Loredana VOICULESCU
Vlad Popescu
3996 vizualizări 12 apr 2012

"Sunt un tip nostim!", se autocaracterizează, într-o reclamă, Stacy Quinney, unul dintre directorii numiţi marţi la conducerea Roman Copper, compania declarată câştigătoare a licitaţiei pentru Cupru Min Abrud. Personajul este cunoscut românilor prin faptul că a jucat rolul americanului dintr-o reclamă la ciocolata ROM.

Este vorba despre campania American ROM, realizată de McCann Erickson care a adus României două Grand Prix-uri în cadrul festivalului de Publicitate de la Cannes 2011 (Cannes Lions International Festival of Creativity).

"A fost un casting unde au participat mai multe persoane. Ce condiţii trebuia să îndeplinească personajul? Trebuia să fie o persoană foarte convingătoare, să creeze senzaţia că brandul a fost schimbat şi că firma a fost cumpărată de un american", au explicat pentru gândul surse din McCann Erickson.

A fost pentru prima dată când România a obţinut o astfel de distincţie la cea mai importantă competiţie de profil. Preşedintele competiţiei, Terry Savage, a subliniat că "este primul leu de bronz pe care România l-a câştigat vreodată". Agenţia a reuşit să îşi adjudece Grand Prix-ul la categoria "cea mai bună lansare/ relansare de produs", precum şi pe cel de la categoria "brand building".

Pe contul său de Facebook, Stacy Quinney se mândreşte cu premiile obţinute de reclama unde a jucat. Tot aici el a postat mai multe fotografii cu el purtând pălărie de cowboy şi având puşcă şi pistoale, sau la pescuit.

Alături de Joel Hayes, care are cetăţenie americană, Stacy Quinney este fondator al companiei canadiene Valhalla Resources, cotată pe bursa de la Toronto şi care ar fi de fapt în spatele canadienilor de la Roman Copper, compania câştigătoare a licitaţiei pentru Cupru Min, potrivit Hotnews.

Stacy Quinney. Foto: Facebook

Quinney locuieşte în Bucureşti din 1996 şi are experienţă în afaceri şi proiecte pe pieţe emergente, ocupându-se din 2003 în principal de sectorul minier, iniţial drept consultant pentru companii americane şi canadiene listate la bursă.

Hayes şi Quinney vorbesc fluent limba română, potrivit site-ului Valhalla.

Cine este Valhalla Resources, compania "din spatele" Roman Copper

Firma canadiană Valhalla Resources, ai cărei reprezentanţi au fost numiţi la conducerea Roman Copper, are active de 4,8 milioane dolari canadieni şi nu înregistrează venituri operaţionale.

Ea este deţinută de McLeod Williams Capital, din Canada, cu activităţi în finanţarea şi managementul proiectelor miniere, potrivit Mediafax.

Valhalla Resources apare ca acţionar în mai multe companii din România cum ar fi Valhalla Operations, Transylvania Minerals, Black Sea Resources, Tethyan Gold, Hoq Operations, Shoimul Resources şi Vallachia Resources.

Potrivit Hotnews, Transylvania Minerals, în care Valhalla Resources este acţionar, cu 25%, alături de Barrick Gold Romania, deţine licenţa de exploatare pentru zăcământul de aur de la Bratosin. Vallachia Resources are drept de explorare pentru minereu polimetalic la Corbeşti-Micăneşti (Hunedoara, Arad), iar Hoq Operation are licenţă de explorare la Highiş Sud (Arad).

Potrivit informaţiilor afişate pe site-ul bursei de la Toronto, acţiunile Valhalla au fost suspendate de la tranzacţionare la 26 martie, data la care a avut loc licitaţia pentru privatizarea Cupru Min. Într-un anunţ transmis două zile mai târziu, compania notează că acţiunile rămân în continuare suspendate, deoarece Valhalla se pregăteşte să achiziţioneze un proiect minier important.

Anunţurile de la bursă nu fac referiri la Cupru Min sau la România, însă firma are ca obiect de activitate explorarea minieră în România şi Turcia.

Cine sunt Williams, Hayes şi Quinney

Michael Williams, Joel Hayes şi Stacy Quinney, directori în cadrul Valhalla, au fost numiţi la conducerea Roman Copper, potrivit unui anunţ transmis marţi de compania din Toronto.

Williams este cofondator la firma canadiană McLeod Williams Capital (McLeod Williams), alături de Robert McLeod, care ocupă de asemenea un post de director în board-ul Valhalla.

Hayes şi Quinney fac afaceri în România de peste un deceniu şi s-au asociat recent cu fosta echipă de la Underworld Resources, formată din Williams, McLeod şi Adrian Fleming - CEO şi membru în boardul director al Valhalla - pentru a identifica şi dezvolta oportunităţi de investiţii miniere în România şi Turcia.

Stacy Quinney. Sursa: Facebook

Hayes este prezentat pe site-ul Valhalla ca având o experienţă de peste 15 ani în domeniul investiţiilor şi pieţelor de capital din Europa Centrală şi de Est. Înainte de Valhalla, Hayes a fost vicepreşedinte şi director executiv de investiţii la Romanian-American Enterprise Fund (1995-2002), dar şi director şi preşedinte al Policolor SA (1997-2006) şi director general al Frontline Investment Managers (2003-2007).

Noiembrie 2011 - se naşte Roman Copper, special pentru Cupru Min

Roman Copper Corp a fost înfiinţată în noiembrie 2011 la Toronto de către banca de investiţii Bayfront Capital Partners, pentru a participa la licitaţia cu strigare pentru privatizarea Cupru Min Abrud, cel mai mare producător de cupru din România.

Roman Copper a câştigat la 26 martie licitaţia pentru Cupru Min la un preţ de 200,77 milioane de euro, de 3,5 ori mai mare faţă de preţul de pornire, de 57,3 milioane euro.

Acordul de vânzare nu a fost însă semnat.Termenul de semnare a contractului a expirat vineri, 6 aprilie, dar firma canadiană a refuzat să depună într-un cont bancar o garanţie pentru investiţiile de mediu, să achite în maximum o lună preţul pentru acţiuni şi să accepte publicarea documentului de privatizare, asftel că acordul nu a fost semnat.

O nouă licitaţie pentru Cupru Min

Statul român a anunţat că reia licitaţia pentru vânzarea Cupru Min Abrud, după eşecul negocierilor cu firma canadiană Roman Copper.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anunţat vineri seara, la finalul negocierilor, că partea română a cerut firmei canadiene să constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investiţiilor de mediu, să plătească suma pentru acţiuni, de 200,7 milioane euro, în termen de 30 zile de la obţinerea avizului Consiliului Concurenţei şi autorizaţiei integrate de mediu-ambele fiind condiţii suspensive în contract. De asemenea, partea română a cerut publicarea imediată a contactului de privatizare.

Ulterior, după 75 de ore de gândire, Roman Copper a anunţat că este pregătită să respecte condiţiile guvernului pentru Cupru Min, însă Ministerul Economiei susţine însă că negocierile cu firma canadiană s-au încheiat irevocabil.

Citește și: