Versiunea Beta

Der Spiegel: „SPIRITUL NAZIST renaşte în Ungaria”. Ceremoniile, statuile şi odele dedicate lui JOZSEF NYIRO, printre dovezile noului cult

Extremiştii de dreapta sunt din ce în ce mai prezenţi în spaţiul public maghiar, prin ceremonii, plăci şi statui închinate fostului lider antisemit Miklos Horthy sau scriitorului din perioada nazistă Jozsef Nyiro, se arată într-un articol publicat de Der Spiegel şi preluat de HotNews. Printre susţinătorii acestui nou cult se numără inclusiv prieteni şi colegi de partid ai premierului maghiar Viktor Orban, mai scrie sursa.

"Noua Constituţie a Ungariei celebrează, într-o manieră de tip 'Ungaria-uber-alles', spiritul unor vremuri demult trecute: statul maghiar de o mie de ani reprezentat de coroana sfântă a lui Ştefan, unitatea spirituală şi sufletească a unei naţiuni rupte în bucăţi, dar şi datoria de păstrare a limbii maghiare, a maghiarimii şi a culturii naţionale ungare. Este o întoarcere în timp la perioada interbelică, atunci când Miklos Horthy introducea un regim autoritar, naţionalist, ultraconservator şi revizionist", scrie Der Spiegel.

Sursa notează că acelaşi spirit începe să prinda contur în Ungaria zilelor noastre, sub conducerea premierului conservator Viktor Orban. La mijlocul lunii mai, a fost inaugurată, la Kereki (sud-vestul Ungariei), o statuie a lui Horthy - o premieră în Ungaria postcomunistă. Der Spiegel scrie că Miklos Horthy a fost "un antisemit notoriu", comandantul "terorii albe" din Ungaria după Primul Război Mondial, el fiind, în calitate de şef al statului, responsabil de deportarea a 400.000 de evrei maghiari care şi-au gasit sfârşitul in lagărul de la Auschwitz.

La puţine zile după inaugurarea statuii din Kereki, un pastor reformat avea să dezvelească, la colegiul evanghelic din orasul Debrecen, o placă memorială dedicată lui Horthy. În plus, un parc din oraşul Gyömrö poartă numele lui Horthy. Alte statui ale conducătorului antisemit sunt în construcţie, iar una ecvestră, în măime naturală, ar urma să fie amplasată în Budapesta, oraş pe care Horthy îl cataloga drept "leagăn al păcatelor iudeo-bolşevice".

Reinhumarea rămăşiţelor lui Jozsef Nyiro în Transilvania, dovadă a naşterii noului cult extremist în Ungaria

Miklos Horthy nu este singura personalitate care se bucură din nou de onoruri în Ungaria. Parlamentul de la Budapesta vrea să reînhumeze în Odorheiu Secuiesc rămăşiţele poetului "de sânge şi glie" Jozsef Nyiro, care a fost căutat pentru crime de război şi care a decedat în 1953 în Spania lui Franco. Nyiro a fost un ideolog cultural faimos în perioada lui Horthy şi apoi în perioada regimului nazist, între octombie 1944 şi martie 1945, când zeci de mii de evrei au fost pur şi simplu masacraţi. În acea vreme, Nyiro fusese deputat de Transilvania în Parlamentul de la Budapesta. În 1945, el s-a refugiat în Germania, iar în 1950 a fugit în Spania.

Înhumarea lui Nyiro la Odorheiu Secuiesc era planificată pentru Duminica Rusaliilor catolice, dar Guvernul României a interzis desfăşurarea ceremoniei, aşa că organizatorii au fost nevoiţi să se rezume la un eveniment restrâns. Pe lângă conducerea partidului de extremă dreapta Jobbik, la eveniment au participat secretarul de stat pentru cultură din Guvernul maghiar, Geza Szöcs, dar şi al doilea om din statul maghiar, preşedintele Parlamentului, Laszlo Köver. Acesta din urmă a catalogat Guvernul de la Bucureşti drept "necivilizat", "paranoic", "isteric" şi "barbar" şi a anunţat că Nyiro va fi înhumat la Odorheiu Secuiesc, indiferent prin ce mijloace.

La câteva zile după acest eveniment, Köver declara pentru portalul de ştiri index.hu că urna cu cenuşa lui Nyiro ar fi fost introdusă ilegal în România şi că operaţiunea "nu a fost tocmai uşoară". Cu toate acestea, Köver a declarat că nu s-a implicat personal în această operaţiune şi că nu ştie exact unde se află urna cu cenuşa poetului ideolog. Totuşi, în timpul ceremoniei de la Odorheiu Secuiesc, secretarul de stat Szöcs a avut o geantă voluminoasă de voiaj, pe care a plasat-o sub fotografia poetului. Szöcs nu a dorit însă să precizeze dacă în acea geantă se afla urna cu cenuşa poetului.

Copiii maghiari, obligaţi să înveţe poeziile lui Jozsef Nyiro

În plus, mai scrie Der Spiegel, în Ungaria a fost adoptat recent un nou Plan de Învăţământ Naţional. Printre lecturile obligatorii, se regăsesc opere ale lui Jozsef Nyiro, dar şi ale poetului Albert Wass - condamnat în absenţă, în România, pentru crime de război. Când profesorii au protestat împotriva introducerii unor scriitori extremişti si fascişti în programa şcolară, răspunsul secretarului de stat pentru învăţământ a fost că "este vorba despre autori cu mare influenţă asupra vremurilor lor, care abia acum au primit un loc meritat în programa şcolară", noteaza sursa.

Der Spiegel scrie că renaşterea naţionalist-populistă din Ungaria, iniţiată şi promovată de ani buni de extremiştii maghiari, îşi găseşte acum susţinere şi din partea Uniunii Tinerilor Democrati (Fidesz), partidul de guvernământ al premierului Viktor Orban. Unii observatori sunt îngroziţi de această evoluţie şi se întreabă de ce se poziţionează Fidesz alături de conducerea Ungariei din perioada nazistă. Politologul Zoltan Somogyi este de părere ca Szöcs şi Köver ar trebui să demisioneze imediat, altfel Ungaria va avea imaginea unui Guvern care sprijină nazişti, notează sursa.

Der Spiegel notează că există şi politicieni Fidesz moderaţi, care nu gustă acest curs naţionalist-populist, însă aceştia nu apar în spatiul public pentru a critica poziţia colegilor lor de partid. 


 

 

186 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 ala 5.06.2012 10:23

Unii cand se plictisesc, isi bat nevasta.
Asa si amaratii astia de unguri. Sunt in rahat financiar, si pentru ca nu pot face mai mult, fac scandal .
Spera ca macar pentru asta sa fie votati.

 
#2 Paul 5.06.2012 10:31

Pentru ca traiul in prezent le de mari batai de cap, ungurii incearca sa reinvie trecutul.
Pe langa ca nu le foloseste la nimic pe atat le releva adevaratul chip in fata unei Europe ce nu agreeaza manifestarile de acest tip.
Chestia asta nu le va aduce decat o izolare si mai mare.

 
#3 Ilie Ionescu 5.06.2012 10:35

Daca vecinii, care oficial ne sunt si prieteni, o vor tine asa si nu vor realiza ca sunt doar masa de manevra pt niste prostituate politice care ii agita si se joaca iresponsabil cu aspecte sensibile pt toata Europa, foarte probabil se va ajunge la calmarea spiritului extremist cu ajutorul comunitatii internationale. Acum aproape o suta de ani, Armata Romana a ajuns la Budapesta ca sa alunge un guvern de sobolani extremisti, poate acum Comunitatea Europeana va fi mai eficienta si ii va alunga elegant!
Oricum, genul de extremism promovat de Orban, Kover s.a. nu are sanse astazi. Nu are sanse din multe motive... ca exista o Comunitate Europeana puternica, exista NATO, ONU, etc. Si, pe langa toate astea, Ungaria e aceeasi tara mica dintotdeauna, pe langa Romania. Mai bine ne am vedea de treburi civilizat si rational, nu cu latraturi de politicieni-pechinez!

 
#4 Lute 5.06.2012 10:38

@goe
Esti iredentist cumva? Ungurii extremisti sunt si antisemiti si antiromani.Da o fuga pana in secuime sau la Sovata si striga pe strada ,,Traiasca Romania" si poate scapam de tine.Ciocolo baci.

 
#5 spiritul nazist renaste si in romania 5.06.2012 10:39

lepadaturi extremiste gen noua dreapta,ppt,si alte jivine legionare ridica din nou capul.
mumiile codreniste cred ca pot reinvia trecutul odios al romaniei.

 
#6 cris 5.06.2012 10:40

Ai dreptate. Poate nu-i ia nimeni in seama.

 
#7 teo 5.06.2012 10:41

ungurii astia nu au ce face, lumea vrea sa se mute pe alte planete si ei vor un nationalism invechit

 
#8 Aiurea in tramvai 5.06.2012 10:42

Si in scoala romaneasca esti obligat sa inveti de Eminescu, Antonescu, despre Corneliu Zelea , Horia Sima. Ce curios........... in fine miroase dela o posta ca este articol "gras" platiti de catre "natia iubita".

 
#9 wow 5.06.2012 10:50

pt. toti sovinii/rasistii din lume si cei care-i sustin, fie ei din orice neam: ziceti si faceti multe ca sa va puneti in practica ura.... ok. atata puteti si nu mai cred deloc ca exista vreo solutie de pace si iubire in sufletul vostru. intr-o lume civilizata nu are cum sa existe rasism, razboi sau foame..dar poate ca va veni mult-iubitul vostru razboi si vor muri multi oameni - inclusiv cei pe care voi i urati asa de mult. dar dupa aia, ideile voastre nu vor mai exista, ci vor fi doar o amintire amara....veti intra in istorie ca fiind niste monstrii ai omenirii....poate chiar asta cautati. istoria, ne arata ca binele TOTDEAUNA a castigat. binele nu poate fi = rasism, razboi, ura. de aceea, inca mai sunt oameni care nu actioneaza din ura.. atata timp cat oamenii astia exista, nu aveti nicio sansa.. ONE LOVE!!

 
#10 attila 5.06.2012 10:52

nemtii nu au nici un drept sa comenteze ceva, ei au inceput toate razboaiele si ei au comis cele mai multe crime si tot ei nu au avut nimic de suferit, nu au fost sanctionati aproape deloc. cea mai dura lovitura a primit-o ungaria, care a fost atrasa in toata prostiile de nemti si austrieci. noi ne onoram stramosii, asa ar trebui sa faceti si voi dragi romani

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
Sunt devastaţi! DNA a aruncat BOMBA: ajung din nou în faţa judecătorilor! De ce sunt acuzaţi acum