Clarice DINU
Clarice DINU
17282 vizualizări 27 aug 2013

Poziţia României faţă de situaţia din Siria este una prudentă, însă în cazul unei decizii ţara noastră va fi solidară cu aliaţii săi, fără rezerve, a declarat marţi preşedintele Traian Băsescu la Reuniunea anuală a Diplomaţiei Româneşti. Şeful statului a precizat că România se va pronunţa imediat ce va exista o poziţie a experţilor ONU şi şi-a exprimat speranţa că în Siria nu s-a produs un atac chimic.

"Pentru România, esenţa este, în opinia mea, consecvenţă şi prudenţă. Sigur, prudenţa noastră are o limită şi anume aceea în care ni s-ar solicita să ne solidarizăm cu aliaţii noştri. O vom face fără rezerve. Prudenţa nu poate merge până la a nu fi solidar cu aliaţii noştri dacă la nivelul Consiliului de Securitate, NATO, al statelor occidentale se va lua o decizie sau alta. Vom fi solidari cu aliaţii noştri", a spus şeful statului. 

Băsescu a adăugat că nu trebuie "să ne situăm pe poziţia de campioni într-o poziţie sau alta pentru că nu avem informaţii", iar în momentul în care va exista o poziţie a experţilor ONU, România se va pronunţa.

"Există analizele noastre cu privire la utilizarea gazelor toxice de luptă în Siria, dar nu avem nicio certitudine. Imediat ce vom avea o poziţe a experţilor ONU, România se va pronunţa. Până atunci avem doar informaţii neconfirmate. Sigur că excludem posibilitatea să avem relaţii cu un stat care a utilizat gaze toxice de luptă, dar până atunci poziţia mea este de prudenţă", a spus Băsescu, explicând că în Siria trăiesc aproape 10.000 de cetăţeni români care nu au fost victime ale conflictului civil din această ţară. "Speranţa noastră este că în Siria nu s-a produs un atac chimic", a mai spus el.

Citește și: