Publicat

11

decembrie

2014

15:22

2229

vizualizări

Romgaz a făcut noi descoperiri importante de hidrocarburi. Pentru câţi ani ne ajung rezervele de gaze şi petrol pe care le are România

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) propune Guvernului să prelungească cu 16 ani, până în 2030, nouă acorduri de concesiune încheiate cu compania de stat Romgaz Mediaş (SNG), după ce producătorul de gaze a descoperit noi resurse de hidrocarburi.

Romgaz a făcut noi descoperiri importante de hidrocarburi. Pentru câţi ani ne ajung rezervele de gaze şi petrol pe care le are România

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) propune Guvernului să prelungească cu 16 ani, până în 2030, nouă acorduri de concesiune încheiate cu compania de stat Romgaz Mediaş (SNG), după ce producătorul de gaze a descoperit noi resurse de hidrocarburi.

Acordurile de concesiune pentru perimetrele de dezvoltare-exploatare şi exploatare petrolieră Bozed Vest, Corunca Nord, Cugmed, Enciu, Gliceana, Şincai, Glăvineşti, Tămăşeşti şi Vlideni au fost aprobate de Guvern prin HG în 2004 şi sunt valabile până la sfârşitul acestui an, potrivit datelor ANRM.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Romgaz nu au oferit detalii referitoare la noile rezerve de hidrocarburi descoperite în perimetrele menţionate, precizând că o astfel de informaţie nu intră sub incidenţa informaţiilor de interes public.

Perimetrele Bozed Vest, Corunca Nord şi Şincai se află în judeţul Mureş, perimetrele Găiceana şi Glăvăneşti în judeţul Bacău, Cuşmed în Harghita, Enciu în Bistriţa-Năsăud, Tămăşeşti în Gorj, iar Vlădeni în judeţul Dâmboviţa.

Acordurile petroliere sunt încheiate între ANRM şi companiile petroliere, dar pentru a intra în vigoare trebuie aprobate de Guvern.

Având în vedere că Romgaz a descoperit în perimetrele Bozed Vest, Corunca Nord, Cugmed, Enciu, Gliceana şi Şincai resurse suplimentare de petrol, ANRM propune un proiect de hotărâre de guvern pentru prelungirea acordurilor până în 2030.

De asemenea, în perimetrele Glăvineşti şi Tămăşeşti Romgaz a identificat rezerve suplimentare de gaze naturale, astfel că ANRM propune prelungirea acordurilor actuale de concesiune tot până în 2030.

În perimetrul Vlideni, Romgaz deţine integral drepturile pentru producţia actuală de gaze naturale. Şi în acest perimetru au fost identificate noi rezerve de gaze naturale, iar acordul petrolier aprobat de guvern în 2004 este propus să fie prelungit tot până în 2030.

Pentru producţia suplimentară de gaze naturale din perimetrul Vlideni, Romgaz deţine 50% din drepturi, iar compania Amromco Energy deţine 50%.

ANRM nu precizează volumul noilor descoperiri de hidrocarburi din perimetrele menţionate.

Producţia de gaze a Romgaz a fost anul trecut de 5,65 miliarde metri cubi, foarte aproape de nivelul din 2012, de 5,66 miliarde metri cubi în 2012. Compania a produs 5,64 miliarde metri cubi de gaze în 2011, iar în 2010 a extras 5,77 miliarde metri cubi, după ce în 2009 a produs 5,76 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Potrivit unui proiect de strategie energetică elaborat de Departamentul pentru Energie, România dispune de cele mai mari rezerve de gaze naturale din Europa Centrală şi de Est, cu rezerve sigure de aproximativ 150 miliarde metri cubi şi cu rezerve geologice de 615 miliarde metri cubi. Rezervele actuale de gaze naturale s-ar putea epuiza în aproximativ 14 ani.

De asemenea, România dispune de rezerve sigure de ţiţei de 60 milioane de tone, precum şi de rezerve geologice de 2 miliarde de tone, iar rezervele actuale s-ar putea epuiza în aproape 23 de ani.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Ion Ţiriac a anunţat o megaconstrucţie în România: ”Avem nevoie de încă 200 de milioane de euro!” Nu s-a mai văzut aşa ceva în România

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info