Cristina ANDREI
Cristina ANDREI
1493 vizualizări 18 apr 2017

Cel mai recent raport publicat de FMI vine cu veşti bune pentru economia României, îmbunătăţind ultimele estimări până la 4,2%, fapt care pune ţara noastră pe locul al doilea în Europa, după Islanda. Şi pentru 2018 ritmul de dezvoltare a economiei a fost revizuit în creştere, de la 3,3% cât era estimat toamna trecută, la 3,4% în prezent. 

„Prognozele economice pentru Europa Emergentă sunt, în mare, pozitive, excepţie făcând Turcia, iar pentru toate stele din această zonă evoluţia este aşteptată să se menţină la 3% în 2017 şi să crească la 3,3% în 2018", arată cei de la FMI. Concret, continentul european va raporta, în general, o creştere economică de 2%, iar prognoza pe regiuni arată că regiunea statelor europene emergente, din care face parte şi România, va înregistra o creştere de 3% a PIB-ului. 

În acelaşi document se arată că şi în ceea ce priveşte rata şomajului vin veşti bune, întrucât aceasta ar urma să scadă considerabil în 2017, de la 6,2% cât este în prezent, la 5,4%, urmând ca în 2018 să ajungă până la 5,2%. 

În general, prognozele în raport cu economia globală sunt optimiste, Fondul având estimări pozitive: „Evoluţia economiei mondiale este evaluată la 3,5% în 2017 şi 3,6% în 2018, o revizuire pozitivă, cu 0,1% mai mult faţă de estimările din toamna lui 2016". 

Pe 17 martie, Fondul Monetar Internaţional a transmis un avertisment Guvernului Grindeanu, arătând că reducerile de taxe şi impozite şi majorările salariale ce depăşesc productivitatea, plus reducerea investiţiilor publice ameninţă economia României care se dezvoltă într-un ritm destul de alert. 
 
„Dacă toate măsurile anunţate înainte de alegeri vor fi puse în practică, costul suplimentar, în perioada 2017-2020, va fi de 5,5% din PIB. Această estimare nu ia în calcul efectele de rundă a doua, care sunt incluse doar pentru 2017. Nu le-am introdus pentru că nu avem toate datele. Le vom include după ce vom afla care sunt toate efectele”, a spus reprezentantul FMI.
 
Reza Baqir a declarat că din estimările preliminare, impactul majorărilor salariale, pentru perioada 2017-2020, este de 2,1% din PIB. „Vorbim despre un impact net, deoarece cheltuielile guvernului vor fi mai mari de 2,1%, dar o parte din salarii vor fi impozitate mai mult”, a precizat reprezentantul FMI.
 
„Dacă ne uităm pe perioada ultimilor şapte ani de evoluţii economice, principalul mesaj pe care vrem să îl transmitem este acela că România şi-a consolidat economia în mod semnificativ după criza financiară globală, iar indicatorii macroeconomici se compară cu cei ai altor ţări. Cu toate acestea, reducerile succesive de impozite şi taxe, majorările salariale, ce depăşesc creşterile de productivitate şi investiţiile publice de calitate de volum redus încep să ameninţe aceste realizări şi restrâng creşterea potenţială", a spus Baqir.
 
Conform acestuia, se impune reorientarea politicilor dinspre stimularea consumului către sprijinirea investiţiilor.

 

Citește și: