Versiunea Beta

ZONA EURO ÎN CRIZĂ. Cât timp mai e până se stinge DATORIA GERMANIEI faţă de Europa

de Victor Rotariu

ZONA EURO ÎN CRIZĂ. Cât timp mai e până se stinge DATORIA GERMANIEI faţă de Europa FOTO: AFP/Mediafax/Jesco Denzel

Zona euro ar putea fi zguduită de un nou cutremur. Pentru prima dată după foarte mulţi ani, investitorii se întreabă dacă Germania, liderul economic autoritar al UE, este, într-adevăr, suficient de puternică pentru a "duce în spate" întreaga zonă euro suficient timp cât să se liniştească apele, scrie presa străină.

Practic, investitorii se întreabă când se va "stinge" datoria Germaniei faţă de Europa, de zona euro în special, respectiv cât de aproape este momentul în care Germania va refuza să mai contribuie substanţial la rezolvarea crizei datoriilor suverane.

Ceea ce până acum a fost doar un semn de întrebare se pare că a devenit un adevărat motiv de îngrijorare, mai ales după ce Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogrup, consiliul miniştrilor de finanţe ai zonei euro, a declarat într-un cotidian german că datoria acumulată de Berlin nu este chiar atât de mică pe cât se crede.

"În Germania unii se poartă, de multe ori, de parcă ţara nu ar avea niciun fel de problemă, de parcă Germania nu ar avea nicio datorie publică, în timp ce toate celelalte state sunt îndatorate excesiv", a declarat Juncker într-un interviu acordat General Anzeiger Bonn, citat de Novinite.

"Eu cred că nivelul datoriei publice a Germaniei este îngrijorător. Germania are datorii mai mari decât Spania, dar nimeni din Germania nu vrea să recunoască acest lucru", a declarat el, cu precizarea că economia germană este o "locomotivă" a zonei euro, care, dacă se strică, nu poate fi înlocuită. Nivelul datoriei publice a Germaniei este de circa 82% din PIB.

Evoluţia datoriei publice a Germaniei, ca pondere în PIB

Sursă: CIA World Factbook

Îngrijorarea investitorilor nu este legată de "sănătatea" economică a Germaniei, ci de capacitatea ei de a salva, de una singură, toată zona euro. Investitorii asiatici, de exemplu, au început să vândă constant, pentru prima dată în ultimele luni, titluri de stat germane, pentru a-şi reduce expunerea.

"Investitorii japonezi, din Asia în general, se uită pentru prima dată la proiectul de salvare a zonei euro şi îşi spun că nu le place ceea ce văd", a declarat Andrew Roberts, şef departament în cadrul Royal Bank of Scotland, citat de The Telegraph.

"Întrebarea de pe buzele tuturor este dacă nu cumva a venit timpul să iasă din Germania, respectiv să renunţe la titlurile de stat nemţeşti. Banca Centrală Europeană are o expunere de 2.000 de miliarde de euro iar dacă zona euro alunecă-n abis, atunci Germania rămâne cu <copilu-n braţe>", a adăugat el.

Neliniştea investitorilor s-a resimţit şi în costurile de împrumut, respectiv dobânzile la titlurile de stat, care reflectă bonitatea unui stat. Pentru prima dată în istoria modernă Suedia, stat non-euro, se poate împrumuta mai ieftin decât Germania, cu 0,2 puncte procentuale, Germania pierzând astfel titlul de statul cu cea mai sigură datorie publică.

Chiar şi aşa, cu dobânzi de doar 1,86% pe an, Germania rămâne, de departe, statul din zona euro care inspiră cea mai mare încredere investitorilor.

Evoluţia dobânzii acordate de Germania în cazul obligaţiunilor cu maturitatea de 10 ani

Sursă: Bloomberg

În ceea ce priveşte datoria publică a Berlinului, o parte semnificativă din ea se datorează contribuţiei substanţiale la planurile de salvare a Greciei şi a zonei euro, conform unei analize a The Telegraph. Banca centrală a Germaniei, Budesbank, de exemplu, a contribuit cu 465 de miliarde de euro la fondurile celorlalte bănci centrale dar şi la fondul de salvare a băncilor din Irlanda. La această sumă se adaugă însă alte 180 de miliarde de euro, pentru care Budensbank este garantul final, folosite de Banca Centrală Europeană pentru a cumpăra titluri de stat de la ţările cu probleme, cum ar fi Italia şi Spania.

Dar asta nu e tot. Germania a mai contribuit cu alte 211 miliarde de euro la arsenalul financiar al fondului de salvare al zonei euro, EFSF, dar şi la planul de salvare a Greciei.

Economiştii susţin că efortuile imense depuse de Germania pentru a salva moneda euro ar putea însemna, pe termen scurt şi mediu, scăderea bonităţii proprii, respectiv că Germania este pe punctul de a-şi sacrifica, în mod conştient, costurile reduse la care se împrumută pentru a susţine în continuare, din poziţia de lider, salvare zonei euro.

 


 

 

26 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 agamita dandanache 18.11.2011 16:17

Lasa-i pe nemti sa munceasca pentru noi asa cum am muncit si noi pentru ei.

 
#2 Pentru cei ce vor sa vina in Germania la munca ori studii 18.11.2011 16:27

Pentru cei ce vor sa vina in Germania la munca ori studii (ori aflati deja in DE):

romaningermania.ro

 
#3 sorin 18.11.2011 16:28

Fiecare sa face ce se pricepe mai bine.
Nemtii sa munceasca , grecii sa stea la soare.

Pot nemtii sa stea la soare? nu ca fac cancer.
Pot grecii sa munceasca? nu ca sint cam lenesi si dezorganizati.

 
#4 cristi p 18.11.2011 16:37

Aparusi agramita?

Tu n-ai muncit niciodata pentru nemti, poate doar bunicii tai, la stalingrad. Tu ai muncit pentru rusi si pentru un cizmar.

 
#5 george 18.11.2011 16:57

in Capital a aparut aceeasi stire de doi lei
asa ca comment-ul meu il dau cu copy paste

se scoate din context o informatie dintr-un interviu care are scopul de a apela la solidaritatea nemtilor...
pai mai conteaza si la ce dobanda te imprumuti. Germania are o datorie mai mare ca Franta., nominal, dar dobanzile pe care le plateste anual sunt mai mici.
Germania da pe dobanzi sub 5% din incasarile bugetare
Italia peste 10%
apropos de ce nu spuneti de ex. la ce dobanda se imprumuta Germania nu pe 10 ani -chiar si sub 2%- dar pe 1 -2 ani dobanda e aproape inexistenta
sigur ca bancherii sug o renta groasa de la tarile indatorate si singurele care scapa sunt SUA-care este PUTEREA- si Germania-care a avut intelepciune ani de zile

 
#6 volke 18.11.2011 16:57

@agamemnon dandanache, nici tu nu crezi ce spui si nimeni altcineva, asta cel mult poate servi ca motivatie pentru ceea ce voi faceti oricum adica nimic. Daca chiar te intereseaza in germania nici nu asteapta nimeni "respect si consideratie" pentru eforturile financiare facute pentru ca nu avem boala asta, chiar din potriva e mai mult ca sigur ca vom fi huliti si aratati cu degetul, si le vom face in continuare atata timp cat vom putea pentru ca asa este omeneste si bine. Eu de doi ani primesc doar jumatate din al 13-lea salariu, doar jumatate din prima de paste si nici o prima de concediu din cauza acestori masuri de austeritate, iar banii astia (deloc putini) se duc sa acopere datoriile unor lenesi care dupa aia mai sunt si ingrati, dar asta ca au lucrat ei pentru nemti candva e o elucubratie pe care nu am mai auzit-o. Spune-mi ce si cand.

 
#7 claudiu 18.11.2011 17:08

oare de ce sunt germanii asa de darnici cu grecii si cu alti. chiar n-au un interes? interesul germaniei este sa tina comertul in viata. controleaza 3 sferturi din comertul mondial. si parca nu de mult grecii aveau cele mai multe vase de transport........

 
#8 andra 18.11.2011 17:10

ia mai dati-i draq..ca prea au inceput sa se creada buricii continetului.Atat germania cat si franta.De parca ei au inventat lumea.Cea mai mare greseala a Romaniei a fost intrarea in UE iar intrarea in zona euro o sa fie o catastrofa.A fost in toate tarile care au aderat,Romania ar trebui sa invete de la ele.

 
#9 agamita dandanache 18.11.2011 17:13

@volke
Tu chiar nu stii cand sau doar te prefaci.
Romanii din Transilvania au lucrat pentru nemti(sasi) de pe la anul 1200, romanii banateni au muncit pentru nemti(sasi si svabi) tot cam de pe atunci. Romanii din Muntenia si Oltenia au fost exploatati las sange, adica au muncit pentru nemtii inca de pe vremea regelui Carol Intaiul pana prin 1947.
Acum s-au schimbat vremuriel, asa ca nemtii sa munceasca pentru cam tot atat de mult, vreo 800 de ani.

 
#10 Oltenia 18.11.2011 17:28

@volke
Ce ai vrea tu mah volke ? Sa ai tu toate primele intregi in timp ce noi aici in Romania, taiem tot salarii, pensii, asigurari. Pai unde iti este bun simtul acela de care tot faci caz ? L-ai baut in halba de bere germana ? Voi inca nu puteti uita ca v-am scos afara din Transilvania si Banat.

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
Sunt devastaţi! DNA a aruncat BOMBA: ajung din nou în faţa judecătorilor! De ce sunt acuzaţi acum