76 vizualizări 8 ian 2010

Aproape 300 milioane de euro. Aceasta este suma anuală care nu ar mai intra în buzunarele notarilor publici dacă Parlamentul va adopta modificările legislative în domeniu propuse de Consiliul Concurenţei (CC).
În primul rând, ar trebui să se renunţe la limitarea numărului de notari care pot activa într-un judeţ sau în Capitală, dobândirea acestei calităţi urmând să fie condiţionată numai de promovarea unui examen. Această măsură ar putea genera o economie de 60 până la 120 milioane de euro pe an pentru buzunarul cetăţeanului, a declarat vineri preşedintele CC, Bogdan Chiriţoiu.

Apoi, se cere renunţarea la grila de tarife minimale pentru serviciile cadastrale, ceea ce ar mai genera un beneficiu total estimat la aproximativ 150 milioane de euro. "Legislaţia interzice stabilirea de tarife minimale. Excepţie fac însă notarii şi taximetriştii, care au stabilit asemenea grile prin legi speciale", a spus Chiriţoiu.

În fine, eliminarea taxării operaţiunii de redactare a contractului ar genera o scădere cu 15% a onorariilor percepute de notari, ceea ce s-ar traduce printr-o altă economie de 40 milioane de euro.

"Adoptarea măsurilor propuse poate genera un beneficiu pentru consumatorii români de aproximativ 250-300 milioane de euro anual, sumă care variază în funcţie de volumul pieţei imobiliare", a concluzionat Bogdan Chiriţoiu. Reprezentanţi Uniunii Naţionale a Notarilor Publice din România au refuzat să comenteze propunerile preşedintelui CC, motivând că nu le-au fost transmise.

Citește și: