Publicat

27

iunie

2014

11:36

781

vizualizări

Rusia ar putea cumpăra 24,9% din compania care controlează Petrom

Producătorul rus de gaze naturale Gazprom negociază achiziţia a 24,9% din acţiunile grupului austriac OMV de la fondul IPIC din emiratul Abu Dhabi, a declarat o sursă apropiată discuţiilor pentru Reuters, iar o eventuală tranzacţie ar accentua legăturile deja controversate ale Austriei cu Rusia.

Rusia ar putea cumpăra 24,9% din compania care controlează Petrom

Producătorul rus de gaze naturale Gazprom negociază achiziţia a 24,9% din acţiunile grupului austriac OMV de la fondul IPIC din emiratul Abu Dhabi, a declarat o sursă apropiată discuţiilor pentru Reuters, iar o eventuală tranzacţie ar accentua legăturile deja controversate ale Austriei cu Rusia.

OMV a preluat pachetul majoritar de acţiuni la Petrom în 2004. Compania este controlată de OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se regăseşte şi Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 19%, iar restul titlurilor sunt în portofoliile altor acţionari.

Preluarea unui sfert din acţiunile OMV ar oferi grupului rus de stat Gazprom un "cap de pod" în UE, deşi autorităţile europene au impus sancţiuni Rusiei din cauza anexării Crimeei şi au nemulţumiri semnificative legate de gazoductul South Stream, care va fi construit de Gazprom şi parteneri europeni până în Austria.

"Au avut loc discuţii, dar nu s-au decis încă asupra preţului", a spus sursa Reuters.

Compania holding OIAG a statului austriac, care controlează aproape 32% din OMV şi are un pact cu International Petroleum Investment (IPIC) din Abu Dhabi prin care îşi coordonează votul în anumite situaţii şi transferurile de acţiuni, a afirmat că nu a observat semene că IPIC vrea să iasă din acţionariat.

"Este o noutate pentru mine", a declarat, într-o conferinţă de presă, Siegfried Wolf, om de afaceri cu strânse legături cu Rusia, numit joi preşedinte al OIAG.

OIAG, care are drept de preempţiune pentru participaţia IPIC nu ar avea, în mod obligatoriu, cunoştinţă despre astfel de negocieri decât în momentul când fondul arab ar fi gata să vândă. Wolf a afirmat că nu a discutat cu IPIC despre subiect.

O sursă din industria de gaze naturale din Rusia a respins perspectiva ca Gazprom să cumpere participaţia la OMV. Gazprom a semnat săptămâna aceasta un acord cu OMV pentru construcţia unei secţiuni a gazoductului South Stream.

Parlamentarul austriac de opoziţie Peter Pilz a declarat pentru cotidianul austriac Kurier şi pentru Reuters că are informaţii că IPIC şi Gazprom au discutat despre participaţia la OMV.

Gazprom şi IPIC au refuzat să comenteze, în timp ce OMV a răspuns că întrebările trebuie adresate acţionarilor.

Acţiunile OMV au închis joi în urcare cu 2,9%, la un preţ la care participaţia de aproape 25% a fondului din Abu Dhabi ar valora 2,7 miliarde de euro.

"Ca acţionar al OMV, Gazprom ar obţine mai mult control asupra construcţiei şi operării gazoductului South Stream. Ar putea exista, însă, un conflict de interese, întrucât Gazprom ar fi în situaţia de a cumpăra propriile gaze naturale", a declarat Mikhail Korchemkin, director la firma americană de consultanţă East European Gas Analysis.

Preluarea participaţiei de către Gazprom nu ar avea impact din perspectiva preţului acţiunilor, a declarat un alt analist, care a refuzat să fie numit, din cauza naturii politice a subiectului.

"Dar dacă Gazprom ar face o ofertă pentru întreaga companie, ar fi binenţeles o situaţie diferită", a spus el.

OMV este prima companie occidentală care a semnat un acord pe termen lung pentru achiziţia de gaze naturale cu Uniunea Sovietică în 1968 şi este în continuare un important client pentru Gazprom.

Parlamentarul austriac Peter Pilz a declarat că este îngrijorat de creşterea influenţei Rusiei în Austria. Preşedintele austriac s-a întâlnit cu omologul său rus, Vladimir Putin, săptămâna aceasta, afirmând că discuţiile aduc rezultate mai bune decât sancţiunile.

IPIC, care deţine participaţia la OMV de 20 de ani, are pachete de acţiuni şi la alte companii din Europa, inclusiv la banca italiană UniCredit.

Petrom a generat în primul trimestru din acest an 49% din profitul OMV, faţă de 42% în primele trei luni ale anului trecut. Profitul OMV înainte de dobânzi şi taxe, ajustat pentru elemente nerecurente şi efecte de inventar la rafinării a scăzut cu 21%, de la 849 milioane de euro anul trecut la 668 milioane de euro, se arată într-un raport al grupului.

Petrom a adus o contribuţie de 328 milioane de euro la rezultatul OMV, în declin cu 9% comparativ cu 360 milioane de euro în primul trimestru din 2013.

Petrom a înregistrat în perioada ianuarie-martie vânzări de 5,29 miliarde de lei, cu 9% mai mici decât în primele trei luni ale anului trecut, şi un profit net de 1,07 miliarde de lei, în scădere cu 19%, a anunţat compania.

Compania a raportat pentru primul trimestru din 2013 vânzări de 5,78 miliarde de lei şi un profit net de 1,33 miliarde de lei.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Guvernul a făcut anunţul aşteptat de MILIOANE DE ROMÂNI! Totul este clar acum: ”Este o prioritate pentru noi!”

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info