De exemplu, susţinătorii preşedintelui Goodluck Jonathan au strâns 22 milioane de naira (132.000 dolari) pentru a cumpăra nominalizarea acestuia, de la Partidul Democrat al Poporului (PDP).

Cel mai important partid de opoziţie, APC (All Progressives Congress), solicită plata a 27,5 milioane naira, obligând un candidat promiţător la preşedinţie, fostul lider militar Muhammadu Buhari, să facă un credit la bancă, pentru a putea participa la alegeri.

Pentru posturile guvernamentale, PDP cere 11 milioane naira, în timp ce APC solicită 10 milioane naira, înainte ca aceşti candidaţi să fie aleşi, pentru a participa la algerile din 2016. Şi candidaţii la alegerile parlamentare trebuie să plătească sume importante, cu mult mai mari decât cele solicitate în orice ţară vest-africană, scrie Daily Mail.

Analiştii politici şi juridici din Nigeria spun că taxele sunt ilegale şi descurajează participarea la alegeri, lăsând guvernarea pe mâna elitei bogate. Dapo Thomas, de la Universitatea de Stat din Lagos, a declarat că scena politică este dominată de "naşi" şi "genţi cu bani".

"Dacă o persoană precum Buhari nu îşi poate permite 27,5 milioane naira şi este nevoit să ia bani de la bancă, cine şi-ar putea permite?", se întreabă Thomas.
 

Citește și: