Publicat

13

martie

2012

14:24

1304

vizualizări

Elveţienii au REFUZAT la referendum două săptămâni suplimentare de CONCEDIU pe an

Elveţienii au REFUZAT la referendum două săptămâni suplimentare de CONCEDIU pe an

Elveţienii au respins, în cadrul unui referendum naţional, prelungirea concediului anual plătit de la patru la şase săptămâni, informează BBC News.

În total, 67% dintre cei care s-au prezentat la urne au votat împotriva propunerii venite din partea unei organizaţii sindicale după ce grupurile patronale au avertizat că o astfel de modificare ar putea afecta serios economia Elveţiei. Iniţiatorii proiectului, pe de altă parte, au susţinut că angajaţii elveţieni au nevoie de mai multe zile libere pentru a putea face faţă stresului de la serviciu şi a suprasolicitării.

Aceasta nu a fost prima dată când elveţienii au votat împotriva creşterii duratei concediului plătit. În 1985, ei au refuzat o altă asemenea propunere, care viza doar o săptămână în plus. Totodată, au existat mai multe dezbateri privind reducerea săptămânii de lucru, dar niciuna dintre ele nu s-a concretizat într-un act legislativ. În prezent, săptămâna de lucru are maximum 45-50 de ore pe săptămână, în funcţie de domeniul de activitate. În afara celor 20 de zile legale de concediu plătit, salariaţii elveţieni beneficiază, în funcţie de canton, de opt-nouă sărbători legale.

Referendumul este un instrument foarte important al democraţiei directe din Elveţia, explică BBC. Alegătorii sunt chemaţi deseori la urne pentru a se exprima asupra unor proiecte legislative. În cadrul unui alt referendum, de exemplu, locuitorii din Zurich au aprobat crearea unor "cabine de sex" pentru prostituate.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
BREAKING NEWS | Tragedie fără margini: "Acolo, la pescuit, avea să-şi găsească sfârşitul!"

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info