Publicat

19

noiembrie

2014

18:23

77

vizualizări

Ce crede managerul Fondului Proprietatea despre încheierea unui nou acord cu FMI

Intrarea României într-un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, după ce se încheie actuala înţelegere, ar transmite investitorilor un mesaj puternic de încredere şi de angajament privind disciplina fiscală şi reforma, a declarat managerul Fondului Proprietatea (FP), Grzegorz Konieczny.

Ce crede managerul Fondului Proprietatea despre încheierea unui nou acord cu FMI

Intrarea României într-un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, după ce se încheie actuala înţelegere, ar transmite investitorilor un mesaj puternic de încredere şi de angajament privind disciplina fiscală şi reforma, a declarat managerul Fondului Proprietatea (FP), Grzegorz Konieczny.

Colaborarea cu FMI a adus beneficii României, iar o noua înţelegere ar avea efect pozitiv pentru economie, inclusiv prin creşterea încrederii investitorilor, a spus managerul Fondului Proprietatea (FP), Grzegorz Konieczny.

"Un nou acord este important pentru angajamentul de reformă şi disciplină fiscală. Ar fi un mesaj puternic dacă (România, n.r.) ar intra într-un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI)", a afirmat Konieczny într-o conferinţă de presă, ca răspuns la o întrebare legată de oportunitatea unei noi înţelegeri cu instituţia financiară internaţională.

 

România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, care expiră în martie 2015 şi din care autorităţile nu intenţionează să acceseze fonduri. Scopul acordului este a a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.

"Sfatul instituţiilor internaţionale cu greutate ajută la creşterea încrederii investitorilor", a afirmat managerul Fondului Proprietatea.

În privinţa rezultatului alegerilor prezidenţiale, desfăşurate duminică, Konieczny consideră că au adus un echilibru mai bun al puterii.
"Acest echilibru este bun pentru ţară. Aşteptăm o cooperare mai bună între preşedinte şi Guvern, pentru îmbunătăţirea climatului pentru investiţii", a rătat managerul Fondului Proprietatea.
Potrivit rezultatelor anunţate de BEC, Klaus Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale cu 54,43% din voturi la turul doi al alegerilor, desfăşurat duminică.

Uniunea Europeană şi FMI au amânat evaluarea celui de-al treilea acord standby al României până după alegerile de duminică, dorind să vadă dovezi ale sustenabilităţii fiscale. Instituţiile internaţionale aşteaptă proiectul de buget pentru 2015, care va fi discutat probabil luna viitoare şi aprobat de Parlament în ianuarie, a declarat ministrul de Finanţe Ioana Petrescu, pe 6 noiembrie.
Delegaţiile tehnice ale FMI şi CE, conduse de şefii de misiuni, se vor afla la Bucureşti în perioada 2-10 decembrie pentru analiza execuţiei bugetare, impactul măsurilor cu influenţă asupra bugetului adoptate în ultimele luni şi a prognozelor şi cadrului macroeconomic pentru 2015.

Experţii internaţionali vor reveni la Bucureşti în luna ianuarie pentru misiunea de evaluare a acordului stand-by.
România a încheiat cu succes, în ultimii patru ani, două acorduri cu FMI, UE şi Banca Mondială, în valoare de 20 miliarde euro, respectiv 5 miliarde euro. Al doilea, semnat în 2011 şi finalizat anul trecut, a avut de asemenea caracter preventiv, autorităţile optând să nu acceseze fondurile puse la dispoziţie de creditorii externi.
Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.
 

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
”A suferit pierderi financiare uriaşe!” Ion Ţiriac se aruncă într-un război internaţional uriaş! Ce l-a scos din sărite

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info