5895 vizualizări 31 aug 2017

Există însă şi bănci, precum Garanti Bank, care percep un comision de sub 0,6 euro, respectiv sub 0,7 dolari pentru administrarea contului în valută, dar şi bănci, precum ING Bank, care taxeaxă peste medie administrare contului, respectiv cu 2 euro lunar indiferent de monedă. Pe lângă comision de administrare, mare parte din bănci percep şi un comision de retragere de la bancomate, scrie Ziarul Financiar.„Personal, eu am avut nişte experienţe cu băncile. Am avut un cont în bancă cu o sumă minoră, 500 de dolari, şi după doi ani m-a sunat banca să-mi spună nu doar că nu mai am am banii, ci că mai trebuie să mai dau eu 50 de dolari, că de fapt comisionul cu care au avut grijă de ei, i-au păzit, i-au dus la toaletă noaptea sau le-au dat să bea apă când le era sete, a mâncat fondul şi trebuie să mai aduc şi eu nişte bani de acasă“, a relatat prim-ministrul Tudose într-o emisiune la România TV.

 
Tudose a declarat că după această „experienţă neplăcută“ a refuzat să îşi încaseze salariul pe card şi implicit să-şi deschidă un cont curent, pentru ca banca să nu beneficieze de comisioane pe care nu le merită la fiecare retragere.

Contul curent este produsul esenţial de la care porneşte relaţia dintre client şi bancă, iar în trecut a fost văzut de către bănci ca o sursă sigură de venituri. În prezent, în încercarea de a-şi lărgi baza de clienţi, băncile nu mai percep comisioane pentru administrarea conturile curente în lei, în condiţiile în care clientul îşi încasează salariul la bancă. Strategia băncilor mizează pe faptul că accesarea altor produse sau servicii de către clientul respectiv va compensa gratuitatea contului de salariu.

Declaraţia premierului Mihai Tudose a fost catalogată de Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, drept una „neinspirată“. Mai mult, Vasilescu a subliniat ideea că statul are nevoie de bănci pentru derularea activităţii.

„Declaraţia premierului Tudose privind băncile este neinspirată, este declaraţia unui intelectual care nu are de-a face băncile. BNR nu are atribuţii de control în privinţa comisioanelor, ci Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Iar agenţia este în subordinea guvernului, care poate iniţia legi pentru a reglementa relaţiile dintre bănci şi clienţi“, a explicat Adrian Vasilescu.

Citeşte continuarea în Ziarul Financiar

Citește și: