Versiunea Beta

Butelia de propan şi centrala pe gaz, alternative pentru soba cu lemne

Butelia de propan şi centrala pe gaz, alternative pentru soba cu lemne

Centrala cu lemne costă 7.000 de lei, una pe gaz este de două ori mai ieftină

Iarna se poate trece cu un plin al rezervorului de propan, care costă 2.200 de lei

Dacă vrei să renunţi la butelia de la aragaz sau să ai apă caldă şi să te încălzeşti iarna de la o centrală termică pe gaz, rezervoarele de propan pot fi o soluţie  mai ales în zonele în care reţeaua naţională de gaz metan nu are acoperire. Pentru agentul termic şi apa caldă menajeră mai există varianta centralelor pe bază de combustibil solid (lemne, cărbuni), dar în acest caz nu se mai poate renunţa la butelia din bucătărie. Marele inconvenient al acestor instalaţii este acela că trebuie alimentate în permanenţă cu lemne şi depind de energia electrică necesară acumulatoarelor de căldură (puffere).

 Un cazan pe lemne cu gazeificare cu o putere de 18 kW costă în jur de 7.000 de lei, în timp ce preţul unei centrale termice pe gaz de 24 KW pleacă de la 1.700 de lei şi poate depăşi cu puţin suma de 4.000 de lei. Pentru a putea fi folosită cu propan, la o centrală obişnuită trebuie schimbate doar duzele de la arzător care costă aproximativ 150 de lei. O centrală a cărei putere pleacă de la 18 KW este suficientă pentru a încălzi o locuintă cu o suprafaţă medie de 120 metri pătraţi.  

1.500 de lei, suma minimă pentru lemnele de iarnă

Dincolo de investiţia în centrala propriu-zisă, trebuie avut în vedere şi cheltuielile cu combustibilul. Fagul şi stejarul au cea mai mare putere calorică specifică, aproximativ 2.100 KW/mc în condiţii în care umiditatea lemnului este de 15%, valoare la care ajunge după doi ani de uscare. Dacă lemnul este proaspăt tăiat, umiditatea sa este în jur de 50%, condiţi în care puterea calorică scade la jumătate. Dacă în casă ai montată o centrală de 18 KW, care să funcţioneze 4 ore pe zi, consumul lunar de lemne ar de aproximativ un metru cub. Preţul unui metru cub de lemn de esenţă tare pleacă de la 500 de lei, suma necesară depăşirii unei ierni putând trece cu uşurinţă de 1.500 lei.

Pe de altă parte, echivalentul caloric al unui metru cub de fag se poate obţine cu 200 metri cubi de gaz. Spre exemplu, Butan Gas percepe pentru un litru de propan 2,3 lei la care se adaugă TVA, ceea ce înseamnă că obţinerea aceleiaşi puteri calorice cu ajutorul propanului ar costa aproximativ 400 de lei pe lună. Cel mai mic rezervor pentru propan este de 1.000 de litri, acesta trebuind să fie încărcat la în proporţie de 80%, valoarea totală a combustibilului fiind de aproximativ 2.200 de lei. Rezervorul nu trebuie cumpărat, acesta fiind proprietatea companiei care livrează combstibilul. Pentru rezervor, aceasta percepe o garanţie sau o chirie care fie este modică, fie este echivalentă cu zero.

De toată documentaţia necesară instalării acestora se ocupă firma care este proprietara rezervorului, acesta din urmă fiind livrat cu toate echipamentele aferente. Investiţia necesită o aprobare de la ISCIR pentru care se achită o taxă în valoare de 320 de euro, cu TVA inclus. La acestea se mai adaugă cele două regulatoare de pe instalaţie, unul de medie aplicat pe rezervor şi unul de joasă presiune montat la capătul instalaţiei, în valoare totală de 550 de lei plus TVA. În plus, fiecare metru liniar din instalaţia care face legătura între rezervor şi casă costă în medie 70 de lei. Când tragem linie vedem că totalul investiţiei iniţiale într-un rezervor de propan cu o capacitate de 1.000 de litri, situat la 20 de metri de casă, trece de 5.000 de lei cu tot cu combustibil.    

Printre avantajele instalaţiei cu gaz se numără cheltuielile foarte mici de întreţinere a echipamentelor consumatoare (centrale termice, aragazuri, aeroterme, boilere). Spre deosebire de investiţia într-o centrală termică pe lemne, un sistem de încălzire pe bază de propan poate fi avantajos mai ales atunci când trebuie încălzite cabane de munte,piscine, terase sau sere.

 


 

 

28 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 gandul.info 31.10.2007 02:20

Dacă vrei să renunţi la butelia de la aragaz sau să ai apă caldă şi să te încălzeşti iarna de la o centrală termică pe gaz, rezervoarele de propan pot fi o soluţie mai ales în zonele în care reţeaua naţională de gaz metan nu are acoperire.

 
#2 0 31.10.2007 02:20

Calcule cam eronate.

 
#3 haina rosa 31.10.2007 09:56

mai bine punem o haina neagra in plus pe noi e cea mai economica

 
#4 lemnos 31.10.2007 21:06

Articolusl est total nefondat s cel cae a scris nu este priceput deloc in tema. Este platit, poare, de distrigaz butan. Viitorul, trendurile arata o directia total diferita... www.holzheizung.de

 
#5 cilul 7.11.2007 13:48

Toata lumea zice ca articolul nu e bun dar nu zic si de ce. Unde sunt greselile si de unde pot sa primesc mai multe informatii legate de tema asta? Chiar ma intereseaza.

 
#6 PropanGas 7.11.2007 14:30

Este gresit calcul facut in comentariul de mai sus. Explicatie :
o centrala de 18 KW care functioneaza 4h/zi consuma 5,53kg propan, acesta la pretul de 2,3 Ron/L + tva inseamna 28,76 Ron/zi * 30 = 862,8 Ron/luna
Nu va lasati pacaliti de compania amintita, verificati cate rezervoare sunt autorizate ISCIR din cele amplasate la clientii cu care are incheiate contracte !!! Astept o reactie .... poate voi reveni cu alte amanunte picante..

 
#7 Preda SUCCES 7.11.2007 15:26

Bune informatii date de catre propan gas......Felicitari !!!
Nu sunt apreciati, oamenii corecti care au personalitate, de actual(i) director(i), sef sucursala, cunosc bine un caz.
De aceea se folosesc de mici inginerii pentru a pacali si castiga bani, sunt buni in promovarea de informatii eronate, exemplu articolul scris de catre jurnalist...si altele...!!!
Cititi si respectati principiile care au fost scrise de catre Josif Constantin Dragan. (pentru cei care primesc astazi un salar din companie). Despre .............. altadata....

 
#8 CARPEN 9.11.2007 14:10

Este fals ceea ce promoveaza articolul pentru Butan Gas.
Un metru cub de carpen costa aprox. 150 Ron, influenta la pret este km pe care ii parcurge cel care livreaza produsul.

 
#9 Samara 14.11.2007 19:41

Domnule Lucian astept o reactie la cele comunicate in comentarii,mai mult ...exista un Leac in companie care s-a imbolnavit de atata GAS !!! se crede mare , tare , solicita la angajati sa isi prezinte demisia...un mare R...T., asta este imaginea BUTAN GAS !!!

Asteptam sa vedem o evaporare de Gas la presiune de min 7 bari.

 
#10 Cehu 15.11.2007 15:08

Total neseriosi, asta pentru a nu spune altfel.....
Am asteptat luni de zile pana sa imi restituie garantia inapoi.
Atentie mare la semnarea contractului , sunt cum sunt ....................

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
SURPRIZĂ! Oferta pe care Iranul i-a făcut-o României. Ce răspuns aşteaptă oficialii de la Teheran