11502 vizualizări 7 apr 2016

James Comey, directorul FBI a declarat miercuri că guvernul a achiziţionat "un instrument" de la o petrecere privată, în scopul de a debloca iPhone-ul utilizat de către unul dintre atacatori din San Bernardino.

"Litigiul între guvern şi Apple pentru telefonul de la San Bernardino s-a încheiat, pentru că guvernul a cumpărat, de la o parte privată, un instrument care să-i ofere o modalitate de a ajunge în acel telefon, 5C, care rulează iOS 9", a spus directorul FBI.

Oficialii guvernamentali au dezvăluit la sfârşitul lunii martie, că au spart în cele din urmă iPhone-ul folosit de Syed Farook, unul dintre cei doi terorişti din oraşul californian care a ucis 14 oameni, în decembrie anul trecut.Până acum însă FBI-ul a refuzat să ofere alte detalii decât că au primit asistenţă din partea unei persoane anonime.

Pentru  a avea acces la informaţiile stocate pe telefonul teroristului, guvernul SUA a declanşat o acţiune în justiţie în scopul de a forţa Apple să facă o breşă în programele de securitate ale telefonului.

Apple a refuzat însă să ajute FBI-ul, spunând că acest lucru ar compromite securitatea tuturor utilizatorilor de iPhone. Compania a susţinut că oficialii nu ar fi  înţeles consecinţele creării unui ”backdoor” în telefon.

După ce cazul, în justiţie a fost abandonat, reporterii şi analiştii au făcut multiple speculaţii încercând să identifice cine a ajutat FBI-ul să deblocheze telefonul.

Abia miercuri dirctorul FBI, Comey a dezvăluit informaţii suplimentare cu privire la cel care le-a oferit programul ." Ştiu destule despre oamenii de la care am cumparat şi am o mare încredere că sunt foarte buni în ceea ce fac şi ştiu că avem motivaţii similare”, a spus acesta.

Comey a mai adăugat că programul achiziţionat a lucrat doar pe ”felie îngustă de telefoane” care nu include şi modelele noi de Apple cum ar fi 5S sau iPhone 6.

Totodată şeful FBI a spus că în prezent guvernul analizează posibilitatea de a comunica celor de la Apple cum au reuşit să spargă codul de securitate al telefonului. ” dacă noi le spunem celor de la Apple, atunci ei vor repara această breşă şi ne vom întoarce de unde am pornit. Am putea face asta dar pur şi simplu încă nu am luat o decizie”, a mai spus Comey.
 

Citește și: