Cristina ANDREI
811 vizualizări 17 aug 2017

„Începând din 2020, 60% din viitoarele noastre investiţii vor fi în afara Africii, pentru a putea avea un echilibru. Cred că resursele regenerabile sunt principalul motor al dezvoltării şi reprezintă viitorul. Deşi ne interesează petrochimia, putem investi şi în alte companii", a declarat Dangote, afacerist cu o avere de 11,1 miliarde de dolari, potrivit clasamentului realizat de Bloomberg. 

În ultimii cinci ani, Dangote şi-a diversificat rapid afacerile, atât din punct de vedere geografic, cât şi în materie de noi industrii. În primul rând acesta a reuşit să extindă Dangote Cement Plc, companie responsabilă de aproape 80% din averea sa, şi să o ducă în alte nouă ţări africane. În 2015, acesta a început să construiască o rafinărie în apropiere de Lagos, principalul hub comercial al Nigeriei, şi construieşte conducte de gaz care să lege oraşul de regiunea petrolieră cea mai bogată a ţării, în parteneriat cu firme americane precum Carlyle Group LP şi Blackstone Group LP. În luna iulie acesta a spus că va investi 4,6 miliarde în următorii trei ani în producţia de zahăr, orez şi lactate. 
 
Domeniul telecom, considerat neatrăgător
 
„Când îl analizezi bine, nu doar în Nigeria, ci şi în restul Africii, majoritatea ţărilor din regiune depind de mâncarea importată. Nu se poate să ai în vestul Africii o populaţie de 320 de milioane de oameni şi să nu fi autosuficient. Aşa că primul lucru pe care trebuie să-l faci este să asiguri securitatea alimentară. Cred că Grupul Dangote se află în poziţia potrivită pentru a merge pe această traiectorie. 
 
Dangote, care locuieşte mai ales în Lagos şi care îl consideră pe Bill Gates unul dintre prietenii săi, spune că este un industrialist pasionat şi exclude varianta intrării pe piaţa sectoarelor mai noi, precum telecomunicaţiile sau tehnologia. 
 
„Atunci când privesc spre domeniul telecom, de exemplu, cred că ar fi foarte dur pentru noi. Unii jucători sunt pe această piaţă de 17 ani deja, nu există nicio şansă să fii o intrare nouă şi să sari peste evoluţiile cuiva construite în aproape două decenii de muncă asiduă. Aşa că eu cred că voi spune 'pas' când vine vorba despre industria telecomunicaţiilor de astăzi. Sunt alte afaceri pe care le putem înţelege mai bine", a mai spus Dangote pentru Bloomberg. 
 
În plus, afaceristul subliniază că nu are niciun plan să intre în politica din Nigeria. „Nu sunt interesat. Îmi place mult ceea ce fac şi îmi place şi libertatea mea, cu toate că nu am prea multă. Cu cât am mai puţină, cu atât politica îmi va răpi mai multă. Sunt oameni de afaceri care sunt interesaţi de politică. Eu nu sunt unul dintre ei". 
 

 

Citește și: