă, Mediafax

Patriarhia Română - Administraţia Patriarhală a avut anul trecut un profit mai mare decât multe dintre marile companii din România din diverse domenii de activitate, între care firme ale băieţilor deştepţi de energie, firme ale regilor asfaltului, fast food sau producători de medicamente.

Comparaţia a fost făcută pe baza datelor raportate la Ministerul Finanţelor.

Concret, Patriarhia Română a înregistrat la sfârşitul anului trecut un profit de 27,93 milioane de lei, echivalentul a 6,6 milioane de euro (la cursul mediu din 2011), în creştere cu 68 la sută faţă de "prevederile anuale", după cum rezultă din datele publicate de Ministerul Finanţelor.

Cu un an înainte, în 2010, excedentul obţinut de Patriarhia Română a fost de doar 7,3 milioane lei (1,7 milioane euro).

Spre comparaţie, două dintre firmele aşa-numiţilor regi ai asfaltului - Romstrade şi Pa&Co -, una dintre firmele băieţilor deştepţi din energie -Alpiq Romenergie - sau firma care operează magazine de discount - Rewe Group - , au înregistrat anul trecut profituri mai mici decât Patriarhia Română.

Patriarhia: Termenul profit este impropriu

Reprezentanţii Patriarhiei susţin însă că termenul profit este "impropriu cultelor religioase", deoarece la sfârşitul fiecărui an "sumele rămase necheltuite sunt transferate pentru susţinerea activităţii, proiectelor şi programelor Bisericii aflate în derulare pe anul următor".

"Nu se poate spune că excedentul care figurează în formularele tipizate de la Ministerul Finanţelor - care nu fac diferenţa între un ONG, o instituţie de cult sau o societate comercială - ar exista într-un cont al Patriarhiei. Patriarhia nu dă dividende, ci foloseşte aceste resurse pentru activităţile şi proiecte pe care le desfăşoară", a explicat pentru gândul purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica.

Stoica a adăugat că Administraţia Patriarhală nu primeşte bani de la bugetul de stat decât într-o mică măsură, şi asta doar pentru plata unei părţi a salariilor. În rest, Stoica spune că veniturile Bisericii provin din vânzări de cărţi, activităţi tipografice, ateliere de producţie de obiecte religioase, obiecte liturgice, din donaţii, precum şi din închirierea unor spaţii.

Măsurile de ajustare fiscală ale FMI, aplicate cu succes de Patriarhie

Măsurile de ajustare fiscală solicitate Guvernului român de către experţii FMI, respectiv creşterea veniturilor şi reducerea cheltuielilor, au fost aplicate cu succes la Patriarhia Română.

Ca urmare, la capitolul venituri totale, instituţia din Dealul Mitropoliei a avut un excedent faţă de cifrele anuale estimate. Veniturile totale anuale ale instituţiei s-au ridicat la finele anului trecut la 87 de milioane de lei, în creştere cu 10% faţă de veniturile totale din "prevederile anuale".

În schimb, Administraţia Patriarhală a reuşit să taie din cheltuielile totale. De la "prevederi anuale" de 63 de milioane de lei, Administraţia Patriarhală a reuşit să se încadreze, la sfârşitul anului trecut, la cheltuieli totale de 59 milioane de lei, în scădere cu 7%.

Numărul de angajaţi a crescut

În 2011 efectivul de personal cu activitate fără scop patrimonial a fost de 816 persoane - cu 100 de persoane mai mult decât în 2010 -, în timp ce 350 de angajaţi (în creştere cu 21% faţă de 2010) au fost implicaţi în activităţi economice sau financiare, reiese din datele transmise de Administraţia Patriarhală la Ministerul Finanţelor.

Patriarhia Română cuprinde eparhii (arhiepiscopii şi episcopii) grupate în mitropolii, precum şi alte unităţi în interiorul sau în afara graniţelor României.

12,5 milioane de euro cheltuiţi pentru susţinerea a 700 de instituţii social-filantropice

În cadrul Patriarhiei Române funcţionează peste 700 instituţii social-filantropice destinate tuturor categoriile sociale defavorizate pentru susţinerea cărora în anul 2011 au fost cheltuiţi peste 54.000.000 lei.

De exemplu, Arhiepiscopia Bucureştilor a avut un profit de 1,2 milioane de lei la finele anului trecut (0,28 milioane euro), în timp ce "prevederile anuale" la acest capitol au fost zero. Cu un an înainte, în 2010, Arhiepiscopia Bucureştilor a înregistrat un profit de 6,7 milioane de lei (1,6 milioane euro).

În schimb, Arhiepiscopia Tomisului a încheiat anul trecut cu o pierdere de 3,4 milioane de lei (0,8 milioane euro), în timp ce în anul anterior a încheiat cu un profit de 29 de milioane de lei (6,9 milioane euro).

Veniturile realizate de Agenţia de pelerinaje, utilizate la finanţarea radioului şi televiziunii Trinitas

Veniturile realizate de Agenţia de pelerinaje Basilica Travel sunt folosite pentru susţinerea activităţii Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române, care cuprinde Televiziunea şi Radioul Trinitas, publicaţia Lumina şi agenţia de ştiri Basilica, a arătat preotul Constantin Stoica. Agenţia de turism Basilica Travel a realizat în 2011 un profit de 37.140 de lei, după cum reiese din datele de la Finanţe.

Stocurile de lumânări, explicaţia pentru o parte dintre veniturile raportate la Finanţe

"O parte din veniturile Arhiepiscopiei Bucureştilor, ca de altfel şi ale celorlalte eparhii din Patriarhia Română sunt reprezentate de stocurile de lumânări şi alte obiecte religioase încă nevândute la parohii şi mănăstiri pentru care există facturi neîncaste, dar care sunt considerate venit în evidenţele contabile ale Ministerului Finanţelor Publice", a mai explicat preotul Constantin Stoica.

"Veniturile Patriarhiei Române nu se găsesc într-un cont special şi nu au intrat în buzunarele cuiva. Ele au fost folosite pentru plata salariilor integrale din fonduri proprii a două treimi din angajaţii Patriarhiei Române şi a utilităţilor, pentru întreţinerea şi restaurarea imobilelor din patrimoniul Patriarhiei şi pentru susţinerea multiplelor activităţi social-filantropice", a mai ţinut să precizeze Constantin Stoica.

Exemple de companii cu profituri mai mici în 2011 comparativ cu cel al Patriarhiei Române:

Spre comparaţie, două dintre firmele aşa-numiţilor regi ai asfaltului au înregistrat anul trecut profituri mai mici decât Patriarhia Română.

De exemplu, compania patronată de Nelu Iordache, Romstrade SRL, a contabilizat un profit de 10,9 milioane lei, la o cifră de afaceri de 540 milioane lei, iar PA & CO International SRL, a omului de afaceri Costel Căşuneanu, a avut un profit de 25,8 milioane lei, la o cifră de afaceri de 258 milioane de lei.

- McDonald's România a înregistrat anul trecut un profit de 17,79 de milioane de lei (4,2 milioane euro), la o cifră de afaceri de 338 milioane lei.

- Rewe Group, operatorul magazinelor de tip discount Penny Market şi Penny Market XXL, a avut anul trecut un profit de 1,2 milioane de euro, în scădere cu 83% faţă de anul precedent.

- Europharm, fabrica de medicamente a companiei GlaxoSmithKline, a avut un profit net de euro în 2011 de 6 milioane de euro, faţă de 276.000 euro în anul anterior.

- Romsilva a obţinut un profit de 4,9 milioane de euro în 2011, mai mare decât cel raportat în urmă cu un an, de 243.000 de euro.

- Alpiq Romenergie SRL, una dintre firmele aşa-numiţilor băieţi deştepţi din energie, a obţinut anul trecut un profit de 26,4 milioane de lei (6,28 milioane de euro).

- ArcelorMittal Galaţi a avut un profit de 8 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 4,6 miliarde de lei.

Loredana Voiculescu este redactor al ziarului Gândul

 


 

 

271 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 Leon M. 17.07.2012 23:31

Foarte bine !

Având în vedere că " În cadrul Patriarhiei Române funcţionează peste 700 instituţii social-filantropice destinate tuturor categoriile sociale defavorizate pentru susţinerea cărora în anul 2011 au fost cheltuiţi peste 54.000.000 lei. "

 
#2 Curios 17.07.2012 23:40

Restul firmelor sunt mai pricepute in a ascunde profitul real; probabil ca patriarhia nu are contabilii potriviti

 
#3 Mihai 17.07.2012 23:41

@Leon M. cred ca glumesti, nu? Eu sper ca a fost o ironie fina....

 
#4 Kai 17.07.2012 23:43

@Leon M. Numeşte câteva proiecte sociale iniţiate de BOR. Eu nu prea am auzit şi nici nu prea am văzut se se implice atât de mult în chestiuni sociale, în schimb i-am văzut cu maşini scumpe şi ceasuri de aur. :|

 
#5 genocid 17.07.2012 23:47

ce articol de toata jena, cum sa faca profit Patriarhia cind primeste bani de la bugetul de stat (adica din imprumuturile de la FMI). In ce tara traim? In Congo?

 
#6 Mary 17.07.2012 23:52

@genocid: dar patriarhul din Rusia il stiti, care anul trecut a falsificat o fotografie cu Adobe ca sa ii "dispara" Rolexul de la mana, insa a uitat sa modifice si imaginea reflectata a ceasului in lustrul mesei????

 
#7 Relu 18.07.2012 00:05

"[...]În cadrul Patriarhiei Române funcţionează peste 700 instituţii social-filantropice destinate tuturor categoriile sociale defavorizate pentru susţinerea cărora în anul 2011 au fost cheltuiţi peste 54.000.000 lei.[...]"

Daca faceti un calcul rapid veti afla ca suma asta, aparent uriasa, inseamna de fapt cam 1430EURO PE LUNA PENTRU FIECARE "Institutie Social-filantropica". Asta la cursul actual, de 4.5lei/euro. La 4.2lei/euro, sa zicem media pt 2011, inseamna 1530euro/luna pt fiecare "ISF". Deci praf in vant, frectie la picior de lemn,,,

 
#8 UN CIUMPALAC 18.07.2012 00:08

cum dracu sa fi atit de spalat pe creier sa cotizezi bani la astia?

 
#9 marin 18.07.2012 00:17

Acoperati fata de rusine dumnezeule pentru ce oameni ai ! Waa.... ghehazi leprosi de mamona !! PIEI SATANAA !!!...

 
#10 fara porci occidentali 18.07.2012 00:35

Iata cum sar imediat strainii de tara, tradatorii, sa arunce cu noroi in Biserica.
SINGURA INSTITUTIE CARE MAI TINE SI AJUTA POPORUL IN FATA INVAZIEI PORCILOR SALBATICI DIN OCCIDENTUL ATEU SI INDOBITOCIT!

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
O păţeşte şi cel mai puternic om de pe pământ! Când şi-au dat seama era deja prea târziu! FOTO Imagine TRUCATĂ cu Obama dată publicităţii. TOP GAFE