no author
Liviu Dadacus - Mediafax
1655 vizualizări 11 mai 2017

„Se discută acum, în Parlament, un aşa-zis raport de evaluare, dar acel raport este făcut de patru comisii din legislatura anterioară şi nu este revalidat de actualele comisii. Nu cred că vor să pună pe cineva anume în locul meu, ba dimpotrivă, cred că au o problemă - cine să vină la ASF. Orice hotărâre care se va lua este ilegală şi contestabilă la Curtea Constituţională. De altfel, toate deciziile luate de comisiile parlamentare în legătură cu activitatea Consiliului ASF au fost infirmate - nu m-aş mira ca şi în cazul meu să se întâmple acelaşi lucru”, declara, cu doar o zi în urmă, Mişu Negriţoiu.

Deşi Birourile permanente reunite au aprobat, marţi, ca Raportul privind propunerea de revocare a lui Mişu Negriţoiu din funcţia de preşedinte al ASF, adoptat de comisiile de specialitate din Parlament de mai bine de şapte luni, să figureze pe ordinea de zi a plenului comun din cursul zilei, din lipsă de cvorum, nu s-a putut vota.

Totul a pornit de la nemulţumirile invocate, anul trecut, cu privire la noile tarife la poliţele RCA, Comisia pentru politică economică a Camerei Deputaţilor fiind cea care a demarat procedura de revocare a preşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu, după audierea sa.

"S-a ajuns astăzi ca toată lumea să fie nemulţumită: clienţii, firmele de asigurări, doar dumneavoastră sunteţi mulţumit se pare de ceea ce se întâmplă în domeniul asigurărilor. Nu se mai poate aşa (...) La orice măsură pe care aţi luat-o, delay-uri (...) În timp ce gândeaţi, studiaţi de ani de zile această problemă, în continuare sunt nişte oameni care aşteaptă cu maşinile în service să le poată lua de acolo (...) Dacă dvs. consideraţi că aţi făcut tot ce aţi putut în domeniu, în consens cu colegii vă spun că nu e suficient. Poate vine cineva care poate mai mult şi mult mai repede. Această OUG e un dezastru. Nu faceţi decât să astupaţi o groapă, făcând alta mai mare", declara, în timpul şedinţei comisiei, în luna octombrie, anul trecut, deputatul PSD, Mihai Tudose.

În schimb, în faţa criticilor aduse, Mişu Negriţoiu a declarat că, în România, nu e o nicio criză a asigurărilor, ba chiar la nivel extern este considerată o "poveste de succes" şi a părăsit, la acel moment, şedinţa comisiei fără a preciza dacă îşi va da sau nu demisia.

Ulterior, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, respectiv Comisia economică, industrii şi servicii şi Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat au votat pentru revocarea şefului ASF, Mişu Negriţoiu, în absenţa acestuia, care a refuzat să participe la şedinţă, trimiţându-le parlamentarilor o scrisoare în care a susţinut că limitele controlului exercitat de Parlament în ceea ce priveşte numirea şi revocarea conducerii ASF sunt ''expres şi fără echivoc limitate'', potrivit Mediafax.

Nemulţumirile în cazul său au fost accentuate, în aprilie, anul acesta, în contextul izbucnirii scandalului privind pensiile private, liderul PSD, Liviu Dragnea acuzându-l pe Negriţoiu că s-ar afla la baza acestuia şi anunţând declanşarea procedurii parlamentar de demitere a conducerii ASF.

"În ceea ce priveşte acest scandal, este pornit de la domnul Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, care ştie că, în foarte scurt timp, Parlamentul va demite toată conducerea ASF. Pe de altă parte, Guvernul României ar trebui să cearcă explicaţii Ambasadei Olandei. Nu poţi să porneşti un asemenea scandal din nimic. Ceea ce a făacut această companie este nepermis. ASF şi Ministerul de Finanţe trebuie să sancţioneze foarte mult. Nu a fost o asemenea discuţie, nici măcar informală. O asemenea companie, când primeşte un astfel de zvon, informaţie, sună imediat să se informeze la Guvernul României. Nu poţi să porneşti o campanie online", declara Liviu Dragnea, la Antena 3.

La acel moment, Dragnea mai cerea ca ASF, Guvernul şi ministerul de Finanţe să acţioneze „foarte dur” în cazul NN, pentru a da exemplu şi pentru celelalte multinaţionale "care fac zeci de miliarde în România, care îşi bat joc de români, de statul român". În acest caz, totul a pornit după ce fondul de pensii NN şi-a anunţat, în 11 aprilie, clienţii că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei.

Citește și: