Marian Avram
5323 vizualizări 30 sep 2017

Afirmaţiile lui Tillerson au fost făcute cu ocazia unei vizite pe care secretarul american de Stat o efectuează în China. Acesta şi-a exprimat dorinţa de a reduce tensiunile cu Coreea de Nord, care este tot mai aproape să dezvolte capabilităţi nucleare ce ar putea atinge teritoriul Statelor Unite.

”Punem întrebări. Avem linii de comunicare cu Phenianul, nu suntem într-o beznă totală. Avem două sau trei canale de comunicare deschise cu Phenianul. Putem să vorbim cu ei, vorbim cu ei”, a spus Tillerson.

Oficialii din Beijing i-au transmis lui Tillerson că sunt îngrijoraţi de perspectivele crizei nord-coreene, fiind alarmaţi de recentele dispute verbale dintre Donald Trump şi Kim Jong-un.

”Cred că toată situaţia este supratensionată acum. Cred că toţi am vrea să ne calmăm. Bineînţeles, ar ajuta dacă Phenianul nu va mai lansa rachete. Asta ar linişti foarte mult lucrurile”, a adăugat Tillerson.

Sâmbăta trecută, Coreea de Nord transmitea că atacarea coastelor SUA cu rachete este inevitabilă, după ce „Domnul Preşedinte Malefic" Donald Trump l-a numit pe liderul de la Phenian „omul-rachetă", continuând astfel retorica agresivă referitoare la armele nucleare şi la programul balistic. La câteva ore de la declaraţiile ministrului nord-coreean de Externe, Donald Trump a transmis o replică pe Twitter, arătând că a auzit ce a avut de spus oficialul de la Phenian şi că, dacă aceştia continuă să fie „ecoul" lui Kim Jong-Un, „nu vor mai fi mult prin preajmă".

 

Citește și: