no author
Lungu Plosca Daniel Ionel
4971 vizualizări 1 dec 2011

UPDATE 12.07. Preşedintele Traian Băsescu a făcut o baie de mulţime, joi, la Arcul de Triumf, după încheierea paradei militare de Ziua Naţională, la care a asistat. Unii dintre oameni i-au adresat reproşuri, iar unii l-au huiduit

Parada militară organizată în Capitală a durat aproape două ore şi s-a desfăşurat fără incidente. La eveniment au participat aproximativ 7.000 de persoane.

După încheierea paradei, preşedintele Băsescu a plecat de la tribuna oficială către maşina prezidenţială. El s-a urcat în maşină, însă după câţiva metri autoturismul a oprit, iar preşedintele a coborât şi s-a îndreptat spre mulţime.

Preşedintele Băsescu a dat mână cu zeci de persoane. Au fost însă şi oameni care i-au adresat reproşuri, precum şi unii care l-au huiduit.

După câteva minute, preşedintele a urcat în maşină, însă doar pentru a traversa Piaţa Arcului de Triumf şi coborî din nou pentru a da mâna cu oamenii. El a a făcut o nouă baie de mulţime, după care s-a urcat în maşină şi a plecat.

UPDATE
: Premierul Emil Boc, huiduit la Alba Iulia

Premierul Emil Boc a fost huiduit, joi, la Alba Iulia, în timpul ceremoniilor organizate la statuia lui Mihai Viteazul, unde a depus o coroană de flori, transmite corespondentul Mediafax.

Premierul Emil Boc a ajuns în jurul orei 10.00 la Alba Iulia, unde au loc manifestări dedicate Zilei Naţionale a României, iar în momentul în care a depus o coroană de flori la statuia lui Mihai Viteazul a fost huiduit de mai multe persoane din mulţime, acestea strigând şi "Hoţii".

În paralel, câteva zeci de membri ai PDL au încercat să acopere huiduielile, strigând "România, România", iar unii dintre aceştia s-au îndreptat spre cei care huiduiau, spunându-le să înceteze.

"Terminaţi, măi, nesimţiţilor", a strigat unul dintre bărbaţii aflaţi în zona în care erau grupaţi simpatizanţii PDL.


Aproximativ două mii de persoane participă, joi dimineaţa, la ceremoniile organizate la Alba Iulia pentru a marca Ziua Naţională a României, iar la debutul manifestărilor un grup de tineri au scandat lozinci şi au afişat un banner cu mesajul "Basarabia e România", transmite corespondentul Mediafax.

Manifestările organizate la Alba Iulia cu ocazia Zilei Naţionale a României au început în jurul orei 9.00 cu un ceremonial de depuneri de jerbe şi coroane de flori la statuile lui I.I.C. Brătianu şi Iuliu Maniu din centrul municipiului.

La manifestări participă aproximativ două mii de persoane, între care ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, liderul PNL, Crin Antonescu, fostul premier Adrian Năstase, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, liderul PC, Daniel Constantin, primarul din Chişinău, Dorin Chirtoacă şi liderul PNŢCD Victor Cirobea.

În debutul manifestărilor, un grup format din aproximativ 300 de tineri, purtând steaguri şi fulare tricolore, au scandat lozinci prin care cereau unirea Basarabiei cu România şi au afişat două bannere mari pe care scrie "Ridică-te Ştefane cu braţul tău cel sfânt şi uneşte Basarabia cu al patriei pământ" şi "Basarabia e România".

Tinerii spun că sunt studenţi atât din România, cât şi din Basarabia, unii dintre ei având feţele acoperite cu fulare sau eşarfe tricolore şi cântând diverse melodii patriotice.
La manifestări sunt aşteptaţi şi premierul Emil Boc şi liderul PSD, Victor Ponta.

La ora 11.00, în Sala Unirii va avea loc primirea soliilor din Cetăţile de Scaun ale Unirii, iar la ora 12.00 va începe, pe un podium special amenajat în faţa Catedralei Reîntregirii, slujba Te Deum oficiată de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, în frunte cu IPS Irineu, arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia.

În acelaşi timp, la Poarta a III-a a Cetăţii va avea loc schimbarea Gărzii Cetăţii, un ceremonial la care vor participa cei câteva zeci de membri ai Gărzii Cetăţii, îmbrăcaţi în uniforme de epocă ale armatei austriece.

La ora 12.30, în Piaţa Tricolorului din faţa Catedralei Reîntregirii, elevii Colegiului Militar Liceal "Mihai Viteazul" vor pune în scenă un spectacol de dansuri medievale, iar angajaţii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, costumaţi în personaje istorice, vor spune participanţilor "povestea oraşului Marii Uniri".

La ora 13.30 este programată, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din municipiu, o defilare militară la care vor participa aproximativ 300 de angajaţi din structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor şi zeci de autospeciale de intervenţie.

Parada militară va fi urmată de un spectacol de muzică populară în aer liber dedicat Zilei Naţionale a României şi intitulat "Suflet românesc", cu recitaluri susţinute de Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Sava Negrean Brudaşcu, Nicoleta Voica, Daniela Condurache, Floarea Calotă, Ionuţ Fulea, Ioan Bocşa, Leontina Fărcaş, Roxana Reche, Cătălin Haşa, Dorina Nariţa, Nicolae Tuhuţ, Maria Filimon, Grupul instrumental "Codru de România", Grupul instrumental "Crai Nou" şi Ansamblul "Augustin Bena" al judeţului Alba.

În această perioadă, în şanţurile cetăţii din Alba Iulia vor avea loc proiecţii de filme documentare, iar la ora 18.00 pe Platoul Romanilor din Cetate va fi Hora Unirii, la care vor fi invitaţi participanţii la manifestări.

Din programului pregătit de autorităţile din Alba Iulia pentru Ziua Naţională a României nu vor lipsi nici în acest an focurile de artificii, programate la ora 18.15, iar seara se va încheia cu concerte Zdob şi Zdub şi Holograf, dar şi cu proiecţii video pe zidurile Cetăţii şi cu lansarea lămpilor zburătoare deasupra Cetăţii.

Autorităţile din Alba au pregătit în acest an pentru cei care vor participa la manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale a României o masă populară la care vor fi distribuite gratuit, alături de un pahar de vin, peste 6.000 de porţii de friptură şi cârnaţi.

Câteva zeci de bucătari au pregătit, în ultimele zile, porţiile de mâncare în bucătăria unui hotel din Alba Iulia, autorităţile punând la dispoziţie peste 600 de kilograme de carne de porc, aproximativ 600 de bucăţi de cârnat, muştar şi peste 6.000 de chifle.

Masa populară va fi servită pe platoul Romanilor din Cetate, unde au fost amplasate mai multe corturi, iar o porţie va cuprinde o bucată de friptură, o bucată de cârnat, muştar şi o chiflă, la care se va adăuga un pahar cu vin.

Pentru manifestările de 1 Decembrie au fost luate şi măsuri speciale de siguranţă, fiind mobilizaţi aproape 400 de poliţişti, jandarmi şi poliţişti comunitari pentru a asigura liniştea şi ordinea publică în cadrul manifestărilor. De asemenea, circulaţia rutieră în zona Cetăţii şi pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 a fost restricţionată încă din noaptea de miercuri spre joi.

Guvernul a alocat, în acest an, pentru manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale suma de 800.000 de lei, jumătate din sumă fiind primită de Prefectura Alba, iar cealaltă jumătate de administraţia locală din Alba Iulia.

Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României şi împlinirii a 93 de ani de la Unirea din 1 Decembrie 1918, denumite Serbările Unirii, au început în 23 noiembrie şi au cuprins evenimente culturale, sportive, ştiinţifice, dar şi concerte şi spectacole pentru tineri.

Citește și: