no author
Victor Rotariu
7128 vizualizări 18 nov 2011

Zona euro ar putea fi zguduită de un nou cutremur. Pentru prima dată după foarte mulţi ani, investitorii se întreabă dacă Germania, liderul economic autoritar al UE, este, într-adevăr, suficient de puternică pentru a "duce în spate" întreaga zonă euro suficient timp cât să se liniştească apele, scrie presa străină.

Practic, investitorii se întreabă când se va "stinge" datoria Germaniei faţă de Europa, de zona euro în special, respectiv cât de aproape este momentul în care Germania va refuza să mai contribuie substanţial la rezolvarea crizei datoriilor suverane.

Ceea ce până acum a fost doar un semn de întrebare se pare că a devenit un adevărat motiv de îngrijorare, mai ales după ce Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogrup, consiliul miniştrilor de finanţe ai zonei euro, a declarat într-un cotidian german că datoria acumulată de Berlin nu este chiar atât de mică pe cât se crede.

"În Germania unii se poartă, de multe ori, de parcă ţara nu ar avea niciun fel de problemă, de parcă Germania nu ar avea nicio datorie publică, în timp ce toate celelalte state sunt îndatorate excesiv", a declarat Juncker într-un interviu acordat General Anzeiger Bonn, citat de Novinite.

"Eu cred că nivelul datoriei publice a Germaniei este îngrijorător. Germania are datorii mai mari decât Spania, dar nimeni din Germania nu vrea să recunoască acest lucru", a declarat el, cu precizarea că economia germană este o "locomotivă" a zonei euro, care, dacă se strică, nu poate fi înlocuită. Nivelul datoriei publice a Germaniei este de circa 82% din PIB.

Evoluţia datoriei publice a Germaniei, ca pondere în PIB

Sursă: CIA World Factbook

Îngrijorarea investitorilor nu este legată de "sănătatea" economică a Germaniei, ci de capacitatea ei de a salva, de una singură, toată zona euro. Investitorii asiatici, de exemplu, au început să vândă constant, pentru prima dată în ultimele luni, titluri de stat germane, pentru a-şi reduce expunerea.

"Investitorii japonezi, din Asia în general, se uită pentru prima dată la proiectul de salvare a zonei euro şi îşi spun că nu le place ceea ce văd", a declarat Andrew Roberts, şef departament în cadrul Royal Bank of Scotland, citat de The Telegraph.

"Întrebarea de pe buzele tuturor este dacă nu cumva a venit timpul să iasă din Germania, respectiv să renunţe la titlurile de stat nemţeşti. Banca Centrală Europeană are o expunere de 2.000 de miliarde de euro iar dacă zona euro alunecă-n abis, atunci Germania rămâne cu <copilu-n braţe>", a adăugat el.

Neliniştea investitorilor s-a resimţit şi în costurile de împrumut, respectiv dobânzile la titlurile de stat, care reflectă bonitatea unui stat. Pentru prima dată în istoria modernă Suedia, stat non-euro, se poate împrumuta mai ieftin decât Germania, cu 0,2 puncte procentuale, Germania pierzând astfel titlul de statul cu cea mai sigură datorie publică.

Chiar şi aşa, cu dobânzi de doar 1,86% pe an, Germania rămâne, de departe, statul din zona euro care inspiră cea mai mare încredere investitorilor.

Evoluţia dobânzii acordate de Germania în cazul obligaţiunilor cu maturitatea de 10 ani

Sursă: Bloomberg

În ceea ce priveşte datoria publică a Berlinului, o parte semnificativă din ea se datorează contribuţiei substanţiale la planurile de salvare a Greciei şi a zonei euro, conform unei analize a The Telegraph. Banca centrală a Germaniei, Budesbank, de exemplu, a contribuit cu 465 de miliarde de euro la fondurile celorlalte bănci centrale dar şi la fondul de salvare a băncilor din Irlanda. La această sumă se adaugă însă alte 180 de miliarde de euro, pentru care Budensbank este garantul final, folosite de Banca Centrală Europeană pentru a cumpăra titluri de stat de la ţările cu probleme, cum ar fi Italia şi Spania.

Dar asta nu e tot. Germania a mai contribuit cu alte 211 miliarde de euro la arsenalul financiar al fondului de salvare al zonei euro, EFSF, dar şi la planul de salvare a Greciei.

Economiştii susţin că efortuile imense depuse de Germania pentru a salva moneda euro ar putea însemna, pe termen scurt şi mediu, scăderea bonităţii proprii, respectiv că Germania este pe punctul de a-şi sacrifica, în mod conştient, costurile reduse la care se împrumută pentru a susţine în continuare, din poziţia de lider, salvare zonei euro.

Citește și: