no author
Anca Olteanu
493 vizualizări 11 iul 2017

În partea a doua a anului, investitorii estimează că PIB-ul îşi va accentua creşterea, în principal pe fondul majorării cheltuielilor de consum. „Creşterea salariului minim, a veniturilor din sectorul bugetar, vor influenţa în sens pozitiv consumul, principalul motor al economiei, iar datele raportate de agricultura românească vor contribui la această tendinţă”, spun analiştii de la KeysFin.

Barometrul arată că 72% din managerii chestionaţi de KeysFin estimează o creştere a PIB-ului între 4,2-4,7%, 16% văd o evoluţie de peste 5%, apoi 8% consideră că PIB-ul va creşte cu mai puţin de 4% şi 4% din cei chestionaţi au evitat să răspundă, considerând că, în prezent, sunt prea multe necunoscute în descifrarea evoluţiei economiei în partea a doua a anului.

Întrebaţi care cred că vor fi sectoarele ce vor performa cel mai bine în a doua parte a anului, 64% din investitori au indicat comerţul (în special cel alimentar), 23% îşi pun bazele în evoluţia pozitivă a agriculturii, iar 10% în sectorul construcţiilor imobiliare. În topul răspunsurilor urmează turismul (8%), transporturile (7%) şi sectorul serviciilor, în principal al celor prestate populaţiei (4%).

Întrebaţi care sunt principalele provocări din următoarele şase luni, cei mai mulţi manageri au indicat creşterea accentuată a preţurilor (82%), dinamica pieţei valutare (57%), amplificarea crizei din piaţa muncii (46%) şi evoluţia cadrului fiscal (34%). Mai mult, 22% s-au referit la incertitudinile legate de evoluţia economică mondială.

„Inflaţia este principala provocare pentru economia românească în perioada următoare, creşterile de salarii, aprecierea euro şi creşterile de tarife la gaze şi energie electrică fiind remarcate de cei mai mulţi investitori”, spun analiştii de la KeysFin.

„Creşterea economică din ultima perioadă a fost stimulată prin măririle de salarii minime şi de salarii ale bugetarilor, care au dus la creşterea nivelului salarial în toată economia românească. Aceasta a făcut ca oamenii să dispună de mai mulţi bani pe care să îi cheltuiască, lucru care s-a resimţit prin creşteri ale vânzărilor în toate domeniile. Din păcate, creşterea economică depinde în prea mare proporţie de consumul intern (cea mai mare proporţie a produselor venind din import) şi prea puţin din producţia internă şi din investiţii în infrastructură, care ar fi semnele unei creşteri economice sănătoase. Având în vedere creşterea accelerată a preţurilor în domeniul imobiliar şi condiţiile din ce în ce mai flexibile ale creditelor bancare, trebuie să fim atenţi pentru a nu reveni la situaţia din 2008-2009”, avertizează Valeriu Irimescu, director general Depaco SRL (Wetterbest).

Potrivit barometrului KeysFin, „cei mai mulţi investitori şi-au schimbat previziunile privind evoluţia monedei naţionale, făcute la începutului anului. Dacă în decembrie, 76% estimau că moneda naţională va rămâne predictibilă în 2017 şi că euro va fi cotat între 4,45-4,55 lei, provocările de pe scena politică le-au schimbat aşteptările”.

„Peste 69% din investitori văd acum moneda naţională peste pragul de 4,6 lei/euro. A crescut şi numărul celor care evită să se pronunţe, de la 2% la 23%”, precizează KeysFin.

„Există, în continuare, mulţi investitori care s-au declarat convinşi că BNR va reuşi să ţină moneda naţională în frâu şi că, din punct de vedere al riscului valutar, cursul euro/leu va rămâne controlabil. Asta dacă politica fiscal-bugetară a Guvernului şi evoluţiile externe se vor situa în limitele aşteptate”, se mai arată în barometrul citat.

Întrebaţi fiind ce măsuri le-ar solicita guvernanţilor în 2017, menite a asigura stabilitatea economică şi a impulsiona business-ul autohton, la fel ca la începutul anului, oamenii de afaceri au vorbit în primul rând despre predictibilitate, în principal în privinţa Codului Fiscal.

Barometrul KeysFin privind economia românească a fost realizat în perioada 15-20 iunie 2017, pe un eşantion de 150 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc.

KeysFin oferă servicii de business information şi credit management dedicate mediului de afaceri.

 

Citește și: