no author
Victor Rotariu
9812 vizualizări 11 sep 2011

Faptul că detronarea ei este prevestită atât de des este, poate, un indicator al supremaţiei SUA, ca lider economic global. În 1956, ruşii i-au informat, politicos, pe vestici că "istoria este de partea noastră. Vă vom îngropa". În anii '80 însă, istoria a părut să ţină cu Japonia. Acum se pare că este de partea Chinei, scrie The Economist.

Care au fost cele mai mari puteri economice ale lumii şi cum va arăta clasamentul în 2030

Sursă: The Economist, care preia estimările lui Arvind Subramanian

Aceste profeţii se autoanulează, după cum explică Larry Summers, fost consilier pe probleme de economie al preşedintelui american Barack Obama. Ele se dovedesc a fi false în mare pentru că SUA le ia în serios şi apoi ia măsurile necesare pentru a le putea sfida. "Atât timp cât suntem îngrijoraţi de viitor, viitorul va fi mai bun", a declarat Summers, cu puţin timp înainte de a părăsi Casa Albă.

Discursul său este citat în volumul Eclipse, o nouă carte semnată de economistul Arvind Subramanian, de la institutul Peterson pentru economie internaţională. Subramanian susţine că puterea economică a Chinei va pune în umbră SUA mult mai repede decât se aşteaptă mulţi economişti. Mai mult decât atât, el neagă faptul că profeţia s-ar autoanula pentru că, în cazul în care SUA ar lua în serios această ameninţare, tot ar fi prea târziu pentru a mai schimba mersul lucrurilor.

El spune că, în mare, avântul Chinei se bazează pe trei mari piloni: demografia, convergenţa şi "gravitaţia". Din moment ce China are o populaţie de peste patru ori mai mare decât cea a SUA, nu trebuie să producă, per capita, decât un sfert din cât se produce în Statele Unite. De fapt, Subramanian susţine că, în acest moment, China este deja cea mai mare putere a lumii, dacă se ia în considerare faptul că preţurile sunt foarte mici datorită intervenţiei statului. Aşa mare cum este însă, economia Chinei este, într-un fel, "înapoiată". Acest lucru nu provoacă însă altceva decât o bucurie şi mai mare în a recupera paşi importanţi pe treptele creşterii economice, spre deosebire de Japonia, care, în momentul în care şi-a atins limitele tehnologice, avea o economie mult mai mică decât cea a SUA.

Care sunt cele mai mari economii ale lumii (PIB, calculat în funcţie de paritatea puterii de cumpărare, estimări pe 2010)

Sursă: CIA World Factbook

Pe baza acestor două argumente, economia Chinei va reprezenta circa 23% din PIB-ul global, respectiv din întreaga economie mondială în 2030, calculat în funcţie de paritatea puterii de cumpărare. America va reprezenta mai puţin de 12%. Modelul economic folosit pentru a calcula aceste ponderi are la bază şi al treilea argument prezentat de către Subramanian, respectiv "gravitaţia". Simplu spus, comerţul dintre state depinde atât de mărimea economiilor respective, cât şi de apropierea, logistică, dintre partenerii de comerţ. Comerţul Chinei îl va depăşi pe cel al Statelor Unite atât pentru că va creştere economia mai repede, cât şi pentru că economiile vecine vor creşte mai repede decât ale vecinilor SUA.

Astfel, până în 2030, puterea economică a Chinei, calculată în funcţie de mărimea economiei (PIB), dar şi de comerţ şi de investiţiile străine atrase, va fi la un nivel similar cu cel deţinut de către Statele Unite în anii 1970 sau de către Marea Britanie cu un secol în urmă. Acei prudenţi economişti americani care susţin că viitorul economiei mondiale va fi unul de tip "multipolar" greşesc, susţine Subramanian, care consideră că economia va fi "unipolară", respectiv dominată de un G1, care nu va fi America, ci China.

Creşterea economică a SUA şi a Chinei în ultima jumătate de secol

Sursă: Banca Mondială

Concluzia lui este însă una controversată. Premisele de la care pleacă, totuşi, sunt considerate de mulţi drept conservatoare. El nu exclude, de exemplu, posibilitatea unei crize financiare majore. Printre estimările lui conservatoare se numără şi cea privind o creştere a veniturilor medii per capita, în China, de numai 5,5% anual, în următorii 20 de ani. Estimarea este conservatoare în comparaţie cu ritmurile de creştere economică înregistrate de Japonia, Hong Kong, Germania, Spania, Taiwan, Grecia sau Coreea de Sud, care, din momentul în care au ajuns la un standard economic similar cu cel de acum al Chinei (un sfert din cel al SUA), au avut creşteri de venituri, per capita, de peste 5,5% pe an în următorii 20 de ani.

Unul dintre puţinele puncte slabe ale teoriei sale ar putea fi evoluţia structurii demografice a Chinei, respectiv procesul inevitabil de îmbătrânire a populaţiei, respectiv scăderea raportului dintre muncitori şi pensionari. Subramanian susţine însă, într-o notă de subsol, că acest lucru nu va afecta vizibil evoluţia economiei chineze decât după 2030, anul pentru care a prezentat estimările.

Desigur, un alt punct slab ar putea fi şi schimbarea regimului politic. "Dacă va fi o implozie atunci se anulează toate pariurile", recunoaşte el.

O mare problemă: Este China capabilă să impună, când va ajunge în vârf, un nou model economic?

Ce se va întâmpla însă în momentul în care China va detrona SUA drept cea mai mare economie a lumii? Unele voci susţin că va fi vorba despre o economie care a ajuns prea repede o superputere, pentru că a ajuns mare înainte de a fi bogată şi pentru că se axează în principal pe propriile nevoi şi nu pe cele ale economiei globale. Subramanian susţine că, deşi va ajunge la statutul de G1, Chinei nu îi va fi deloc uşor. Ea nu se va putea compara cu SUA anilor 1940, când Statele Unite au ocupat prim-planul economiei mondiale într-un moment în care "tabla economiei" fusese "ştearsă" de război. Mai mult decât atât, subliniează el, China nu pare momentan capabilă să prezinte lumii un nou model economic. "China nu urmăreşte hegemonia regională sau sfere de influenţă", susţine economistul.

PENTRU COMENTARII ŞI OBSERVAŢII, VĂ AŞTEPTĂM ŞI PE PAGINA FACEBOOK GÂNDUL

Citește și: