Compania spune că „posibilitatea întâmplării acestui lucru pe parcursul desfăşurării anchetei DNA a fost anticipată şi adusă la cunoştiinţa investitorilor în cadrul prospectului de listare la bursă."

Digi spune că această investigaţie nu va reprezenta o interferenţă semnificativă în activitatea curentă a companiei.

În dosarul Dragomir/RCS mai sunt implicaţi doi membri ai conducerii companiei şi un fost drector general.

Acţiunile Digi erau în scădere cu 0,24% în a doua zi tranzacţionare la bursă, fiind cotate la 41,1/41,4 lei/acţiune.

Citeste mai multe detalii pe Ziarul Financiar

 

Potrivit DNA, procurorii au finalizat procedura de aducere la cunoştinţă a învinuirii şi faţă de celelalte persoane fizice şi juridice cercetate, respectiv faţă de Serghei Bulgac, la data faptei director general al SC RDS & RCS, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare de bani, SC RCS & RDS SA, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită şi spălare de bani, SC BODU SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la luare de mită şi spălare de bani, dar şi pentru SC INTEGRASOFT SRL, la data faptei deţinută de SC RCS & RDS SA, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la spălare de bani.
 
„Anterior, în aceeaşi cauză, aşa cum am informat prin comunicatul nr. 448/VIII/3 din 5 mai 2017, s-a dispus urmărirea penală faţă de următoarele persoane: DUMITRU DRAGOMIR, la data faptelor preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, BENDEI IOAN, la data faptelor administrator al SC RCS & RDS SA, OPREA ALEXANDRU, la data faptei, directorul general şi preşedintele consiliului de administraţie al aceleiaşi companii de televiziune prin cablu, DINEI MIHAI, la data faptelor, coordonatorul activităţii juridice a aceleiaşi companii de televiziune prin cablu, BĂDIŢĂ FLORIN-BOGDAN, la data faptelor administrator al SC BODU SRL şi BOGDAN-DUMITRU DRAGOMIR, la data faptelor, asociat unic al SC BODU SRL", se arată în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, remis miercuri MEDIAFAX.
 
Procurorii transmis că, în perioada aprilie 2009 - mai 2011, Dumitru Dragomir, în calitate de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.), a pretins suma de 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro), de la Ioan Bendei, administrator al SC RCS & RDS SA, în scopul atât de a îndeplini cât şi de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu precum şi de a îndeplini acte contrare acestora.
 
„Banii respectivi, au fost pretinşi şi primiţi de inculpatul Dumitru Dragomir în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1, încheiat la data de 08.04.2008 între L.P.F. şi consorţiul constituit din două societăţi comerciale, printre care şi societatea administrată de suspectul Bendei Ioan. Această sumă de bani a fost disimulată ulterior, sub forma unor plăţi făcute în cadrul unui contract de asociere în participaţiune încheiat între SC Bodu SRL (controlată de inculpatul Dumitru Dragomir) şi compania de televiziune prin cablu", arată DNA.
 
Concret, în cursul anului 2008, la nivelul L.P.F. s-a organizat o licitaţie având ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiţiei Liga I „PARTENER”, în sezoanele competiţionale 2008-2009, 2009-2010 şi 2010-2011.
 
În urma desfăşurării licitaţiei, consorţiul de firme menţionat a fost declarat câştigător, preţul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA).
 
În cursul anului 2009, în contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat L.P.F. acordarea unor condiţii contractuale mai avantajoase.
 
„În aceste împrejurări, inculpatul Dumitru Dragomir, urmărindu-şi interesul personal, întrevăzut din iminenta neîndeplinire a obligaţiilor contractuale ale consorţiului, a solicitat reprezentanţilor companiei de televiziune prin cablu să intre într-un parteneriat de afaceri cu firma pe care acesta o controla. Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul Dumitru Dragomir să susţină interesele SC RCS & RDS SA la nivelul L.P.F., în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15.08.2009, între societatea controlată de preşedintele L.P.F., reprezentată de suspectul Bădiţă Florin-Bogdan şi compania administrată de suspectul Bendei Ioan s-a încheiat un contract de asociere în participaţiune. Conţinutul contractului a fost anume conceput de părţi astfel încât să creeze aparenţa unei asocieri tipice şi să mascheze cât mai bine voinţa lor reală internă, aceea de a da, respectiv de a lua mită", susţin procurorii.
 
În baza acestui contract, în perioada 18.08.2009 - 10.05.2011, compania de televiziune prin cablu a plătit SC Bodu SRL, în 27 de tranşe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei).
 
În perioada 2015-2016, părţile implicate în încheierea contractului de asociere în participaţiune, au acţionat pentru „spălarea” şi „curăţarea” sa de caracterul infracţional, în scopul disimulării originii ilicite a acestuia. Astfel, între cele trei societăţi comerciale au fost încheiate mai multe contracte, părţile preocupându-se exclusiv să confere contractului de asociere în participaţiune un caracter licit, în special în privinţa sumei de 3.100.000 euro.
 
Aceste operaţiuni au condus în final la cumpărarea de către SC RCS & RDS SA a afacerii care a stat la baza contractului de asociere.
 
„De menţionat este faptul că, în acest demers infracţional a fost implicat, pe lângă celelalte persoane amintite în comunicatul anterior şi suspectul Serghei Bulgac care a cunoscut detaliile acestui „parteneriat” şi a semnat diverse documente încheiate în numele şi în interesul SC RCS & RDS SA. Suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală", se mai arată în comunicatul DNA.

Citește și: