4233 vizualizări 24 iul 2017

Optimismul lui Tudose este explicat chiar de el care susţine că de acum încep „să se mişte proiectele, încep să intre bani în economie”. 

„Întotdeauna primul semestru este mai prost decât ultimul. Începe cu iarna că nu se mişcă nimic. 3,2% de pe primul semestru, cel mai prost, este până la urmă o dovadă a gândirii pozitive pe care o avem şi a angajamentului de a nu sări de 3%, eu spun că va fi chiar sub 3%. Că sunt pe piaţa românească tot felul de voci, în ghilimele... Eurostatul a spus că este 3,2%. Am înţeles, şi? Eu vă spun că 3,2% la jumătatea anului înseamnă sub 3% la sfârşitul anului pentru acum încep să se mişte proiectele, încep să intre banii în economie, pe marile proiecte. Au venit banii europeni, ceea ce în prima jumătate a anului nu au fost, deci sunt câteva argumente”, a spus premierul la Antena 3. 

Tudose susţine că măsurile de disciplină economico-financiară vor duce la echilibrarea bugetului.

„Nişte măsuri clare de disciplină economico-financiară vor duce în mod cert la echilibrarea bugetului şi la ţinut deficitul la 3%. Asta înseamnă o muncă mai intensă, mai asiduă a celor de la ANAF, pe disciplină financiară şi în fapt a fost vorba şi de o punere în practică a marilor probleme de investiţii”, a mai spus el. 

România înregistrează cea mai mare creştere a deficitului bugetar din PIB în primul trimestru din 2017 comparativ cu trimestrul trecut, de la 1,8% în trimestrul 4 din 2016 la 3,2% în trimestrul 1 din 2017 - calculat după standardele europene ESA - potrivit unui raport Eurostat publicat joi. 

Doar Franţa înregistrează un deficit mai mare decât cel al României, de 3,3%.

În primul trimestru din 2017, rata deficitului guvernamental ajustat sezonier din PIB a rămas la 0,9% în zona euro, o scădere comparativ cu rata de 1,1% înregistrată în al patrulea trimestru din 2016. În UE, rata deficitului din PIB a rămas la 1%, în scădere faţă de trimestrul trecut.

În primul trimestru din 2017, venitul guvernamental total, în zona euro, a fost de 46,5% din PIB, o creştere comparativ cu al patrulea trimestru din 2016, când rata a fost de 46,3%. Totalul cheltuielilor guvernamentale, în zona euro, a fost de 47,4% din PIB. 

În UE, venitul guvernamental total a fost de 45,2% din PIB, în primul trimestru din 2017, faţă de 45,1% în al patrulea trimestru din 2016. Totalul cheltuielilor guvernamentale, în UE, a fost de 46,2% din PIB, faţă de rata de 46,3% în trimestrul trecut.

Citește și: