57354 vizualizări 30 oct 2007

Dacă vrei să renunţi la butelia de la aragaz sau să ai apă caldă şi să te încălzeşti iarna de la o centrală termică pe gaz, rezervoarele de propan pot fi o soluţie  mai ales în zonele în care reţeaua naţională de gaz metan nu are acoperire. Pentru agentul termic şi apa caldă menajeră mai există varianta centralelor pe bază de combustibil solid (lemne, cărbuni), dar în acest caz nu se mai poate renunţa la butelia din bucătărie. Marele inconvenient al acestor instalaţii este acela că trebuie alimentate în permanenţă cu lemne şi depind de energia electrică necesară acumulatoarelor de căldură (puffere).

 Un cazan pe lemne cu gazeificare cu o putere de 18 kW costă în jur de 7.000 de lei, în timp ce preţul unei centrale termice pe gaz de 24 KW pleacă de la 1.700 de lei şi poate depăşi cu puţin suma de 4.000 de lei. Pentru a putea fi folosită cu propan, la o centrală obişnuită trebuie schimbate doar duzele de la arzător care costă aproximativ 150 de lei. O centrală a cărei putere pleacă de la 18 KW este suficientă pentru a încălzi o locuintă cu o suprafaţă medie de 120 metri pătraţi.  

1.500 de lei, suma minimă pentru lemnele de iarnă

Dincolo de investiţia în centrala propriu-zisă, trebuie avut în vedere şi cheltuielile cu combustibilul. Fagul şi stejarul au cea mai mare putere calorică specifică, aproximativ 2.100 KW/mc în condiţii în care umiditatea lemnului este de 15%, valoare la care ajunge după doi ani de uscare. Dacă lemnul este proaspăt tăiat, umiditatea sa este în jur de 50%, condiţi în care puterea calorică scade la jumătate. Dacă în casă ai montată o centrală de 18 KW, care să funcţioneze 4 ore pe zi, consumul lunar de lemne ar de aproximativ un metru cub. Preţul unui metru cub de lemn de esenţă tare pleacă de la 500 de lei, suma necesară depăşirii unei ierni putând trece cu uşurinţă de 1.500 lei.

Pe de altă parte, echivalentul caloric al unui metru cub de fag se poate obţine cu 200 metri cubi de gaz. Spre exemplu, Butan Gas percepe pentru un litru de propan 2,3 lei la care se adaugă TVA, ceea ce înseamnă că obţinerea aceleiaşi puteri calorice cu ajutorul propanului ar costa aproximativ 400 de lei pe lună. Cel mai mic rezervor pentru propan este de 1.000 de litri, acesta trebuind să fie încărcat la în proporţie de 80%, valoarea totală a combustibilului fiind de aproximativ 2.200 de lei. Rezervorul nu trebuie cumpărat, acesta fiind proprietatea companiei care livrează combstibilul. Pentru rezervor, aceasta percepe o garanţie sau o chirie care fie este modică, fie este echivalentă cu zero.

De toată documentaţia necesară instalării acestora se ocupă firma care este proprietara rezervorului, acesta din urmă fiind livrat cu toate echipamentele aferente. Investiţia necesită o aprobare de la ISCIR pentru care se achită o taxă în valoare de 320 de euro, cu TVA inclus. La acestea se mai adaugă cele două regulatoare de pe instalaţie, unul de medie aplicat pe rezervor şi unul de joasă presiune montat la capătul instalaţiei, în valoare totală de 550 de lei plus TVA. În plus, fiecare metru liniar din instalaţia care face legătura între rezervor şi casă costă în medie 70 de lei. Când tragem linie vedem că totalul investiţiei iniţiale într-un rezervor de propan cu o capacitate de 1.000 de litri, situat la 20 de metri de casă, trece de 5.000 de lei cu tot cu combustibil.    

Printre avantajele instalaţiei cu gaz se numără cheltuielile foarte mici de întreţinere a echipamentelor consumatoare (centrale termice, aragazuri, aeroterme, boilere). Spre deosebire de investiţia într-o centrală termică pe lemne, un sistem de încălzire pe bază de propan poate fi avantajos mai ales atunci când trebuie încălzite cabane de munte,piscine, terase sau sere.

 

Citește și: