Corina VÂRLAN
Corina VÂRLAN
7478 vizualizări 28 iun 2012

Românii care vor să îşi achiziţioneze pachete turistice către diferite destinaţii din ţară şi din străinătate trebuie să acorde o atenţie deosebită agenţiilor de turism cărora li se adresează pentru obţinerea unor astfel de servicii.

De la începutul anului 2012 şi până în prezent la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti (CPCMB), aflat în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), au fost primite 119 reclamaţii din partea clienţilor nemulţumiţi de serviciile oferite de agenţiile de turism, conform datelor transmise gândul.

Plângerile depuse de către clienţii care au întâmpinat neplăceri au vizat 28 de operatori economici.

Primul loc al topului celor mai reclamate agenţii de turism, în perioada 1 ianuarie - 26 iunie, este ocupat de Shell Tour, o agenţie ai cărei proprietari au fost şi sancţionaţi în urma controalelor inspectorilor ANPC cu suma de 30.000 de lei.

La polul opus, 12 dintre cei 28 de operatori economici au fost reclamaţi la ANPC doar o singură dată, în prima jumătate a acestui an.

Printre nemulţumirile clienţilor s-au numărat schimbarea locului de cazare, probleme legate de condiţiile igienico-sanitare sau de transport, dar şi informarea cu privire la ora zborului şi la conţinutul meniurilor.

Top 10 cele mai reclamate agenţii de turism în 2012

1. Shell Tour - 19 plângeri

2. Rex Travel - 16 plângeri

3. Big Travel - 12 plângeri

4. Concept Travel - 9 plângeri

5. Queen Travel - 8 plângeri

6. Europa Travel - 6 plângeri

7. Cara Travel - 5 plângeri

8. Virgin Tour - 4 plângeri

9. World Travel Experience - 4 plângeri

10. Cristian Tour - 3 plângeri

În urma controalelor efectuate, inspectorii autorităţii au constatat faptul că reclamaţiile depuse au fost întemeiate doar în cazul a patru agenţii de turism, mai exact Shell Tour, Big Travel, Rex Travel şi Queen Travel.

Plângerile care au vizat aceşti patru operatori economici au cuprins aspecte privind anularea excursiilor contractate de către turişti şi nereturnarea contravalorii pachetelor turistice achiziţionate, în ciuda faptului că ei nu au beneficiat de acestea.

Inspectorii ANPC au sesizat, în urma verificărilor realizate, atât reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), cât şi pe cei ai serviciului de investigare a fraudelor din cadrul Poliţiei Capitalei în legătură cu neregulile de la cele patru agenţii de turism.

Pe lângă sancţiunea contravenţională dată proprietarilor Shell Tour, pentru impiedicarea controlului inspectorilor autorităţii, a fost amendat, tot cu suma de 30.000 de lei, şi administratorul firmelor Big Travel şi Rex Travel, pentru afectarea intereselor economice ale clienţilor.

În cazul Queen Travel, plângerea a fost redirecţionată către MDRT şi către Poliţia Capitalei.

Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) au exclus, de asemenea, din rândul celor peste 800 de membrii opt operatori economici. Motivul pentru care a fost luată această hotărâre este nerespectarea statutului şi codului de etică.

Agenţiile excluse din cadrul ANAT au fost Rex Travel, Big Travel, Premium Holidays, Sfara Tours, Ali Baba Tour, Universal Turism, Apyas International şi Virgin Tours.

În 2011, cele mai mari agenţii de turism din România au fost Happy Tour, Eximtur şi Perfect Tour, ele înregistrând cifre de afaceri de 143,4 milioane lei, respectiv 115,7 milioane lei şi 87,3 milioane lei.

Citește și: