Mircea Olteanu
Mediafax
1596 vizualizări 14 sep 2017

Potrivit descrierii Ministerului Unificării de la Seul, rolul organizaţiei nord-coreene Comitetul de pace Coreea Asia-Pacific (KAPPC) este de a acţiona ca o "fereastră pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu ţări precum Statele Unite şi Japonia (…) iar în acelaşi timp militând pentru schimbarea imaginii negative a Coreei de Nord".

Dar în comunicatul organizaţiei se afirmă că Japonia "ar trebui scufundată în mare de bomba nucelară a Juche", făcând referire la filozofia naţională nord-coreeană, Juche, sau bizuire numai pe forţele şi resursele proprii.

"Acum este timpul să anihilăm agresorii imperialişti americani. Să transformăm SUA continentală în cenuşă şi întuneric", a mai adăugat organizaţia, acuzând Washingtonul de impunerea noilor sancţiuni ONU împotriva regimului de la Phenian.

De-a lungul istoriei, Coreea de Nord a emis multe ameninţări dramatice la adresa SUA şi altor state inamice, însă nu le-a pus niciodată în aplicare.

Noul pachet de sancţiuni a fost votat de toţi cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, după ce Statele Unite au eliminat câteva măsuri dure pe care le anunţaseră săptămâna trecută, inclusiv cea privind embargoul complet pentru petrol. Este cea de a noua rezoluţie adoptată unanim de membrii Consiliului de Securitate de la dezvoltarea programelor balistice şi nucleare nord-coreene.

Rezoluţia urmăreşte realizarea câtorva obiective majore: reducerea importurilor nord-coreene de petrol, interzicerea exporturilor de textile, precum şi oprirea colaborării altor state cu regimul de la Phenian. Materialele textile au fost al doilea cel mai mare produs de export al nord-coreenilor în 2016, iar aproximativ 80% din exporturile de textile ajungeau în China. Rezoluţia menţine embargoul asupra gazelor naturale, însă, cu toate că Washingtonul îşi dorea un embargou total şi asupra petrolului, vânzările de petrol vor fi limitate la 500.000 de barili până la sfârşitul acestui an.

Citește și: