Clarice DINU
2157 vizualizări 25 aug 2017
„Este vorba despre luarea unei decizii în ceea ce priveşte defalcarea acelor sume pe care le plătesc românii azi la cele două componente, ambele fiind de stat doar că una are un management privat. Acum, jumătate din sume se duc la pilonul I, jumătate la pilonul II. Am constatat că randamentul la pilonul I care are ca şi reper salariul mediu pe România este mult mai mare decât randamentul obţinut la pilonul II şi din această cauză am solicitat Ministerului Finanţelor ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să se facă o analiză dacă nu cumva este oportun, cel puţin acum, ca sumele care se varsă la Pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care ajung la Pilonul II. Discuţiile sunt avansate şi decizia va fi luată în interesul celor care plătesc. (...) E o modalitate de a creşte pensia în viitor", a spus primul ministru în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Neptun, umăr la umăr cu Liviu Dragnea. 
 
Tudose a argumentat că „cifrele sunt foarte simple" şi că îi va cere chiar ministrului de Finanţe să facă publice calculele pentru că, după ce a analizat datele, principala concluzie a fost aceea că statul este un mai bun administrator decât fondurile private.
 
„Pe cifre (n.r. am discutat), cifrele sunt foarte simple, voi solicita ministrului de Finanţe să vă pună la dispoziţie calculele. Noi am luat la mână tot ce înseamnă aceste cifre să vedem şi noi ce randament are acest Pilon II administrat privat şi am am constatat cu surprindere că statul e un mai bun administrator (...) S-a plecat de la premisa greşită că vrem să desfiinţăm Pilonul II, sa luam bani de la Pilonul II, ceea ce nu se va întâmpla, banii care sunt acolo rămân acolo, doar că dacă e mai bine pentru români vom da mai mulţi bani la Pilonul I", a mai declarat acesta. 
 
Cu puţin timp înainte, vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul nu are o problemă cu banii, iar discuţia privind pilonul II de pensii a pornit de la ASF. 

„Nu Guvernul României a pornit această discuţie, şi nu că nu avem bani. A plecat de la ASF, dânşii urmăresc cifrele. Din cifre au ieşit anumite concluzii. Au avut o întâlnire cu administratorii de la Pilonul II. Nu este luată o decizie, nu există desfiinţarea. Decizia politică va fi o decizie cum e mai bine pentru cetăţenii României. Există anumite cifre care ne îngrijorează. E ceva îngrijorător cu pilonul II, nu ca în alte state, ca în Polonia unde s-a fugit cu banii”, a spus el, precizând că nu va fi „o intrare brutală” a statului. 

Declaraţia vicepremierului vine în contextul în care Guvernul intenţionează să reducă prin OUG contribuţia la Pilonul II de pensii, diferenţa urmând a fi transferată în cadrul pilonului I, pe motiv că acesta are mai mult randament. 

Cu toate acestea, în urmă cu doar câteva zile ASF susţinea că „actualul mecanism de funcţionare a Pilonului II de Pensii nu este pus în discuţie", pentru că acesta este unul solid, care „generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanţi". 

„Pilonul II de Pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanţi. În luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de creştere fiind de 30,76%", se arată în comunicatul Autorităţii de Supraveghere Financiară. 

Reprezentanţii ASF au transmis că, într-adevăr, participă regulat la discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe, dar şi cu ai altor instituţii, pentru o evaluare continuă a modului în care se desfăşoară activitatea pe pieţele supravegheate. În cadrul acestor întâlniri, însă, „actualul mecanism de funcţionare a Pilonului II de Pensii nu este pus în discuţie", se mai arată în sursa citată.
„Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România au împlinit de curând 9 ani de funcţionare efectivă, respectiv de administrare privată a contribuţiilor virate în sistem. Pe data de 19 mai 2017, la exact 9 ani de la startul efectiv al Pilonului II, numărul participanţilor la aceste fonduri a ajuns la aproape 6,9 milioane de români, iar activele nete gestionate au depăşit 35,1 miliarde lei (7,7 miliarde euro). Având în vedere că de-a lungul celor 9 ani de activitate fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare contribuţii brute de 28,2 miliarde lei, diferenţă o constituie o sumă de 6,91 mld. lei (peste 1,51 mld. EUR), reprezentând câştigul total obţinut din investiţii, net de toate comisioanele, exclusiv în beneficiul contributorilor români”, arată Asociaţia pentru Pensii Administrate Privat în România (APAPR).
„Românii au câştigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard şi jumătate de euro, doar din investiţiile fondurilor, sume care se adaugă contribuţiilor deja virate în conturile lor personale”, a explicat Iulius Postolache, preşedintele APAPR.
„De asemenea, potrivit estimărilor asociaţiei, peste un milion de români din cei aproape 7 milioane care contribuie la Pilonul II au în conturi sume de peste 10.000 de lei fiecare”, a mai afirmat preşedintele APAPR într-un recent comunicat.
Pentru perioadă 20 mai 2008 – 19 mai 2017, reprezentând primii nouă ani de Pilon II, toate fondurile de pensii private au înregistrat un randament mediu anualizat de 9,46%, potrivit calculelor APAPR.
„În acest moment, principală problemă a Pilonului II este stagnarea deja de doi ani a nivelului contribuţiei virate către fondurile de pensii private la 5,1%, în contextul în care acest procent trebuia să ajungă la 6% încă din anul 2016. Conform legislaţiei actuale, acest nivel va fi atins abia în anul 2018”, se arată în comunicatul APAPR.
Potrivit calculelor asociaţiei, peste 92% din investiţiile Pilonului II sunt realizate în România.
Pilonul II este denumirea dată sistemului de pensii administrate privat, cu contribuţii definite, obligatorii pentru persoanele de până în 35 ani şi opţionale pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani, potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Ştire în curs de actualizare

Citește și: