Publicat

28

decembrie

2012

16:55

9118

vizualizări

Chinezii blochează ”autostrada” Comarnic-Braşov

Chinezii blochează ”autostrada” Comarnic-Braşov

Construcţia "Autostrăzii Zăpezii", respectiv a tronsonului Comarnic-Braşov (58 de kilometri) s-ar putea bloca pentru a doua oară în acest an, după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a suspendat procesul de atribuire a contractului de concesiune.

Valoarea estimată a contractului este de 5,3 miliarde de lei, echivalentul a circa 1,2 miliarde de euro, la un curs mediu de 4,45 lei/euro.

Decizia CNSC a venit în urma unei solicitări făcute de compania de stat Communications Construction, cea mai mare companie de infrastructură din China listată la bursă. Mai exact, Communications Construction a contestat "Fişa de date", act care face parte din documentaţia de atribuire a contractului. Totodată, compania a solicitat suspendarea procedurii, cerere admisă de Consiliu.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a anunţat la începutul lunii decembrie că Autostrada Comarnic-Braşov va fi construită în regim de concesiune. Astfel, compania care va câştiga licitaţia va asigura finanţarea şi îşi va recupera investiţia dintr-o taxă ce ar putea să fie cuprinsă între 3 euro pentru autoturisme şi 7,4 euro pentru vehiculele de mare tonaj.

Autorităţile au mai demarat în toamna acestui an o licitaţie pentru construirea "Autostrăzii Zăpezii", însă compania de drumuri s-a răzgândit cu câteva zile înainte de deschiderea ofertelor, motivul oficial fiind intenţia de a urgenta procedura.

"Se face o nouă procedură. Vrem să scurtăm paşii. S-a găsit o nouă variantă, mai rapidă, de alegere a constructorului", a declarat la acea vreme Mircea Pop, director general CNADNR.

Tronsonul de autostradă Comarnic-Braşov se compune din două secţiuni: Comarnic-Predeal (în lungime de 36,2 km) şi Predeal-Cristian (21,8 km).

Traseul autostrăzii va cuprinde 18 tuneluri, cu o lungime totală de 2.890 de metri. Viteza de proiectare a autostrăzii este între 80 km pe oră şi 120 de km pe oră.

Gândul a dezvăluit la începutul lunii septembrie că CNADNR a introdus "din greşeală" în caietul de sarcini aferent contractului pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru Comarnic-Braşov două cerinţe mai puţin obişnuite.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
MOMENTE DE GROAZĂ în România, cu un tânăr de 24 de ani: ”Zi-le să se oprească, mi-e rău!” Apoi, S-A PRĂBUŞIT! Ce s-a întâmplat mai departe NU VEZI NICI ÎN FILME!

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info