2350 vizualizări 14 apr 2017

Mai mult de un milion de apartamente noi au apărut în SUA ca parte a avântului postcriză al secto­rului construcţiilor, scrie Ziarul Financiar.

Acum, bancherii care au finanţat acest boom se întreabă îngrijoraţi: au construit oare dezvoltatorii prea mult?

În acest context, oficialii băncii centrale americane au cerut băncilor să determine cum s-ar descurca cu o eventuală scădere cu 35% a preţurilor proprietăţilor comerciale şi cu prăbuşirea valorilor apartamentelor construite pentru închiriere. Deşi astfel de simulări fac parte din testele anuale de stress ale Fed, instituţia a decis să se concentreze mai mult pe astfel de riscuri, reflectând temerile în creştere privitoare la bulele care se formează pe anumite segmente ale pieţei imobiliare americane.

La aproape un deceniu de la criza financiară, când preţurile pro­prietăţilor comerciale au scăzut cu până la 40%, chiar mai mult decât cele ale proprietăţilor rezidenţiale, atât bancherii, cât şi autorităţile sunt din nou îngrijorate cu privire la sector.

„Rana crizei s-a vindecat, iar noi, ca industrie, ne gândim că până la urmă aceasta nu este o categorie de active atât de rea, uitând prea repede ce s-a întâmplat“, spune Mary Ann Scully, CEO al Howard Bank din Maryland.

Citește și: