Loredana VOICULESCU
7578 vizualizări 28 iul 2011

Deşi se declară mulţumiţi de recolta din acest an,reprezentanţii producătorilor agricoli susţin că importurile defructe şi legume la preţuri foarte mici, precum şi evaziuneafiscală din domeniu le creează probleme în valorificareaproducţiei.

Ei spun că vina este împărţită, pe de o parte aparţineautorităţilor, care nu îi sprijină suficient, pe de altă parteproducătorilor, care nu reuşesc să se asocieze.

"Importurile ne sufocă, inclusiv când vine vorba să livrămpentru supermarketuri. Avem contract cu supermarketurile. Noi le-amspus că preţul roşiilor este de 0,85 lei pe kilogram plus TVA, însăei ne-au transmis că au roşii din Turcia la un preţ mai mic", adeclarat pentru gândul Mircea Croitoru,vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale Profesionale Legume-Fructe şidirectorul executiv al Societăţii Agricole "Legume-Fructe" Matca(judeţul Galaţi), una dintre cele mai mari zone legumicole dinRomânia.

Roşii labax

În prezent, la Matca, roşiile nu se mai vând la kilogram, ci labax, astfel că un kilogram de tomate ajunge să coste 30 de bani,mai spune Croitoru. Din păcate mare parte din producţia de legumedin zonă ajunge la groapa de gunoi, pentru că producătorii nureuşesc să o vândă şi nici nu deţin depozite frigorifice.

El spune că în acest an producţia este mai bună faţă de alţiani, "însă nu chiar atât de bună pe cât se spune la televizor". Cutoate acestea, Croitoru arată că, de exemplu, producătorii depepeni nu şi-au recuperat nici măcar cheltuielile, pentru că atuncicând au dorit să livreze marfa la un supermarket cu care aveaucontract, li s-a spus că deja acolo aveau pepeni din Grecia cu 0,3lei pe kilogram.

"Ni s-a cerut de către supermarketuri şi ardei gras. Le-am cerut2,7 lei pe kilogram plus TVA, dar ne-au replicat că la preţulacesta au ardei din import", a mai arătat reprezentantul asociaţieide producători.

Ce spun reprezentanţiisupermarketurilor

Reprezentanţii marilor reţele comerciale spun că producătoriiautohtoni de legume-fructe nu reuşesc să se organizeze astfel încâtsă livreze marfa de calitate la termene scurte şi fixe.

"Într-adevăr, producţia mare autohtonă de legume şi fructe nepermite într-o mult mai mare măsura aprovizionarea cu produseromâneşti. Deşi ne-am dori o colaborare pe volume mari de produse,din păcate numărul asociaţiilor de producători a rămas la un nivelmult sub posibilităţile noastre de preluare şi de comercializare amărfii. Nu numai numărul asociaţiilor este important, dar mai alescapacitatea lor de organizare şi de funcţionare la foc continuucând e vorba de volume, livrări la termene scurte şi fixe, calitateşi calibrare", a declarat pentru gândul DeliaNica, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale dinRomânia (AMRCR).

Ea spune că din acest punct de vedere unele asociaţii sunt laînceput de drum, însă toate reţelele asigură consultanţă îndomeniu. "Lipsa depozitelor, starea precară a infrastructurii carefac să crească preţurile de livrare la fiecare magazin în parte,dar şi disponibilitatea redusă a micilor fermieri de a se asocia,fac ca ceea ce în ţări cu tradiţie în comerţul modern reprezintă unfapt obişnuit, la noi să fie un început timid", comenteazăNica.

Credite agricole cudobândă de 2-3%

Pe de altă parte, Croitoru spune că fermierii români nu potconcura cu producătorii de legume din ţări dezvoltate din UE, undestatul subvenţionează producţia şi ambalarea legumelor şifructelor. Fermierii din Franţa, de exemplu, au acces la crediteagricole cu dobândă de 2-3% pe an. Pe de altă parte, şi condiţiileclimatice din alte ţări îi favorizează pe fermierii locali.

Reprezentanţii asociaţiei de profil spun că statul i-a sufocatcu taxe şi impozite, după ce s-au constituit în grup deproducători. "După ce ne-am constituit ca grup de producători,statul ne-a înăbuşit cu taxe şi impozite, în timp ce în alte stateUE autorităţile îi scutesc de taxe timp de 3-5 ani pe ceiconstituiţi în grupuri de producători", a mai explicatCroitoru.

Asociaţia pe care o reprezintă acesta are 500 de membri, dincare 35 de producători de legume şi fructe, care deţin în total 28de hectare de solarii şi 150 de hectare pe care cultivă legume decâmp.

Mai multesere

Producţia de legume s-a relansat în acest an, suprafaţa serelorfiind în creştere cu 645 de hectare faţă de 2010, a declarat recentministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, la seminarul Mediafax Talksabout Agriculture. "Asistăm la o relansare a producţiei de legume.În acest an, avem în spaţii protejate cu 645 de hectare mai multdecât în anul 2010", a spus Tabără.

El a adăugat că nu va mai accepta în următoarea perioadă calegumele să rămână într-un sistem de comercializare la margineadrumului.

Tabără a vorbit şi de reducerea deficitului comercial pentruprodusele agro-alimentare. Astfel, în primele patru luni aleacestui an, deficitul s-a redus de la 553 milioane de euro la 462,5milioane de euro.
Ministrul Agriculturii a arătat că se aşteaptă în acest an la ocreştere a consumului intern de alimente, dar şi la o cerere maimare la export.

"Eu cred într-o creştere a consumului intern. Piaţa cerealelorva fi una foarte bună. Va fi o producţie bună pe toate domeniile,inclusiv pe legumicultură şi fructe", a spus ministrul.
El a precizat că valoarea producţiei agricole vegetale aflată "laaceastă dată în câmp" este de peste 10 miliarde de euro. Anultrecut, producţia agricolă vegetală a depăşit cu puţin pragul de 10miliarde de euro.

"Piaţa neagră în acest an s-a redus drastic şi a ajuns la10-15%. Doar pentru cereale, evaziunea era anul trecut de câtevamiliarde", a mai spus Tabără.

Recolte mai sănătoase cubondari aduşi din Austria şi Olanda

Şase din zece producători de legume din Matca, judeţul Galaţi,folosesc bondari aduşi tocmai din Austria sau Olanda pentru aînlocui tratamente fitosanitare la legume. Numărul celor ce recurgla această tehnologie este în creştere. Preţul unui stup cu bondarivariază între 50 de euro şi 150 de euro. "Noi am promovat aceastătehnologie începând de acum trei ani. Un stup pentru un solar de2.000 de mp costă 150 de euro. Există şi stupi mai mici. Pentru unsolar cu suprafaţă de 1.000 mp este suficient un stup mai mic, carecostă două milioane lei vechi", a explicat pentrugândul Mircea Croitoru.El spune că stupii cu bondari sunt amplasaţi numai în solarii,pentru că "afară se pierd".

Fructele proaspete s-auscumpit cu 2,19% în iunie, faţă de luna mai

În iunie, preţurile produselor alimentare au scăzut cu 1,3% faţăde luna mai, în special ca urmare a ieftinirii cartofilor cu 12%,potrivit INS. În subgrupa "legume şi conserve de legume", fasoleaboabe şi alte leguminoase s-au ieftinit cu aproape 1%, în timp cela capitolul "alte legume şi conserve de legume" reducereapreţurilor a fost de 12,3% comparativ cu luna mai. În schimb,fructele proaspete s-au scumpit cu 2,19%, potrivit INS.

Citește și: