375 vizualizări 1 oct 2017

Catalanii au început să se adune în faţa centrelor de vot din Barcelona şi din alte oraşe pentru a participa la referendumul pentru autodeterminare, considerat ilegal de autorităţile de la Madrid. Oficialii Guvernului regional catalan au afirmat că buletinele de vot au fost pregătite, estimând o prezenţă la vot ridicată.

De-a lungul nopţii mii de susţinători ai independenţei catalane au ocupat mai multe şcoli, ce găzduiesc secţii de votare, însă Poliţia spaniolă i-a avertizat că vor fi evacuaţi. Organizatorii referendumului le-au cerut catalanilor ”să apere” secţiile de votare, adăugând că trebuie să opună o rezistenţă paşnică.

În unele zone ale regiunii, mai mulţi fermieri şi-au pus tractoarele în faţa uşilor secţiilor de votare, iar porţile unităţilor şcolare au fost luate pentru a îngreuna misiunea Poliţiei spaniole de a sigila centrele de vot.

”M-am trezit devreme pentru că ţara mea are nevoie de mine. Nu ştim ce se va întâmpla, dar trebuie să fim aici”, a afirmat Eulalia Espinal I Tarro, care se afla în primele ore ale dimineţii în faţa unei şcoli din Barcelona.

Sâmbătă, mii de manifestanţi s-au adunat în mai multe oraşe spaniole, inclusiv în Barcelona, scandând în favoarea unităţii Spaniei. Aceştia au fluturat steagurile Spaniei şi au avut bannere pe care scria ”Catalonia e Spania”.

Citește și: