Publicat

14

februarie

2016

13:52

46461

vizualizări

Liderul Jobbik: ”România ar trebui să-şi schimbe Constituţia pentru a oferi autonomie maghiarilor”

Liderul partidului de extremă dreapta Jobbik, Vona Gabor, a vorbit, în cadrul unui interviu, despre problema autonomiei minorităţii maghiare în Transilvania.

Liderul Jobbik: ”România ar trebui să-şi schimbe Constituţia pentru a oferi autonomie maghiarilor”

Liderul partidului de extremă dreapta Jobbik, Vona Gabor, a vorbit, în cadrul unui interviu, despre problema autonomiei minorităţii maghiare în Transilvania.

Vona Gabor a descris relaţiile româno-maghiare din perspectiva unui ”joc între marile puteri”, cele două state-vecine fiind nişte ”pioni pe tabla lor (SUA şi Rusia-n.r.) de şah”. "Am senzaţia că ceea ce se întâmplă în Transilvania nu e în primul rând o problemă între maghiari şi români, problema nu e HVIM sau grupurile de rock, ci lupta dintre SUA şi Rusia", a precizat Vona, citat de citynews.ro.

Liderul Jobbik nu a ascuns faptul că partidul pe care îl conduce susţine autonomia maghiarilor din Transilvania şi a oferit o soluţie pentru materializarea acestui deziderat: ”Nu vreau să dau idei, dar poate că în cazul acesta ar trebui modificată Constituţia României. În anii care au trecut noi am văzut în Ungaria că nici Constituţia nu e bătută în cuie, se poate modifica dacă există voinţă politică. Sunt conştient că în acest moment acest lucru nu ar fi simplu de făcut, probabil că nu există nici de partea română deschidere în acest sens, dar aş spune că ori vom concura cu viitorul împreună, ori vom eşua împreună. Acestea sunt alternativele. De asta spun tot timpul să încercăm să găsim împreună soluţii şi când spun asta - şi e important ca telespectatorii români să ştie acest lucru - deci cînd spun asta, eu sunt atacat în Ungaria. Deci eu sunt atacat în tabăra mea, de ce vreau eu să ajung la un acord, când drepturile maghiarilor din Secuime sunt încălcate. Iar eu le răspund de fiecare dată că acestea trebuie soluţionate, aşa cum am spus, Jobbik sprijină autonomia şi autodeterminarea, dar dacă uităm că trăim în această regiune a Europei şi avem probleme comune, atunci vom fi provocaţi unul împotriva altuia iar din această situaţie nu am câştigat niciodată, nici unul, nici altul”, a spus Vona.

Totodată, acesta a afirmat că posibilitatea ca Ungaria să reanexeze Transilvania nu este una reală: ”Nu este o chestiune nici de actualitate, nici reală. Din acest motiv, nu întâmplător, programul Jobbik vorbeşte despre autonomie şi autodeterminare. Dar când am răspuns, tot la o întrebare, dacă aş vrea ca toţi maghiarii să trăiască în aceeaşi patrie, am spus da, evident, pe plan emoţional, dacă vreodată istoria ne va oferi această şansă, atunci nu pot renunţa la acest lucru. E o chestiune emoţională. Dar politica, cum am spus, este un domeniu raţional, sau cel puţin e bine să fim raţionali şi să nu ne pierdem luciditatea. Iar luciditatea îmi spune că astăzi, interesul Ungariei şi cred că şi al României, este să rezolvăm problemele etnice româno-ungare, eu consider că pentru aceasta este nevoie de dreptul la autodeterminare în Transilvania şi mai ales în Secuime”, a explicat preşedintele Jobbik.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
”A suferit pierderi financiare uriaşe!” Ion Ţiriac se aruncă într-un război internaţional uriaş! Ce l-a scos din sărite

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info