no author
Loredana VOICULESCU
99 vizualizări 23 feb 2011

Cei peste 5 milioane de beneficiari de asistenţă socială din România merg la vot cu o probabilitate mai mare decât cei 4 milioane de angajaţi, a declarat zâmbind ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a avertizat asupra presiunii politico-sociale pe care prima categorie o poate exercita asupra autorităţilor în apropierea alegerilor electorale.
Acesta a arătat că stimularea consumului pentru a obţine o creştere economică este "o idee proastă", fiind de părere că ar trebui încurajată munca. "Există o presiune normală a acestora (beneficiarii de asistenţă socială - n.r.) care sunt votanţi şi sunt mai mulţi, şi vin la vot într-o probabilitate mai mare decât ceilalţi. Te împing într-o direcţie greşită, şi probabil este principalul motiv pentru care nu avem şi o îmbunătăţire de rating", a arătat Isărescu.

"Foarte multe Carrefour -uri"

În ceea ce priveşte consumul şi stra­tegia de dezvoltare pe termen lung a României, guvernatorul a dat ca exemplu magazinele Carrefour din România. "Sunt foarte multe Carrefour-uri. Nu spun că sunt rele, dar când sunt prea multe, trebuie să te gândeşti ce fel de creştere economică generează", a declarat Isărescu.

Guvernatorul a arătat că Banca Naţio­nală l-a împuternicit să spună că, pentru o creştere economică durabilă, este nevoie de trei lucruri: "stimularea muncii, stimularea muncii, stimularea muncii", în primul rând prin investiţii şi crearea de locuri de muncă. Pe de altă parte, Isărescu a declarat că firmele sunt împovărate de o fiscalitate prea mare, chiar dacă, per ansamblu, România are, prin comparaţie cu alte state, o fiscalitate relativ redusă la nivelul PIB. "Povara pe întreprinderea plătitoare este 60-70%. Toţi care sunt în producţie sunt împovăraţi (de taxe - n.r.), de aceea probabil şi munca la negru. Nici nu cred că putem s-o combatem (munca la negru - n.r.) doar printr-o decizie".

Ialomiţianu: "Analizăm reducerea CAS pentru angajatori"

La rândul său, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a îndemnat băncile să aibă mai mult curaj în acordarea de credite pentru firme. "Băncile să fie mai curajoase pentru că economia are nevoie de finanţare", a spus Ialomiţianu. El a adăugat că, în noul acord cu FMI, se analizează scăderea contribuţiilor sociale în special pentru firme.

"Se analizează scăderea contribuţiilor sociale în principal pentru angajatori. În România, costul cu forţa de muncă este mai ridicat în comparaţie cu alte ţări", a conchis Ialomiţianu.

Penalizări pentru beneficiarii de fonduri europene

Beneficiarii de fonduri europene vor fi penalizaţi, putându-se merge până la întreruperea contractelor, dacă nu vor
depune facturile în intervalul unor termene-limită.

Declaraţia a fost făcută miercuri de Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor. România a absorbit 1,9 miliarde euro din banii de la UE, reprezentând 10% din suma alocată în perioada 2007-2013, cu excepţia sumelor pentru agricultură.

Citește și: