"Sincer, nu m-am uitat la preţurile carburanţilor. Înţeleg de la media şi din câteva declaraţii că ar fi crescut într-o proporţie mult mai mică decât cea de 0,16 la sută operată în prima etapă (n.r - de creştere a accizei). Mă uit la preţurile la pompă, în marea majoritate a timpului circul cu şofer. Obiectivul ministrului de Finanţe e să urmeze politicile fiscale, nu să citesc în fiecare zi preţurile de la pompă", a declarat, marţi, ministrul de Finanţe. 

 
Întrebat care este suma care ar urma să fie colectată în urma reintroducerii supraacizei la benzină şi motorină, Mişa a răspuns că aceasta se ridică la 1,4 miliarde de lei.
 
"Banii vor veni la bugetul de stat şi vor fi repartizaţi pe ordonatorii de credite", a adăugat ministrul de Finanţe.
 
Mişa a precizat, totodată, că a purtat discuţii cu transportatorii privind alcătuirea unei scheme de restituire a unei părţi din acciză în cazul în care se va constata crearea unui "dezechilibru, din acest punct de vedere".
 
„Am avut discuţii la Guvern cu transportatorii pentru continuarea unei scheme de restituire în cazul în care se creează un dezechilibru din acest punct de vedere, existând riscul ca mulţi dintre ei să migreze către alte ţări unde costurile carburanţilor sunt mai mici - vrem să contracarăm astfel de efecte prin crearea unei scheme de restituire a unei părţi din acciză", a spus Mişa.
 
"Preţul din România raportat la preţul din Ungaria e cam la acelaşi nivel. Suma de bani achitată pentru carburanţi e, în continuare, una dintre cele mai mici din Europa", a ţinut să mai spună Mişa. 
 
Întrebat cine consideră că se face vinovat de ultimele scumpiri din sectorul public, Mişa a răspuns că "în evoluţia economică firească preţurile cresc şi scad". 
 
Cu doar o zi în urmă, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, se arăta la fel de neştiutor. Întrebat dacă a simţit vreo diferenţă când s-a dus la pompă să alimenteze, Pop a răspuns că este conducător auto, dar că soţia sa alimentează şi asta "destul de rar, cam o dată pe lună". 
 
"Sunt conducător auto, dar soţia mea alimentează, nu alimentez eu. Alimentăm destul de rar, cam o dată pe lună", a răspuns Liviu Pop, luni, întrebat dacă a observat vreo creştere a preţului la carburanţi când s-a dus la pompă să alimenteze. 
 
De cealaltă parte, liderul PSD, Liviu Dragnea, a insistat asupra ideii că preţul benzinei şi motorinei nu ar fi crescut ca urmare a reintroducerii supraaccizei la carburanţi.
 
"Nu cred că s-au scumpit din cauza accizei pentru că atunci când a dat-o jos Guvernul Cioloş, preţurile nu au scăzut. Se pare că nu asta influentează, ci alte interese - profitul", a spus Dragnea. 
 
În schimb, premierul Mihai Tudose venea vineri cu altă teorie: "uraganele" ar fi influenţat preţul bariliului pe plan mondial.
 
"La carburanţi, cred că şi dumneavoastră aţi aflat că au fost nişte uragane şi au influenţat preţul bariliului pe plan mondial, ba chiar în România un pic mai puţin decât pe restul planetei", afirma Mihai Tudose, după şedinţa CExN al PSD.
 
Spre deosebire de Tudose, şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, declara, recent, că nu a văzut "nicio scumpire la carburant". 
 
”Ştiu ce s-a întâmplat şi nu sunt de acord. Prin urmare, vă aduc aminte că în momentul în care noi am hotărât să eliminăm acciza la carburant, nu s-au micşorat preţurile la pompă. Nu am observat atunci niciun fel de preocupare. Văd acum că este o preocupare. Sigur că e firească, eu nu vreau să vă reprim acest drept, Doamne-fereşte, dar care a fost intenţia noastră, a legiutorului, când a eliminat acciza la carburant - să scadă preţul. Singurul efect a fost acela a unui minus de venituri la buget”, declara, joi, Tăriceanu.
 

 

Citește și: