Cristina ANDREI
Cristina ANDREI
8476 vizualizări 18 mai 2017

Săptămânile trecute, cel puţin 43 de persoane au fost ucise în ciocnirile extrem de violente dintre forţele guvernamentale şi opozanţii preşedintelui Nicolas Maduro, criticat pentru mod în care gestionează criza economică şi politică actuală. 

„Situaţia nu se ameliorează, se înrăutăţeşte şi încercăm să spunem că este necesar ca întreaga comunitate internaţională să transmită că este nevoie de respectarea drepturilor omului ale cetăţenilor, sau se va îndrepta într-o direcţie spre care am văzut îndreptându-se atâtea altele", a transmis ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, la finalul unor discuţii în Consiliul de Securitate.

„Am mai pornit pe acest drum — cu Siria, Coreea de Nord, cu Sudanul de Sud, Burundi, cu Myanmar", a afirmat ea. "De ce să nu acţionăm în amonte? De ce să nu încercăm rezolvarea problemei înainte să înceapă?", a continuat diplomata. 
 
În replică, oficialii de la Caracas a criticat intervenţia Statelor Unite, acuzându-i pe americani de imixtiune în treburile lor interne: „Venezuela îşi va rezolva propriile probleme interne. Vom face asta noi singuri", a declarat ambasadorul Rafael Ramirez după reuniune. "Nu acceptăm niciun amestec", a precizat un oficial din Venezuela. 
 
Nikki Haley afirmase mai devreme că Venezuela se află „în pragul unei crize umanitare", îndemnând comunitatea internaţională să acţioneze concertat "pentru a se asigura că Maduro pune capăt violenţei şi represiunii şi reinstaurează democraţia". De curând, guvernul de la Caracas a decis să retragă ţara din OSA care urmează să se reunească la nivel ministerial la 31 mai în legătură cu acest dosar.
 

Citește și: