817 vizualizări 20 mar 2017

Guvernele îşi aspresc însă liniile roşii şi sunt în general unite, cu toate că aceste poziţii s-au schimbat din septembrie, când insistau că Regatul Unit nu poate să rămână în Uniune dacă vrea să restricţioneze principiul liberei circulaţii prin controlarea imigraţiei din blocul european, scrie Bloomberg, potrivit celor de la ziare.com, care prezintă aceste poziţii.

Liniile roşii ale Guvernului britanic sunt controlul imigraţiei din UE, ieşirea de sub jurisdicţia Curţii Europene de Justiţie şi amânarea contribuţiilor importante la bugetul UE. Ele sunt bine cunoscute în prezent, după ce au fost prezentate mai întâi în discursurile premierului Theresa May şi confirmate ulterior de Executiv în Cartea Albă.

În ceea ce priveşte statele membre ale UE, fiecare are altă prioritate, şi aceasta este, pentru moment, poziţia României.

Astfel, Bucureştiul vrea să se asigure că acordul cu privire la ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană garantează deplină protecţie a drepturilor românilor din această ţară, Klaus Iohannis insistând asupra importanţei unei negocieri cât mai curând posibil a aspectelor referitoare la drepturile cetăţenilor europeni din Marea Britanie. În plus, guvernul român susţine continuarea unei cooperări strânse între UE şi Londra după Brexit.

Doar că nu este sigur că aceasta va fi posibilă, în condiţiile în care cele mai importante două state din UE, Germania şi Franţa, nici nu se gândest la un Brexit uşor pentru Marea Britanie

Parisul insistă asupra faptului ca Londra să nu se aştepte la favoruri după ieşirea din UE, iar candidaţii la preşedinţie Emmanuel Macron şi Francois Fillon promit negocieri dure. Guvernul francez vrea să se garanteze drepturilor cetăţenilor săi din regat şi să se facă ordine în drepturile de pescuit cu privire la britanici post-Brexit.

Apoi, Berlinul a spus foarte clar că Londra "trebuie să se mulţumească cu mai puţin", având în vedere că premierul Theresa May nu este interesat că regatul să rămână membru deplin al pieţei unice. Guvernul german vrea să se asigure că se va ajunge la un acord global, fără negocieri pe uşa din spate în sectoarele construcţiilor de maşini, bancar şi în alte industrii.

Citește și: