Cristina ANDREI
Cristina ANDREI
758 vizualizări 16 iul 2017

În apropierea aniversării a jumătate de an de la instalarea în Biroul Oval, ratingul pozitiv al lui Trump a scăzut de la 42%, cât avea în luna aprilie, la 36%, iar procentul celor care dezaprobă prestaţia magnatului la Casa Albă a ajuns, în total, la 58%. Aproape toţi nemulţumiţii au exprimat un „dezacord puternic" faţă de modul în care omul de afaceri a ştiut să gestioneze situaţia de la Washington, adică un nivel care nu a fost atins în timpul foştilor preşedinţi Bill Clinton şi Barrack Obama, nemaiîntâlnit din al doilea mandat al lui George W. Bush. 

Aproape jumătate (48%) dintre americani văd postura ţării în lume ca fiind una slăbită în ultimele luni, în comparaţie cu cei 27% care susţin că SUA şi-a întărit leadership-ul pe mapamond. Cu toate că unul dintre aspectele cu care Trump s-a promovat în campania electorală a fost capacitatea sa de a obţine acorduri şi înţelegeri care să avantajeze ţara, majoritatea participanţilor la studiu susţine că nu are încredere în abilităţile sale de a negocia cu liderii străini, cu atât mai puţin cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.  Doar puţin peste o treime dintre cetăţenii Statelor Unite susţin că au încredere „într-o mare măsură" în şeful statului la acest aspect. În ceea ce priveşte întrebarea specifică referitoare la raporturile Trump-Putin, aproximativ 2 din 3 americani susţin că nu au mare încredere în preşedintele lor, iar 48% spun că nu au încredere în el „deloc". 

Percepţiile referitoate la rolul Rusiei în contextul alegerilor prezidenţiale care au avut loc în 2016 şi o posibilă intruziune în favoarea lui Donald Trump înclină mai ales în direcţia ideii că ar fi existat o oarecare imixtiune, cu toate că, la fel ca în multe alte domenii, se remarcă o divizare foarte clară. 

Astfel, 60% dintre americani consideră că Rusia a încercat să influenţeze rezultatul alegerilor, faţă de 56% în aprilie. Circa 44% suspectează o interferenţă rusească şi cred că Donald Trump a beneficiat de pe urma eforturilor depuse de Kremlin, iar aproximativ 4 din 10 persoane sunt de părere că membri ai echipei de campaniei a actualului preşedinte au ajutat intenţionat Rusia să facă demersuri pentru schimbarea scorului la urne, cu toate că cifrele s-au schimbat doar sensibil faţă de primăvară. 

Săptămâna trecută, presa americană a făcut publică informaţia potrivit căreia Donald Trump Jr. şi alţi doi membri din staff-ul de campanie al magnatului s-au întâlnit cu o avocată rusă sub promisiunea că vor obţine informaţii compromiţătoare despre Hillary Clinton, fiind înştiinţaţi că acţiunea face parte dintr-un efort al guvernului rus de a-l ajuta pe Trump să ajungă la Casa Albă. 

Întrebaţi despre această descoperire, mai mult de 6 din 10 americani au spus că întrevederea a fost nepotrivită, iar doar un sfert au considerat că nu e nimic în neregulă. În plus, 52% dintre cei chestionaţi sunt de părere că încearcă să împiedice investigaţiile privind implicarea Rusiei pe această temă, faţă de 56% în iunie. 

Citește și: