Simona SIMIONESCU
Simona SIMIONESCU
131 vizualizări 14 mai 2011

Românii preferă să-şi organizeze singuri vacanţele în loc să apeleze la agenţii, România fiind pe primul loc în UE din acest punct de vedere, este concluzia ultimului Eurobarometru despre atitudinea europenilor faţă de turism. Astfel, trei din patru respondenţi la sondaj au declarat că au plecat anul trecut într-o vacanţă pe cont propriu, cel puţin o dată. Turiştii români nu fac însă o notă aparte comparativ cu ceilalţi europeni. Mai mult de jumătate dintre cetăţenii Europei spun că preferă să se ocupe singuri de pregătirea călătoriei. Dacă se iau în calcul şi ţările candidate la UE, tendinţa este şi mai accentuată decât în România. Turcia ocupă astfel prima poziţie (80%), urmată de Islanda (79%) şi Croaţia (78%).

Maşina, mijlocul preferat de deplasare în vacanţă

Cât despre mijlocul de transport preferat pentru a ajunge la destinaţia aleasă, românii obişnuiesc să meargă cu maşina sau motocicleta în vacanţă. Unul din doi turişti români au declarat că au ales aceste mijloace de transport. Cei mai mari fani ai deplasării cu autoturismul sau motocicleta sunt slovenii şi croaţii, obicei pe care îl au aproape două treimi dintre respondenţii din aceste două ţări.

Mulţi români călătoresc şi cu trenul. Unul din cinci turişti au ales acest mijloc de transport anul trecut. Înaintea noastră se află ungurii (23%), campioni europeni din acest punct de vedere.

Avionul, în schimb, nu a fost preferat de turiştii români pentru vacanţele de anul trecut. Doar unul din zece conaţionali a ales avionul, România aflându-se printre codaşele Europei din acest punct de vedere, înaintea Ungariei (7%) şi Bulgariei (6%), potrivit Eurobarometrului. La polul opus s-au aflat ciprioţii, 86% dintre aceştia alegând calea aerului.

Italia, destinaţia numărul unu de vacanţă în 2011

Anul trecut, aproape trei sferturi (73%) dintre cetăţenii UE au plecat în călătorii de agrement sau de afaceri, comparativ cu 69%, în 2009. Finlandezii, danezii, olandezii şi suedezii sunt europenii care au călătorit cel mai mult în 2010.
Pentru 2011, Italia este destinaţia numărul unu pentru petrecerea vacanţei, după cum au răspuns 11,5% dintre participanţii la sondaj. Spania a ieşit pe locul al doilea (8,6%), urmată de Franţa (8,2%). Deşi nu mai este mult până la vară, aproape un sfert dintre cetăţenii Europei încă nu s-au hotărât cu privire la destinaţia lor de vacanţă.

Alegeţi să călătoriţi pe cont propriu în vacanţă pentru că:

Citește și: