no author
Mona Scarisoreanu
886 vizualizări 19 apr 2017

„Din modificările la Codul Fiscal, care sunt insluse într-un draft care circulă în mediul politic, apare o problemă ce ţine de stabilitatea bugetului şi de costurile de administrare. Vor să elimine obligaţia angajatorului de a reţine la sursă impozitul. Însă, la contribuţii va fi în continuare obligaţia de reţinere. Dacă ne uităm în Legea bugetului pe 2017 ai 24 de miliarde de lei la buget din impozitul pe salariu care este reţinut de angajator din 29 de miliarde de lei venituri totale din impozitul pe venit şi cel pe dividende şi cel din activităţi independente etc. Iar, în 2018 se renunţă complet la acest lucru. Pentru că dacă angajatorul nu mai reţine şi persoana depune declaraţia în 2019 este un decalaj de un an de zile. Cum este finanţat acest decalaj şi cu ce costuri? Ce facem îmbogăţim băncile sau creditorii externi?”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Gabriel Biriş.

Acesta arată că, în momentul de faţă avem circa 300.000 de firme care au angajaţi şi care plătesc cele 24 de miliarde de lei. “În momentul în care administrezi 300.000 de firme ANAF are nişte costuri. În momentul în care vom avea şapte milioane de gospodări care vor plăti impozitul, costurile vor creşte proporţional. Pe de altă parte apare şi o problemă socială. Din păcate foarte mulţi români trăiesc la limita subzistenţei nu vor pune bani deoparte şi vor cheltui toţi banii care le intră în buzunar. Anul viitor o să vină impozitul pe 12 luni. De unde vor plăti? Se duc la cămătari?”, spune Biriş.

Consultantul fiscal este de părere că se crează nişte vulnerabilităţi într-un moment periculos pentru România şi avertizează asupra situaţiei din Turcia, Ucraina şi din Orientul Mijlociu: “Bugetul nu poate fi ţinut cu atâtea tăieri de taxe şi creşteri salariale. Zece miliarde în plus la salarii, opt miliarde în plus la pensii şi minus zece miliarde la impozitul pe venit. Peste cele 24 care lipsesc de la buget astăzi. Iar deficitul nu este făcut pentru investiţii în România. Din păcate azi mâncăm banii copiilor noştri. Deficitul este făcut din pensii şi din costul excesiv al administrării”.

Acesta susţine că unele prevederi conduc la creşterea bazei de impozitare şi la apariţia unei duble taxări: „O altă chestiune care este şocantă pentru PFA, pentru venituri din activităţi independente, dar şi pentru casele de avocatură, de exemplu, este că venitul impozabil nu se mai calculează pe baza actelor din contabilitate. Că ai o deducere de 40% şi pe restul de 60% plăteşti impozit, aşa cum este la chirii. Dar, pentru casele de avocatură, 60% din costuri sunt salariile personalului, chiriile etc. Deci noi nu avem marjă de 60%, ci de 10-15%. Creşte uriaş baza de impozitare. Te scoate din business fiindcă nu ai de unde să plăteşti. Unde mai pui că ai şi o dublă taxare. Onorariile colegilor colaboratori pentru noi sunt costuri. Pentru ei sunt venituri impozabile. Apare o dublă impozitare pe aceleaşi venituri dacă nu mai poţi deduce cheltuiala cu salariile şi plăţile către colaboratori”, explică Gabriel Biriş.

Acesta reaminteşte problema numărului foarte mic al consultanţilor fiscali de care este nevoie pentru introducerea impozitului pe gospodărie: „Camera Consultanţilor are circa 2000 de membri activi. S-a estimat că, pentru introducerea impozitului pe gospodărie, este nevoie de aproximativ 35.000 de consultanţi. Iar, în România nu există nici o facultate de fiscalitate, ci se fac doar nişte mastere. Iar cei care fac astfel de mastere nu se vor duce niciodată să depună declaraţii pentru tanti Aglaia. Ca să nu mai vorbim că la şapte milioane de declaraţii să nu apară greşeli. În momentul în care în legea evaziunii nu există un prag de materialitate, adică faci evaziune şi cu un leu, în momentul în care din definiţia infracţiunii a fost scos pericolul social, vor zăngăni cătuşele pe uliţele satelor”.

Un draft al unui proiect de modificare a Codului Fiscal, care circulă în mediul politic, prevede printre altele, ca angajatorii să nu mai reţină din salariul angajaţilor, în fiecare lună, decât contribuţiile sociale, nu şi impozitul pe venit. Contribuabilii vor fi obligaţi să şi-l plătească singuri în cursul anului următor, când vor depune declaraţii de venit global pe gospodărie. Acealaşi lucru se va întâmpla şi cu impozitul pe veniturile din dobânzi şi câştigurile la jocurile de noroc.

Citește și: