Publicat

27

decembrie

2012

13:47

423

vizualizări

Salariile angajaţilor din companiile de stat vor creşte în 2013 numai dacă societatea a înregistrat profit

Salariile angajaţilor din companiile de stat vor creşte în 2013 numai dacă societatea a înregistrat profit

Indemnizaţiile directorilor din companiile de stat vor fi plafonate şi pentru anul viitor, iar salariile angajaţilor vor creşte cu maximum 3%, dar numai dacă societatea în care lucrează a înregistrat profit în anul precedent, a decis Guvernul în şedinţa de joi.

Executivul a decis totodată ca societăţile de stat să fie obligate şi în acest an să verse la bugetul de stat, sub formă de vărsăminte sau dividende, echivalentul a 85% din profit, a anunţat vicepremierul Liviu Dragnea.

În 2009, Guvernul a hotărât ca indemnizaţiile membrilor Consiliilor de Administraţie din companiile de stat şi regiile autonome să fie reduse drastic, la un nivel de 1% din salariul directorilor acestor societăţi.

În acelaşi timp, salariile directorilor de companii de stat au fost diminuate la nivelul indemnizaţiei unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei.

Ulterior, Guvernul a decis că această plafonare va fi menţinută şi în anii următori, respectiv 2010 şi 2011.

La finalul anului trecut, Executivul a decis să prelungească şi pentru acest an perioada de plafonare a indemnizaţiilor acordate directorilor generali din companiile de stat la nivelul remuneraţiei unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei. Decizia nu a vizat însă şi remuneraţia angajaţilor aflaţi în organigramă sub directorii generali, astfel că s-a ajuns la cazuri în care salariile acestora sunt mai mari decât cele plafonate ale directorilor generali.

În vară, premierul Ponta a anunţat că salariile directorilor din companiile de stat vor fi limitate la nivelul veniturilor directorului general sau al managerului, deoarece există cazuri în care remuneraţia acestor angajaţi este mai mare decât cea a directorilor generali.

El a asigurat că salariile vor fi limitate inclusiv în cazul persoanelor care ocupă posturi de consilier în companiile de stat.

Proiectul de lege care reglementează salarizarea în companiile de stat a fost discutat atunci de Guvern în primă lectură, premierul cerând miniştrilor să îşi prezinte punctul de vedere până săptămâna viitoare. Documentul nu a mai fost aprobat ulterior.

Tot în vară, premierul Ponta a anunţat că Guvernul analizează impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depăşeşte 4.500 lei /lună, sistem care ar putea fi aplicat începând cu anul viitor şi numai pentru sectorul bugetar.

Şeful Guvernului a criticat în acest context faptul că tatăl preşedintelui Camerei Deputaţilor, Robertei Anastase, încasează din postul de consilier la Conpet un salariu lunat de de 320 milioane lei vechi.

UPDATE: Printre cele mai mari companii de stat care ar putea beneficia de hotărârea Guvernului se numără Romgaz şi Transelectrica. Conform bugetului Romgaz, cea mai mare companie de stat după cifra de afaceri din anul 2011, profit brut prevăzut pentru anul 2012 este de 1,225 miliarde de lei. Cheltuielile cu personalul au fost prevăzute la suma de 504,25 milioane de lei, dintre care 311,032 milioane lei reprezintă salariile angajaţilor.

Numărul de salariaţi pe care Romgaz estimează să îi aibă la finalul anului în curs este de 6.046 de persoane, iar câştigul mediu brut lunar al unui salariat a fost prevăzut la 4.298 de lei. În cazul în care hotărârea ar fi aplicată, angajaţii vor primi în plus la salariu 128,94 de lei.

Transelectrica, a doua cea mai mare companie de stat din România după cifra de afaceri din 2011, a prevăzut pentru anul în 2012 un profit brut de 51,7 milioane lei. Conform bugetului pentru anul în curs, cheltuieli cu personalul sunt în valoare de 159,410 milioane lei, dintre care 115,17 milioane lei reprezintă salariile angajaţilor.

Numărul de salariaţi la finalul anului 2012 este de 2.200 de persoane, iar salariul mediu brut lunar al unui salariat este de 5.336 de lei. În cazul în care hotărârea ar fi aplicată, salariul mediu brut lunar al angajaţilor ar creşte cu 160,08 de lei.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
BREAKING NEWS! Acum s-a aflat: MOTIVUL REAL pentru care Johanna Konta a început să plângă! Nu are nicio legătură cu ce a făcut Ilie Năstase

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info