686 vizualizări 14 dec 2010

Regatul Unit (UK) trebuie să fie pregătit pentru un "război total pe internet", a avertizat consilierul naţional de securitate, Sir Peter Ricketts, care crede că atacurile "hactiviştilor" nu vor înceta, ba chiar se vor concentra şi mai mult asupra unor siteuri guvernamentale. După atacarea siteurilor Amazon, MasterCard, Visa, PayPal, a Procuraturii şi Guvernului suedez, noile "ţinte" ar urma să fie siteuri pe care intră milioane de cetăţeni din UK

Previziunea lui Ricketts a fost publicată de cotidianul The Independent înaintea eliberării pe cauţiune, marţi, a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, dar acest eveniment s-ar putea să nu-i îmblânzească pe "hactivişti". Indiferent de soarta lui Assange - care, fie şi liber, tot riscă extrădarea în Suedia sau poate chiar în SUA - mişcarea hackerilor devine una "de masă", crede expertul britanic.

Ofensivele lor coordonate ar putea provoca perturbări majore ale traficului online către siteuri ale Guvernului UK, ceea ce a impus deja conceperea unui plan cu măsuri de securitate suplimentare de către experţii informatici de pe Whitehall - stradă pe care se află mai multe instituţii centrale din UK. Eliberarea pe cauţiune a lui Assange pare să fi atenuat pericolul, dar de-a lungul bătăliei judiciare pentru evitarea extrădării, "hactiviştii" ar putea acţiona din nou, după ce au avertizat Londra în acest sens. Grupul anonim "AnonOps", socotit a fi compus din 1.500 până la 2.000 de hackeri, nu a condiţionat niciodată atacurile de decizia privind cauţiunea, ci de eventuala extrădare.

În caz că Assange - care nu are voie să părăsească teritoriul britanic până la încheierea procedurilor - va fi trimis în Suedia, "hactiviştii" promit un "război total", ale cărui prime semne au fost dovedite săptămâna trecută. Siteurile marilor procesatori de plăţi cu cardul, MasterCard şi Visa, au fost atacate, iar Amazon.com a "dispărut" de pe internet circa 30 de minute, chiar în aceste zile când se fac milioane de cumpărături online.

Hackerii şi-au dovedit deja capacităţile distructive

Posibilitatea hackerilor de a crea perturbări majore a fost demonstrată, la începutul acestei săptămâni, de atacul la care a fost supus un celebru blog de ştiti mondene din SUA (Gawker). Nu a fost revendicată nicio legătură între AnonOps şi autorii atacului (Gnosis), dar Gawker a fost victima unui furt de 1,3 milioane adrese şi parole de e-mail.

Anterior acestui atac, conturile de Twitter ale Gawker au fost deturnate şi folosite pentru distribuirea de mesaje ("tweets") în favoarea WikiLeaks. Săptămâna trecută, în urma atacurilor AnonOps, Twitter a decis suspendarea conturilor membrilor acestei grupări.

Fără posibilitatea de a se mobiliza rapid graţie serviciului de microblogging Twitter, se credea că acţiunile "hactiviştilor" vor scădea în intensitate, dar nu a fost deloc aşa. "Suprimarea" paginilor Amazon.com din Europa, fie şi doar pentru o jumătate de oră, a fost considerată un mare succes.

"Răzbunarea" pe cel mai mare site de vânzări online se cuvenea, potrivit hackerilor, după ce Amazon a încetat să găzduiască conţinutul WikiLeaks pe serverele sale.
Oficial, Amazon refuză să recunoască originea atacului, motivând că a fost vorba de "o defecţiune hardware".

Citește și: