no author
Mona Scarisoreanu
13516 vizualizări 8 sep 2017

„Am introdus acciza pe benzină pentru a corecta, pentru că ne-am dat seama că am micşorat-o degeaba de vreme ce companiile petroliere nu au micşorat preţurile la benzină după ce am scăzut acciza. Acel beneficiu nu s-a regăsit în impozitul pe profit. Creşterea consumului trebuia să se vadă în creşterea profitului, dar nu a fost cazul. Am introdus acciza pentru a corecta toată această situaţie, nu pentru că nu aveam bani la buget”, a spus Mişa.

Potrivit unei Ordonanţe adoptate la sfârşitul lunii august, accizele pentru benzină şi motorină se majorează gradual, în două etape, cu 0,16 lei/litru, începând cu 15 septembrie 2017, şi cu încă 0,16 lei/litru, începând cu 1 octombrie 2017. Aceste niveluri ale accizelor pentru carburanţi sunt valabile până în anul 2022, inclusiv.

Premierul Mihiai Tudose afirma, recent, că, dacă preţul la pompă ar urma să crească, în urma majorării accizelor, va avea "o altă discuţie cu companiile distribuitoare şi producătoare"

”Încercăm să punem lucrurile la loc. Când am scos acciza, preţul la pompă n-a scăzut. Încercăm s-o punem la loc. Dacă creşte preţul la pompă, o să avem o altă discuţie cu companiile distribuitoare şi producătoare (...) Noi am scos acciza nu ca să le facem lor profit, ci ca să încercăm să ducem preţul mai jos. N-a funcţionat, o punem la loc”, declara recent Tudose, argumentând că România are nevoie de bani pentru infrastructură, autostrăzi, spitale, "pentru o mulţime de lucruri".

Mai exact, Guvernul vrea să facă rost de 1 miliard de lei până la finalul acestui an, majorând accizele la carburanţi. Astfel, printr-un proiect de ordonanţă de modificare a Codului Fiscal se propune revenirea la nivelul accizelor din 2016. Guvernul a explicat, într-o primă fază, că nivelul încasărilor a scăzut considerabil în primul semestru al anului în curs după eliminarea supraccizei, dar şi reducerii TVA, măsuri de altfel promise de PSD în campania electorală.

Potrivit proiectului de act normativ, până la finalul anului, se propune ca acciza la benzină cu plumb să fie 3.022,43 lei/tonă, respectiv 2.327,27 lei/1.000 de litri, faţă de momentul prezent în care valoarea acesteia este de 2.530 lei/tonă şi 1.948,23/1,000 de litri.

În cazul benzinei fără plumb, acciza ar urma să fie de 2.643,39 lei/tonă, respectiv 2.035,40 lei/1.000 de litri. În prezent, taxele sunt de 2.151,13 de lei/tonă şi 1.656,36 de lei/1.000 de litri.

În cazul motoriniei, acciza va fi de 2.245,11 lei/tonă, respectiv 1.897,08 lei/1.000 de litri. Valoarea actuală este de 1.796,53 de lei/tonă, respectiv 1.518,04 de lei/1.000 de litri.

Ministerul Finanţelor argumenta, printre altele, că după eliminarea supraccizei şi micşorarea TVA, încasările la buget au scăzut în primul semestru cu 767 de milioane de lei, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Din calculele Guvernului, până la finalul anului, din această majorare, la bugetul de stat ar intra 1,141 de miliarde de lei.

Transportatorii: Un plin pentru un camion va costa cu 450 lei mai mult în cazul majorării accizei

De cealaltă parte, transportatorii critică acest proiect de ordonanţă de modificare a Codului Fiscal, acuzând Guvernul că a rămas imun la solicitările patronatelor din transporturi şi că a refuzat să dialogheze cu acestea în contextul creşterii accizelor la carburanţi.

"Orice eurocent diferenţă în costul operaţional influenţează direct competitivitatea companiilor româneşti din transporturile terestre, mutând totodată consumul de carburant în afară României, apreciază asociaţia. Bugetul de stat pierde astfel, din două cauze, sume importante. Consumatorii "captivi", ce nu pot alimenta decât în ţară, sunt în imposibilitatea de a transfera creşterile în tarifele prestate, iar pentru un camion, o singură alimentare reprezintă un efort financiar suplimentar de 450 lei", arată FORT în cadrul unui comunicat de presă.

Isărescu: "Ne va afecta, va împinge inflaţia în sus"

Critici au venit şi din partea BNR, încă de la momentul anunţării intenţiei Guvernului de a majora accizele la carburanţi. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a arătat că nu vede cu ochi buni noua taxă anunţată de Guvernul Tudose, avertizând că există riscul să împingă inflaţia în sus.

"Ne va afecta, va împinge inflaţia în sus. Deocamdată nu am introdus-o. E o discuţie, încă", declara, recent, Isărescu, într-o conferinţă la BNR.

Citește și: