Versiunea Beta

Cum "fentează" românii taxa auto 2012. De ce noua taxă auto nu respectă principiul „poluatorul plăteşte”

de Loredana VOICULESCU

Cum "fentează" românii taxa auto 2012. De ce noua taxă auto nu respectă principiul „poluatorul plăteşte”

Cine vrea să îşi cumpere o maşină în acest an şi nu vrea să fie nevoit să plătească taxa auto 2012 ar trebui să se "ferească", printre altele, de maşinile cu normă Euro 5 înmatriculată până la 31 decembrie 2010 sau pentru o maşină pentru care proprietarul a obţinut, în instanţă, returnarea banilor plătiţi pe taxa auto.

Persoanele care vor cumpăra în acest an o maşină second hand, cu normă de poluare Euro 5, înmatriculată până în 31 decembrie 2010, vor fi obligate să plătească taxa de poluare, reiese din normele de aplicare a taxei auto, aprobate miercuri de Guvern.

Aceste autovehicule erau scutite, până acum, de plata taxei de poluare, deoarece la momentul înmatriculării, cuantumul rezultat în urma calculării acesteia a fost egal cu "0".

"Degeaba cineva şi-a cumpărat Logan nou în 2009 - care atunci era scutit de taxă de poluare - acum la vânzare cumpărătorul va fi obligat să achite taxa auto. Maşinile scutite până acum, cele cu motorizare Euro 5, vor fi taxate la tranzacţionare", a explicat pentru gândul un dealer auto.

"Eu am maşină nouă, cumpărată în 2010, cu norma Euro 5, pentru care atunci nu am plătit taxa auto, pentru că era scutită de plata acestei taxe. Dacă vreau să o vând acum, cumpărătorul va trebui să plătească taxa auto", a povestit alt dealer auto.

Vicepreşedintele Dacia, Constantin Stroe, a explicat că în urmă cu câţiva ani, statul a acordat unele scutiri pentru a impulsiona producţia de automobile. "Pentru stimularea producţiei noi au fost acordate unele scutiri. De exemplu, atunci când era obligatorie norma Euro 4, pentru cei ce veneau cu motorizare Euro 5 s-a aplicat o scutire (de la taxa auto-n.re.), dar nu este vorba despre un număr semnificativ de maşini", a declarat pentru gândul Constantin Stroe.

Nu este vorba de "poluatorul plăteşte", ci de o taxă la tranzacţionare

Reprezentanţii site-urilor auto sunt de părere că de fapt, noua lege nu are la bază principiul "poluatorul plăteşte" aşa cum spun autorităţile. Ei dau exemplul maşinilor cu norma de poluare Euro 5, înmatriculate până la 31 decembrie 2010, la vânzarea cărora în 2012 este obligatorie plata taxei auto, în timp ce pentru o maşină înmatriculată înainte de 2007, care poluează puternic, nu se va plăti taxa auto dacă nu este vândută.

"Nu poluatorul plăteşte, noua taxă este de fapt o taxă la tranzacţie. Pentru o <<epavă>> înmatriculată înainte de 2007 şi care poluează puternic, dacă nu este vândută, nu se plăteşte taxa auto", a explicat pentru gândul Attila Okányi, directorul general autovit.ro.

Actuala lege privind taxa auto stabileşte că taxa de poluare va fi plătită, o singura dată, pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în Romania. Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată de către cumpărător la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, după intrarea în vigoare a aceastei legi, adică 13 ianuarie 2012.

Statul îşi va recupera banii pe taxa auto returnată în urma unor hotărâri judecătoreşti

În plus, din 13 ianuarie 2012, vor plăti taxa auto şi cei care vor cumpăra o maşină de la un proprietar care anterior a obţinut, în instanţă, returnarea cuantumului taxei auto.

"Din 2007 încoace există câteva zeci de mii de hotărâri prin care s-a dispus restituirea integrală a taxelor plătite cu ocazia înmatriculării. Marea majoritate a acestor hotărâri au fost deja executate, în sensul că statul român a restituit taxa şi a plătit dobânzile şi cheltuielile de judecată stabilite de instanţă", a declarat pentru gândul avocatul Cosmin Costaş.

Cum poţi "fenta" taxa auto 2012

Dealerii auto sunt de părere că românii vor găsi în continuare modalităţi prin care să evite plata taxei auto. Una dintre metode ar fi, în opinia lor, existenţa unui contract de comodat.

"Practic, maşinile non euro, euro 2 şi euro 3 nu vor putea fi vândute, pentru că la acestea noua taxă ajunge la mai bine de o treime din valoarea de piaţă a maşinii. Aşa că românii vor găsi metode să evite plata taxei", spun dealerii auto.

"De exemplu, pentru un Logan cu norma de poluare Euro 3, fabricat în 2004, taxa de poluare este de 1.056 euro, în timp ce valoarea de piaţă a maşinii este de 3.000 euro. Taxa auto ajunge la să reprezinte o treime din preţ. Aşa că fie o cumperi cu 2.000 euro şi plăteşti 1.000 euro la Fondul de Mediu, fie nu se transcrie dreptul de proprietate şi se circulă cu maşina cu contract de comodat", conchide Attila Okányi.

 


 

 

59 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 Eu 13.01.2012 09:36

"Pentru o <<epavă>> înmatriculată înainte de 2007 şi care poluează puternic, dacă nu este vândută, nu se plăteşte taxa auto", a explicat pentru gândul Attila Okányi, directorul general autovit.ro."
Adica dupa logica de doi lei al acestui specimen (care mai este si ungur pe deasupra) o masina fabricata in 2006 si inmatriculata tot in acel an este o epava. Multi prosti mai sunt pe lumea asta. Bai ungure (Bulan), te pomenesti ca tu iti schimbi masina in fiecare an cu una noua ca sa nu mai conduci epave!

 
#2 Eu 13.01.2012 09:49

Chiar cred ca isi permite sa le schimbe :) in fiecare an, doar are un imens parc auto in spate :)

 
#3 Articole la comanda? V-a sunat Sarkozy? 13.01.2012 09:53

De ce trebuie citat "Stroe"? Pt ca e sluga la francezi? Chiar trebuie sa devenim o tara de "loganisti"?
De ce nu il citati si pe directorul de la FORD Craiova?

 
#4 un cititor 13.01.2012 09:55

Suntem condusi de Lazlo, Attila, Zoltan, Ildiko Kekere Mekere, etc... LA URMATOARELE ALEGERI TREBUIE REPARATA ACEASTA RUSINE NATIONALA.
AU BAGAT UNGARIA IN FALIMENT IN SCHIMB SUNT MARE SCULA DE BASCULA IN ROMANIA!

 
#5 Si tu 13.01.2012 10:08

@Eu
Mon cher, chiar tu ai o problema de logica: omul se refera la orice masina inmatriculata inainte de 2007 si nevanduta, inclusiv junghiuri care trec ITP-ul pe ochi frumosi. Si mai mult, chiar sint masini din 2006 care au ajuns epave in 2-3 ani in Rromanica, cu drumurile si carburantii la standard Euro

 
#6 ROMAN = CARNEA DE TUN SI SPECIMENUL ALES PENTRU EXPERIENTZELE FACUTE DE SCLAVIGUZII NOII ORDINI MONDIALE...MULTE VETZI MAI VEDEA !!! 13.01.2012 10:09

....

 
#7 Dacia combi 13.01.2012 10:15

@Articole la comanda? V-a sunat Sarkozy?

Pai daca nu a spus nimic, ce sa citeze omul?Ala tace cu limba in gura.Extraordinar.Cum a trecut melteanul la alta masina decat Dacia, face pe desteptul.Hai pa!

 
#8 gabriel 13.01.2012 10:30

la un gof 3 din 2003 inmatriculat pe 08.10.2008 se plateste taxa auto 2012 la schimbarea de proprietar ? multumesc

 
#9 hahahah 13.01.2012 10:34

eu am recuperat taxa auto in INSTANTA, un avocat bunicel si garantez ca nu trebuie nici o taxa, sigur si aceasta taxa, este ilegala, imorala......umilinta totala

 
#10 @Dacia combi 13.01.2012 10:37

In ce clasa esti?

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
ULTIMA ORĂ! A FOST ARESTAT! Încă unul dintre milionarii României a ajuns în spatele gratiilor