9334 vizualizări 19 nov 2005

Romanii aflati in zone in care nu a patruns televiziunea prin cablu, dar si cei care vor o calitate mai buna a imaginii si a sunetului cand se uita la televizor au acum o alternativa la sistemele clasice de transmitere a televiziunii. Este vorba despre sistemul Digi TV, care aduce semnalul de televiziune in casele oamenilor prin satelit, fara sa mai fie nevoie de instalarea celebrelor cabluri tv. Practic, satelitii care se invart deasupra Pamantului si care poarta semnalele tv distribuie aceste semnale (adica diversele programe de televiziune) in televizoarele de acasa. E nevoie doar de un decodor (Set -Top Box) si o antena tip satelit care permit accesarea multor canale tv, indiferent daca te afli in varf de munte sau in zone fara acces la sistemul clasic de distributie al televiziunilor. Pe langa aceasta posibilitate, de acces la un numar foarte mare de canale fara a fi nevoie de prezenta cablistului, mai exista un avantaj: claritatea imaginii, si a sunetului, mult mai bune decat in sistemul clasic. Aceasta este televiziunea digitala, care incepe sa se contureze tot mai clar si in Romania, devenind o alternativa selectata de un numar din ce in ce mai mare de romani. In lume, intre televiziunile clasice si cele digitale, balanta e de mult inclinata in favoarea celei digitale. Circa 60% dintre britanici dispun deja de televiziune digitala, iar numarul celor care se muta de pe analogic pe digital creste lunar cu circa 230.000 de persoane, potrivit specialistilor. Asta ca sa nu mai spunem ca, in SUA, Senatul sprijina cu peste 3 miliarde de dolari pe an trecerea la televiziunea digitala. E drept, la noi nu a trecut inca nici un an de cand a fost lansat Digi TV - cel mai modern sistem de transmisie de televiziune existent in Romania, dar numarul utilizatorilor care considera aceasta solutie o alternativa la cablu tv este deja urias. Avantajul televiziunii digitale este indiscutabil - receptia programelor poate avea loc si in zonele in care "cablistii" nu au ajuns, ori in cele care nu au acces la sistemele clasice de distributie a televiziunii. "Sistemul Digi TV, lansat de RCS & RDS in decembrie 2004, isi propune sa ofere in premiera pentru Romania servicii de televiziune digitala prin satelit pentru orice consumator, indiferent de locatia in care se afla", spune Diana Modval, ofiter de presa in cadrul RCS & RDS. In prezent, sunt peste 100.000 de abonati la noul sistem, numarul lor fiind in crestere exponentiala.
Cum functioneaza sistemul Digi TV
Serviciul consta in retransmisia prin satelit a unui pachet de programe de televiziune. Unul din avantajele Digi TV il reprezinta calitatea semnalului, imaginea fiind identica cu cea obtinuta la vizionarea unui DVD. Asta ca sa nu mai spunem ca programele tv sunt transmise cu posibilitatea de a opta pentru functia de subtitrare in limba romana, mai mult ,fiecare telespectator putand alege dublarea unui program tv sau emisiuni in una din limbile romana, maghiara sau engleza. De asemenea, abonatii televiziunilor vor putea beneficia in viitorul apropiat si de alte avantaje ale tehnicii avansate - Pay per View (abonatii vor avea posibilitatea sa comande si sa vizioneze un anumit program tv, filme sau muzica - care sunt difuzate la o ora prestabilita - doar cu ajutorul telecomenzii), multisound (programe transmise in format Dolby Surround), ori posibilitatea de a opta pentru diverse jocuri video.
O antena, un decodor si un smart card
Practic, orice amator care doreste Digi TV merge la unul dintre punctele RCS & RDS sau la dealerii autorizati de RCS & RDS pentru a achizitiona pachetul pe care il doreste. Dupa semnarea actelor, clientul primeste o antena, un decodor si un "smart card", activat pentru cateva zile, timp in care clientul trebuie sa-si instaleze echipamentul acasa. "Pasii de abonare sunt foarte simpli: te adresezi celui mai apropiat sediu RCS & RDS, semnezi un contract cu unul dintre reprezentantii nostri comerciali, alegi perioada de abonament si pachetul, apoi primesti componentele si fie iti instalezi singur sistemul, fie apelezi la unul din instalatorii autorizati", mai spune reprezentantul RCS & RDS. Kitul se primeste pe loc, dupa incheierea acestor formalitati. Daca nu se afla pe stoc kituri la un moment dat, clientul este ulterior contactat telefonic pentru a fi chemat sa isi ridice kitul; practic, din momentul in care semneaza contractul, ii este rezervat kitul respectiv. Intrucat transmiterea prin sistem digitalizat a semnalului tv este o afacere extrem de profitabila, unii cablisti au cumparat legal unul din pachetele oferite de RCS & RDS, dupa care retransmit ilegal, fara a mai achita diferitele taxe de retransmisie televiziunilor, incasand astfel la limita legalitatii bani care nu li se cuvin. "Este posibil sa se intample asa ceva, dar descurajam acest lucru. Toate cazurile depistate pana acum au fost sesizate autoritatilor CNA si IGCTI. Din pacate, nu putem controla daca cineva achizitioneaza kit-ul Digi TV ca si persoana fizica si il foloseste apoi ilegal pentru a transmite programe tv intr-o retea. Pe viitor vom proceda in acelasi fel, sesizand autoritatile si luand intern masurile necesare ", ne-au spus surse din cadrul RCS & RDS.
Abonamente
Pachet Baza (42 programe) - 17,8 RON/luna
Pachet Extra Complet (Baza+Extra I+ Extra II + MaxPax) - 24,6 RON/luna
CADOU Pachetul MAXPAK (HBO + Cinemax) - pana la sfarsitul anului 2005
CADOU Pachet Telesport - pana la sfarsitul anului 2005
Pachet Radio (6 posturi radio) - gratuit
Taxe conexe:
* Taxa de activare a serviciului este 0 lei, iar taxa de instalare este tot 0 lei, daca va instalati singuri sistemul.
* Kitul antena poate fi achizitionat la pretul de 45 RON, dar in cazul in care detineti deja o antena de tip satelit (farfurie), nu mai este necesara cumpararea acesteia.
* Kitul decodor se poate achizitiona la pretul de 240 RON sau in 3, 6 sau 12 rate lunare in valoare de 84, 42, si respectiv 21 RON. Pana la plata ultimei rate se plateste si chiria de 3 RON/luna. La toate aceste sume se adauga TVA. De asemenea, acesta poate fi inchiriat cu 3 RON/luna (cu TVA inclus), pe toata durata de desfasurare a contractului.
Descrierea pachetelor de programe
1. Pachetul Baza cuprinde un numar de 42 de programe (17,8 RON/luna), in care se regasesc cea mai mare parte a posturilor nationale de televiziune, canale cu continut general, precum si programe cu continut dedicat de muzica, filme, teleshopping, desene animate, sport sau stiinta: TVR1, TVR2, Pro TV, Acasa, Pro Cinema, Antena 1, Antena 3, Prima TV, Realitatea TV, TV Sport, MTV, TV K Lumea, Etno, Discovery, National Geographic si multe altele.
2. Pachetul Extra I (22,9 RON /luna) include programele din pachetul Baza (42) si, in plus, 5 programe noi cu continut special pentru cei pasionati de stiinta, calatorii, istorie si civilizatie, precum si un canal pentru adulti: Discovery Science, Discovery Travel & Adventure, Discovery Civilisation, Viasat History, Spice Platinum.
3. Pachetul Extra II (19,5 RON/luna) contine programele din pachetul Baza (42) si, in plus, 8 programe in limba maghiara cu un continut variat dedicat populatiei maghiare, cuprinzand atat posturi cu caracter general, cat si posturi cu specific muzical, de divertisment si film: TV2, Duna TV, RTL Klub, Cool TV, Hír TV, Film+ si altele. Abonatul are posibilitatea sa selecteze limba in care doreste sa urmareasca anumite programe din grila Digi TV, in varianta de sunet (romana, engleza sau maghiara). Restul programelor care nu dispun de aceasta functie sunt subtitrate in limba romana.
4. Pachetul HBO MaxPack este oferit cadou pentru toti abonatii Digi TV pana la sfarsitul anului 2005 si este dedicat iubitorilor de filme in special. Contine 2 programe: HBO si Cinemax. Incepand cu anul 2006 pachetul MaxPack va putea fi achizitionat in sistem Pay TV.
5. Pachetul Telesport este oferit cadou pentru toti abonatii Digi TV pana la sfarsitul anului 2005. Meciuri de fotbal din Divizia A, Premier League, baschet, tenis si multe altele sunt acum disponibile prin introducerea canalului Telesport in grila de programe. Incepand cu anul 2006 acest program va putea fi achizitionat in sistem Pay TV.
6. Pachetul Extra Complet (24,6 RON/luna) este pachetul de programe cel mai extins si complex, ce cuprinde 57 de programe si include pachetele Baza + Extra I + Extra II + MaxPack. Aici se regasesc posturi tv pentru toate gusturile, cu caracter atat general, cat si dedicat, plus pachetul special in limba maghiara.
Servicii cu valoare adaugata
- Pay per View (face posibila comandarea si vizionarea unui anumit program, care se difuzeaza la o ora prestabilita, doar cu ajutorul telecomenzii).
- Video on Demand (posibilitatea abonatilor de a comanda o emisiune sau un film dintr-o lista prestabilita, la orice ora din zi) sau sunet surround.
- E-mail - un serviciu prin care se pot transmite mesaje pe televizor, direct catre abonat, in cazul in care operatorul doreste sa comunice cu acesta.
- Blocarea accesului cu parola la anumite programe - poate fi selectata din meniul afisat, pentru a impiedica vizionarea unuia sau a mai multor canale.

Citește și: